Απόψεις

Το τέλος του Facebook;

Τα εσωτερικά έγγραφα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Wall Street Journal», προϊόν υποκλοπής από μία πρώην υπάλληλο της εταιρείας, φαίνεται ότι θα σημάνουν την αρχή του τέλους για την δημοφιλή πλατφόρμα

ZABOUNIS-768x776-1

Η πρόσφατος διακοπή της λειτουργίας του Facebook, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις μίας πρώην υπαλλήλου του, της Φράνσις Χάουγκεν, έφεραν στο προσκήνιο ένα θέμα που απασχολεί τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη: Τις αθέμιτες μεθόδους λειτουργίας της εταιρείας. Οι κινηματογραφόφιλοι θα ενθυμούνται την ταινία «Social Network», που είναι αφιερωμένη στην ζωή του φοιτητή του Harvard, ο οποίος μαζί με συμφοιτητές του δημιούργησαν μία πλατφόρμα ανταλλαγής φωτογραφιών στο Διαδίκτυο. Στην πορεία οι συμφοιτητές εξηφανίσθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όπως το παρακολουθήσαμε στην οθόνη.

Ήταν το μακρινό 2004. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το Facebook έχει χρηματιστηριακή αξία γύρω στο 1 τρισ. δολλάρια και πάνω από 3 δισ. χρήστες. Ωσάν να μην έφθαναν οι αστρονομικοί αριθμοί, έχει σχεδόν εξαφανίσει όλους τους ανταγωνιστές του, είτε εξαγοράζοντάς τους είτε οδηγώντας τους στην χρεωκοπία. Ο ιδιοκτήτης του, απ’ ό,τι λένε πρώην συνεργάτες του, την διοικεί με απολυταρχικό τρόπο. Ως μονάρχης. Αλλά τούτο δεν είναι από μόνο του μεμπτόν.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Η εν λόγω εταιρεία πλήρωνε από 2 έως 5 δολλάρια τους χρήστες του Διαδικτύου, για να συμπληρώσουν ένα τεστ μέσω μίας εφαρμογής του Facebook. Τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών περισυνελέγησαν, και με την βοήθεια ενός αλγορίθμου έγιναν το εργαλείο για στοχευμένα μηνύματα πολιτικής επιρροής. Πιο συγκεκριμένα, υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υπεχρεώθη στην καταβολή 5 δισ. δολλαρίων για να διευθετήσει την αγωγή, με αντάλλαγμα την απαλλαγή του από την προσωπική του ευθύνη στην ελλιπή εποπτεία των διαδικασιών προστασίας των προσωπικών δεδομένων από το Facebook. Η συνέχεια ήταν εξ’ ίσου επεισοδιακή. Τον Απρίλιο του 2021, διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 533.000.000 χρηστών, ήτοι τηλεφωνικοί αριθμοί, ονόματα, βιογραφικά στοιχεία και διευθύνσεις e-mail, με το Facebook να ανακοινώνει ότι πρόκειται για παλαιά στοιχεία του 2019 (!) και ότι το θέμα της ασφαλείας έχει λυθεί.

Τα εσωτερικά έγγραφα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Wall Street Journal», προϊόν υποκλοπής από μία πρώην υπάλληλο της εταιρείας, φαίνεται ότι θα σημάνουν την αρχή του τέλους για την δημοφιλή πλατφόρμα, αφού σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στις Η.Π.Α., είναι αποφασισμένος να λάβει σκληρά μέτρα κατά των υπερ-εξουσιών που έχει συγκεντρώσει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης