Απόψεις

Καθαρές λύσεις

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και τότε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις ξανακερδίσουν

loverdos-1-1

Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του θα ήταν έτοιμο για εκλογική νίκη, όποτε και αν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε πρόωρες εκλογές. Δεν νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας το εννοούσε. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε η θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο φθινόπωρο ή και αργότερα. Το καταδεικνύουν, άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις. Αλλά με τον τρόπο αυτό, ήθελε να αποκρούσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που δεν βολεύουν το κόμμα του.

Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνον ο κ. Τσίπρας ή στελέχη του κόμματός του που αναφέρονται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες. Ένα βολικό και για τα μέσα ενημέρωσης σενάριο που κυκλοφορεί κάθε τόσο, είναι περί πρόωρων εκλογών. Ένα ωραίο θέμα για να προκαλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης όταν δεν υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά ζητήματα. Πάντα αυτό συνέβαινε. Και στον κόσμο αρέσει να ακούει, θα γίνουν εκλογές ή θα γίνει ανασχηματισμός; Όλα αυτά, όμως, δεν έχουν βάση.

Και δεν έχουν βάση, διότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καταφύγει σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς ακόμα καλά καλά να έχει τελειώσει η πανδημία, η οποία μαίνεται παγκοσμίως. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης ο οποίος ό,τι λέει, το εννοεί. Δεν παίζει και ούτε θα παίξει ποτέ με τους θεσμούς. Έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρα. Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή μετά το φθινόπωρο του 2022, μέχρι και την άνοιξη του 2023. Και αυτό είναι το υπεύθυνο που πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες.

Οι εκλογές πρέπει να γίνονται στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας που ορίζεται από το Σύνταγμα και αποφασίζεται από το εκλογικό σώμα κάθε φορά που διενεργούνται. Ο ελληνικός λαός είναι η πηγή της λαϊκής κυριαρχίας που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Και το πολιτικό σύστημα πρέπει να σέβεται την ετυμηγορία του λαού.Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ήδη εκτελέσει τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, έχει να αντιμετωπίσει το τέλος της πανδημίας, το οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι αρκετά δύσκολο ακόμα.

Δεν έχει περιθώριο να σκέφτεται τίποτε άλλο ο πρωθυπουργός εκτός από την αντιμετώπιση της πανδημίας και των μεγάλων προβλημάτων που αυτή δημιουργεί στην Οικονομία και την κοινωνία. Θα ήταν ανεύθυνο στον οποιοσδήποτε σκεφτόταν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και τότε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις ξανακερδίσουν.

Δείτε επίσης