Απόψεις

Μία λοξή ματιά στον βασιλικό γάμο

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

ZABOUNIS-768x776-1-1

Από τους επτά νονούς του, μόνον τρεις ταξίδεψαν έως την Αθήνα για να παραστούν στους γάμους του. Οι υπόλοιποι τέσσερις, για λόγους που, όπως θα γίνει αντιληπτό στην συνέχεια, ήταν ανεξάρτητοι της θελήσεώς τους, απουσίαζαν.

Ας εκκινήσω με τους αποδημήσαντες. Ποιος έχει λησμονήσει, παρ’ ότι έχουν παρέλθει 25 έτη από το αυτοκινητικό δυστύχημα που της κόστισε την ζωή, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, μία από τις επτά αναδόχους του πρίγκηπος Φιλίππου της Ελλάδος; Επίσης, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι το πέμπτο χρονολογικώς τέκνο των βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας της Ελλάδος πήρε το όνομά του από τον συνονόματό του, δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος μας άφησε χρόνους, λίγους μήνες πριν συμπληρώσει το εκατοστό έτος της ηλικίας του; Η τρίτη απουσία συνδέεται με την δεύτερη, υπό την έννοια της στενής σχέσεως της τότε λαίδης Ramsey, νυν λαίδης Brabourne, με τον σύζυγο της βασιλίσσης Ελισάβετ της Αγγλίας. Μπερδευτήκατε; Η Penelope Knatchbull, countess Mountbatten of Burma, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, ήταν η confidente, η έμπιστη, του Φιλίππου επί δεκαετίες. Όλοι όσοι παρηκολούθησαν την εκδημία του, στις 17 Απριλίου του τρέχοντος έτους, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου του Windsor, ίσως να εξεπλάγησαν από την παρουσία της σε μία τελετή με μόνον τριάντα παρισταμένους, ελέω πανδημίας. Σε αντίθεση με ορισμένους κακόβουλους που μετά τον θάνατο του ισχυρού φίλου της υποστήριζαν ότι θα σταματήσουν οι προσκλήσεις, η Πένυ, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, προσεκλήθη και απεδέχθη την πρόσκληση, δύο ημέρες, όμως, πριν από τον γάμο δεν ένοιωσε καλά και ακύρωσε. Ο τέταρτος νονός που δεν απεδέχθη την πρόσκληση ήταν ο παραιτηθής βασιλεύς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, υπό το βάρος ενός σκανδάλου διαφθοράς, το οποίο ερευνάται στην χώρα του και τον κρατά «φυλακισμένο» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στον αντίποδα, η πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας, χήρα του πρίγκηπος Sayn-Wittgenstein-Berleburg, αδελφή της βασιλίσσης της Δανίας Margrette και της βασιλίσσης Άννας-Μαρίας της Ελλάδος, ήτοι θεία του πρίγκηπος Φιλίππου, η πρώτη του εξαδέλφη, ινφάντα Έλενα, δούκισσα του Lugo, πρωτότοκη κόρη των βασιλέων της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και Σοφίας, καθώς και ο πρίγκηψ Κύριλλος του Preslav, υιός του βασιλέως Συμεών της Βουλγαρίας, ετίμησαν με την παρουσία τους, τους γάμους του αναδεκτού τους.

Η σειρά της Θεοδώρας


Δείτε επίσης