Απόψεις

Μόνο με τον εμβολιασμό θα νικήσουμε τον ιό

Μόνο αν χτίσουμε τείχος ανοσίας θα τελειώσουμε με την πανδημία

kala-1-1-e1574664793850-768x768
Αρθρογράφος: Γιώργος Καλαντζής
Από Γιώργος Καλαντζής

Την εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε πάνω από 3.500 κρούσματα κορωνοϊού σε μία ημέρα. Χιλιάδες μετρώνται καθημερινά. Είχαμε αρκετούς μήνες να περάσουμε τα 3.000. Ο κορωνοϊός είναι εδώ, η πανδημία δεν πέρασε δυστυχώς, χιλιάδες νέοι κάτω των 30 χρόνων είναι φορείς, και είτε το γνωρίζουν είτε όχι.

Είμαστε, όπως λένε οι ειδικοί, κοντά στην κορύφωση του 4ου κύματος του ιού. Η μετάλλαξη «Δέλτα» όπως υποστηρίζουν, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και μολύνει ιδιαίτερα τους ανεμβολίαστους και τους νέους. Δυστυχώς, δε λέμε να το κατανοήσουμε. Να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών. «Κορωνοπάρτι», συνωστισμός, ο ένας σε απόσταση αναπνοής από τον άλλον, επικίνδυνες εστίες μετάδοσης του ιού παντού.

Ευτυχώς που περάσαμε τον αριθμό των 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένων. Ευτυχώς που αποδεικνύεται, όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι, πως όσοι έχουν εμβολιασθεί, μπορεί να μολυνθούν μεν με τον ιό, αλλά τα συμπτώματα είναι ελαφριά και έτσι αποφεύγουν τη νοσηλεία στις ΜΕΘ και όλες τις αρκετές φορές τραγικές καταλήξεις. Ελάχιστες και οι περιπτώσεις εμβολιασμένων που μολύνθηκαν από τον ιό «Δέλτα».

Και όμως, αργεί να πετύχουμε τους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση. Να χτίσουμε το τείχος ανοσίας αφού εμβολιασθεί πάνω από το 75% του ελληνικού πληθυσμού. Πιθανόν μέσα στο φθινόπωρο, ή μέχρι τέλος του έτους. Και τι γίνεται μέχρι τότε; Πώς θ’ ανοίξουν τα σχολεία; Μήπως θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, π.χ. καθηγητών, δασκάλων;

Πρέπει, επιτέλους, να το καταλάβουμε. Είναι παγκοσμίως αποδεκτό. Ισχύει και το λένε και οι ειδικοί σε όλες τις χώρες. Μόνο με τον εμβολιασμό καταπολεμάμε τον ιό. Μόνο αν χτίσουμε τείχος ανοσίας θα τελειώσουμε με την πανδημία.

Τι να πούμε σε όλους αυτούς που συγκεντρώνονται διαμαρτυρόμενοι στις πλατείες;

Μακάρι το φθινόπωρο να μας βρει καλύτερα. Αλλιώς ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος σε όλα τα επίπεδα και για όλη την Ελλάδα…

Δείτε επίσης