Απόψεις

Με υπευθυνότητα κατά της πανδημίας

Η στάση των αντιεμβολιαστών είναι εντελώς ανεύθυνη

loverdos-1

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τον πρόεδρο και την Βουλή των Ελλήνων  στις  επιμνημόσυνες τελετές που έλαβαν χώρα στην Κύπρο, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής και θηριωδίας. Εκείνες τις ημέρες,  που το μυαλό και η καρδιά μας όλων των Ελλήνων ήταν στους πεσόντες και τους αγνοούμενους, τους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας, κάποιοι, προφανώς ανεγκέφαλοι, διοργάνωσαν στη Λευκωσία συλλαλητήριο κατά των εμβολιασμών για τον COVID-19. Και δυστυχώς δεν περιορίστηκαν στο συλλαλητήριο. Προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια, με αποκορύφωμα την επίθεση κατά του ηλικιωμένου φύλακα του τηλεοπτικού σταθμού Σ, ο οποίος υπήρξε ήρωας καταδρομέας κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στον φύλακα αυτόν, που ακόμα έχει κομμάτι από τη σφαίρα που δέχτηκε στο στήθος του μέσα του, 47 χρόνια πριν, οι ανεγκέφαλοι διαδηλωτές συμπεριφέρθηκαν με βαρβαρότητα. Οποίο όνειδος, οποία ντροπή για τους φανατικούς αυτούς που αυτοαποκαλούνται Έλληνες πατριώτες αλλά συμπεριφέρονται, δυστυχώς, με ακριβώς αντίθετο τρόπο. 

Με πρόσχημα δήθεν την προστασία των ατομικών ελευθεριών του κάθε πολίτη, οι αντιεμβολιαστές, που επιχειρούν να προσλάβουν και κομματικά χαρακτηριστικά, επιτίθενται κατά της κυβέρνησης αρνούμενοι να κάνουν το εμβόλιο, που αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού και να αποφύγουμε νέα πίεση στο Σύστημα Υγείας και αύξηση των θανάτων συμπολιτών μας. Η στάση τους είναι εντελώς ανεύθυνη. Διότι δεν προστατεύουν με τη συμπεριφορά αυτή τα προσωπικά τους δικαιώματα και τις ελευθερίες. Αντιθέτως, παραβιάζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπολιτών τους που εκτίθενται σε έναν πρωτοφανή κίνδυνο για την υγεία τους,  εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Δεν το αντιλαμβάνονται. Δεν θέλουν να το αντιληφθούν. Αλλά η υπεύθυνη κυβέρνηση μίας χώρας όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το δίκιο και να προστατεύσει την υγεία και την ζωή των πολιτών της πατρίδας μας από την πρωτοφανή αυτή πανδημία που πλήττει με σφοδρότητα εδώ και ενάμιση χρόνο τον κόσμο ολόκληρο.

Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να φέρει στη Βουλή των Ελλήνων την τροπολογία με την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων εκτίθενται ακόμα περισσότερο στον κίνδυνο του κορωνοϊού. Όπως είναι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δυστυχώς, ενώ περίμενα, όπως όλοι οι εχέφρονες πολίτες αυτής της χώρας,  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα έδινε τη δυνατότητα στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία, ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές και είναι επιβεβλημένος για την προστασία της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας, αντί να κάνει το καθήκον του, αποφάσισε να καταψηφίσει τροπολογία. Ήταν μία θλιβερή ημέρα για το Κοινοβούλιο, μία θλιβερή ημέρα για το πολιτικό σύστημα και, πάνω απ’ όλα, μία θλιβερή  μέρα για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί την ευθύνη που φέρει ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρώην κυβερνών κόμμα. Το έχω πει κατ’ επανάληψη. Η διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να γίνεται με κομματική στόχευση και για ψηφοθηρικούς λόγους.  Η καταπολέμηση της πανδημίας αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα όχι μόνον για τη χώρα μας, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Και γι’ αυτό πρέπει όλοι, ανεξάρτητα κόμματος,  να είμαστε πολύ υπεύθυνοι όταν προστατεύουμε το μεγαλύτερο δικαίωμα όλων,  το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή.

Δείτε επίσης