Απόψεις

Θα έχουμε ήσυχο φθινόπωρο

Ήταν δύσκολη η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην αγορά των γαλλικών φρεγατών Βelharra

kala-1-1-e1574664793850-768x768-1-1

Όταν το βράδυ της 24ης Ιουλίου 1974 προσγειωνόταν στο Ελληνικό το γαλλικό προεδρικό αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να αναλάβει ξανά τις τύχες της πατρίδας, κανένας δεν περίμενε πως η προσφορά του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν θα είχε συνέχεια με πολλές άλλες αποφάσεις και ενέργειες έμπρακτης σύμπλευσης και φιλίας μεταξύ Γαλλίας – Ελλάδας. Άμεση, τότε, η αγορά των αεροπλάνων Μιράζ, που άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο, συνοδευόμενη με την αγορά επίσης νέων γαλλικών πυραύλων κ.λπ.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας είναι ιστορικά καλές. Από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου μέχρι την κρίση του καλοκαιριού με την Τουρκία και τις έρευνες που αυτή πραγματοποιεί για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία έμπρακτα στέκεται δίπλα μας.

Ήταν δύσκολη η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην αγορά των γαλλικών φρεγατών Βelharra. Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, πολλές οι πιέσεις από διάφορες χώρες. Τελικά, η συμφωνία Aukus μεταξύ Βρετανίας, Αυστραλίας και ΗΠΑ επιτάχυνε τις εξελίξεις. Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να συναινέσουν στην αγορά των γαλλικών φρεγατών, καθώς η ακύρωση της συμφωνίας Γαλλίας – Αυστραλίας για αγορά γαλλικών πυρηνικών υποβρυχίων, αξίας 90 δισ. ευρώ, προκάλεσε μεγάλη αντίδραση από τη Γαλλία σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι καλοδέχτηκε η Γαλλία την αγορά φρεγατών από την Ελλάδα, αν και τα 5 δισ. που στοιχίζουν οι φρεγάτες δεν αντισταθμίζουν τα 90 δισ. που έχασε η Γαλλία από την ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία.

Οι νέες φρεγάτες Belharra μαζί με την αγορά 24 αεροπλάνων Rafale και άλλων οπλικών συστημάτων π.χ. πυραύλων, δημιουργούν μία ισχυρή ασπίδα του Εμπορικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η σημαντικότερη, όμως, παράγραφος της Συμφωνίας, είναι η αμυντική συμφωνία περί αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής των δύο χωρών σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση κάποια από τις δύο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Συμφωνώ, λοιπόν, με τον πρωθυπουργό που λέει πως θα έχουμε ήσυχο φθινόπωρο.

Υ.Γ. Η Συμφωνία αποτελεί προσωπική μεγάλη επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς βέβαια να παραβλέψουμε τη συμβολή των υπουργών Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Δείτε επίσης