Απόψεις

Από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., στην G.A.F.A.Μ.

Με αθροιστική χρηματιστηριακή αποτίμηση που υπερβαίνει τα 7 τρισ. δολλάρια, οι πέντε κολοσσοί της Τεχνολογίας έχουν ανακαλύψει τρόπους σχεδόν απόλυτης φοροδιαφυγής.

ZABOUNIS

7.180.000 φυσικά πρόσωπα έγιναν αποδέκτες, την προηγουμένη εβδομάδα, μέσω του Διαδικτύου, των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων). Παρ’ ότι η πλατφόρμα my aade.gr που αντικατέστησε το Taxisnet «έπεσε» λόγω αυξημένης κινητικότητος, το ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί το επόμενο διάστημα από το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 2,58 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, παράγοντες της διαφημιστικής αγοράς αλλά και η Ένωσις Εκδοτών Διαδικτύου διαμαρτύρονται ότι ενώ οι ίδιοι επιβαρύνονται με φόρους για τις διαφημίσεις, η Facebook και η Google εισπράττουν διαφήμιση χωρίς να φορολογούνται.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνον ελληνικό. Με αθροιστική χρηματιστηριακή αποτίμηση που υπερβαίνει τα 7 τρισ. δολλάρια, οι πέντε κολοσσοί της Τεχνολογίας (Google, Amazon, Facebook, Apple και Microsoft) έχουν ανακαλύψει τρόπους σχεδόν απόλυτης φοροδιαφυγής.

Τι και αν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές Αρχές προσπαθούσαν τα τελευταία χρόνια να θεσπίσουν ένα πλαίσιο δίκαιης ψηφιακής φορολογήσεως. Τι και αν χώρες, όπως η Γαλλία, επέβαλαν μονομερώς φόρο 3% στον κύκλο εργασιών των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου. Με καθυστερήσεις και εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της G.A.F.A.Μ. (συντομογραφία των Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) κατάφερναν, έως προσφάτως, να καθυστερούν την συμφωνία για φορολόγησή τους.

Εν τέλει, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι υπουργοί Οικονομικών του G20 «ενέκριναν» μία ιστορική συμφωνία για μία πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική, με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος 15% στα κέρδη.

Η ελληνική κυβέρνησις έχει να αντιμετωπίσει το εξής δίλημμα: να συνταχθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που ψηφίζουν νόμους, η μία μετά την άλλη, για την φορολόγηση των G.A.F.A.M ή να δώσει επί πλέον επενδυτικά κίνητρα για την προσέλευση των ισχυρών τεχνολογικών εταιρειών στην χώρα μας;

Η έως τώρα πολιτική της, σε συνδυασμό με την διακηρυγμένη πρόθεση περί ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους φαίνεται ότι προκρίνει την δεύτερη λύση.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης