Απόψεις

Οι «έξυπνες πινακίδες»

Ο Χρήστος Ζαμπούνης γράφει για την πρωτοπορία του δήμου Θεσσαλονίκης που έφερε και ένα... ολίσθημα στο προσκήνιο

tampeles_thessaloniki

Ένα ανθρώπινο λάθος σε πινακίδες έφερε στο προσκήνιο μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα εγνώριζε ολιγώτερη δημοσιότητα εάν δεν είχε συμβεί αυτό το λάθος. Πρόκειται για την τοποθέτηση σε κεντρικούς δρόμους «έξυπνων πινακίδων» που πληροφορούν τους διαβάτες για τα πρόσωπα ή τα γεγονότα που ενέπνευσαν την ονοματοδοσία τους.

Το «ολίσθημα» έγινε στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, όπου το τυπογραφείο, κατά την δικαιολόγηση των αρμοδίων, μπέρδεψε το βιογραφικό του πρωταγωνιστού της Επαναστάσεως του 1821 με αυτό του πάλαι ποτέ πρωθυπουργού Δημητρίου Γούναρη, ο οποίος έζησε έναν αιώνα αργότερα και εξετελέσθη ως ένας από τους υπευθύνους της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Την άγνοια των περισσοτέρων εξ’ ημών για την ιστορία των οδών που κατοικούμε ή από τις οποίες διερχώμεθα, έχουν αντιληφθεί προ ετών, οι Δήμοι αρκετών πόλεων της αλλοδαπής, οι οποίοι φρόντισαν να επεξηγούν π.χ. στο Παρίσι, ότι στην avenue Victor Hugo υπάρχει η πληροφορία «ecrivain», συγγραφεύς.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την αρωγή της τεχνολογίας, προχωρεί ένα βήμα πιο μπροστά, τοποθετώντας συνολικώς 1.600 πινακίδες που ενσωματώνουν το GR-Code και ετικέτες NFC (Near Field Communication), δίνοντας πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Σε μία πρωτότυπη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αντέστρεψε τους ρόλους και έθεσε το ερώτημα: «Ποιος είναι ο Ιωάννης Τσιμισκής που έδωσε το όνομά του στον κεντρικώτερο δρόμο της πόλεώς μας;». Το κενό αυτό, έρχεται να καλύψει σταδιακώς, αρχίζοντας από το ιστορικό κέντρο και φιλοδοξώντας να επεκταθεί στο σύνολο της Δημοτικής Ενότητος της πρωτευούσης της Μακεδονίας, η αξιόλογη ανωτέρω πρωτοβουλία.

Θα ήτο παράλειψις να μην επαινεθεί ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, και πιο συγκεκριμένως της εταιρείας super market «Μασούτης», η οποία ανέλαβε την χρηματοδότηση του έργου.

Δείτε επίσης