Απόψεις

Το δίλημμα των εκλογών θα είναι η πορεία της οικονομίας

Του Ιορδάνη Χασαπόπουλου

ECON-23-7-752x487

Και τώρα που τελείωσε και η αναμέτρηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επιστρέφουμε στην καθημερινότητα και στην προετοιμασία για να βγει και αυτός ο δύσκολος χειμώνας.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το πακέτο 3,4 δις την προηγουμένη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη ήταν αναπόφευκτο ότι θα προκαλούσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πλειοδοσία από την πλευρά του κ. Τσίπρα.

Και βέβαια η βασική του υπόσχεση ήταν η αύξηση του κατωτάτου μισθού στα 800 ευρώ.

Μόνο που είμαστε πολύ μακριά από την ημέρα που θα δώσει εργοδότης αυτά τα χρήματα ως βασικό μισθό σε έναν ανειδίκευτο εργαζόμενο.

Και αυτό γιατί ο τζίρος στην αγορά είναι πολύ χαμηλά και οι επιχειρήσεις είναι ακόμη χτυπημένες και από τις οφειλές των μνημονίων αλλά και από τα κορονοχρέη.

Δυο χρόνια τώρα το υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί μια πολιτική ελαφρύνσεων σε επιχειρήσεις , μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες από τους δυσβάστακτους φόρους του τρίτου μνημονίου.

Γιατί ακόμη η φορολογία για όλους είναι πολύ μεγάλη.

Από τις ομιλίες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς που θα πάει το επόμενο διάστημα η οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να δημιουργήσουν πλεόνασμα στην αγορά το οποίο θα το στερηθεί το κράτος αλλά θα πέσει στην πραγματική οικονομία και θα βοηθήσει να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις όλων των βαθμίδων.

Αυτό το πλεόνασμα θα περάσει και στους εργαζομένους καθώς η μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό που υπάρχει ήδη σε ορισμένους κλάδους πρακτικά οδηγεί σε αύξηση του βασικού μισθού.

Ο κορονοϊός και η καραντίνα οδήγησαν αρκετούς εργαζομένους να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα. Το καλοκαίρι στην εστίαση και στα ξενοδοχεία υπήρχε μεγάλη έλλειψη προσωπικού , κάτι που παρατηρείται και σε άλλα επαγγέλματα.

Ήδη σε αρκετούς κλάδους οι εργοδότες στην προσπάθεια τους να βρουν εξιδεικευμένους υπάλληλους δίνουν περισσότερα από 600 ευρώ του κατωτάτου μισθού σε έναν νεοπροσλαμβανόμενο.

Από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ, επικοινωνιακά η ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ στήθηκε με τέτοιο τρόπο για να θυμίσει το παλιό σύνθημα « Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό».

Ενώ δηλαδή φαίνεται να έχουν καταλάβει πως μόνο αν κάνουν στροφή στην μετριοπάθεια και στον κεντρώο χώρο θα μπορέσουν να μειώσουν την διαφορά με την ΝΔ , εντούτοις ακόμη το οικονομικό τους πρόγραμμα είναι κολλημένο στις εμμονές ενός κόμματος του 3%.

Το ΠΑΣΟΚ και επί Ανδρέα και επί Σημίτη έδινε χρήματα στους εργαζομένους γιατί δημιουργούσε πλεόνασμα και τζίρο στην αγορά.

Και στις μικρομεσαίες και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι επιχειρήσεις το μόνο που δικαιούνταν ήταν υψηλή φορολογία. Ενώ μεγάλες κατηγορίες πολιτών δεν χρειάζονταν να δουλεύουν γιατί ζούσαν με επιδόματα.

Με απλά λόγια υψηλή φορολογία σε αυτούς που δημιουργούν τζίρο και κινούν την οικονομία για να κάνουμε επιδοματική πολιτική.

Αυτή η συνταγή απέτυχε. Και στην οικονομία και στην κοινωνία . Γι' αυτό και τώρα που άλλαξαν τα πράγματα και ο κεντρώος χώρος ξεμπλόκαρε την οικονομία καλό θα ήταν και η αξιωματική αντιπολίτευση να διδαχθείς από τα λάθη των εμμονών της.

Αυτή την ώρα ο Μητσοτάκης κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις γιατί από την πρώτη στιγμή και μετά τα μνημόνια και στην πανδημία, φρόντισε την οικονομία, την αγορά και τους λεγόμενους «νοικοκυραίους». Φρόντισε να «πάρουν οξυγόνο» οι επιχειρήσεις είτε είναι μικρομεσαίες είτε μεγαλύτερες και μαζί με αυτές να σωθούν και οι εργαζόμενοι τους.

Και τώρα που οικονομία πάει καλυτέρα , ήρθε η ώρα να μεγαλώσουν αυτές οι επιχειρήσεις και να προσλάβουν και νέους εργαζομένους.

Κάτι που δεν έδειξε να κάνει ο κ. Τσίπρας και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ίσως και αυτό να είναι το δίλημμα των επομένων εκλογών.

Δείτε επίσης