Απόψεις

Θα γεράσεις αν περιμένεις να εξαφανιστεί από μόνος του ο κορωνοϊός

Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος γράφει στο Vradini.gr για τον κορωνοϊό που ήρθε για να μείνει αλλά και τις συνέπειες από τους ανεμβολίαστους που φέρνουν την κυβέρνηση προ των πυλών για τα νέα περιοριστικά μέτρα

γιατρος-γερος

Όλα μπορούν να αλλάξουν, όλα μπορούν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, αυτό που είναι αξεπέραστο όμως είναι το μυαλό του ανθρώπου και ο τρόπος που μαθαίνει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα και μια δύσκολη κατάσταση.

Με αφορμή τον τρόπο αντιμετώπισης του Covιd-19, ακούω και βλέπω καθημερινά ανθρώπους που παλεύουν μέσα τους αλλά και στις κοινωνικές τους συναναστροφές, να ξορκίσουν το κακό, να πείσουν τον εαυτό τους και τους κοντινούς τους ανθρώπους για αυτό που θεωρούν αυτονόητο αλλά δεν είναι.

Ότι δηλαδή ο κορωνοϊός κάποια στιγμή θα φύγει από την καθημερινότητα μας και θα εξαφανισθεί. Θα χαθεί όπως χάθηκαν τόσες και τόσες πανδημίες.

Δυσανασχετούν συνεχώς με τα εμβόλια και με τα φάρμακα , τρομάζουν όμως και με την τραγική κατάσταση που δημιουργείται κάθε τρεις και λίγο στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ σε όλη την χώρα.

Θα πει κάποιος ότι στην εποχή μας έτσι έχουμε μάθει να ζούμε, αυτή είναι η φύση του συγχρόνου ανθρώπου. Η εξέλιξη της επιστήμης αλλά και ο τρόπος ζωής, μας κάνουν να νομίζουμε ότι όλα μπορούν να θεραπευτούν και να διορθωθούν ακόμη και όταν πρόκειται για πολύ δύσκολες αρρώστιες.

Στην περίπτωση πάντως αυτής της πανδημίας με τον επιθετικό κορωνοϊό φαίνεται ότι τα πράγματα δεν θα τελειώσουν τόσο εύκολα.

Όλα θα γίνουν σιγά σιγά. Θα γίνουν όμως πιο γρήγορα από άλλες εποχές. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, όταν σε παρόμοιες περιπτώσεις παλαιοτέρα χρειάζονταν να περάσουν πάνω από δέκα χρόνια.

Στις μέρες μας μέσα σε ένα χρόνο ήρθε το εμβόλιο, σε λίγο θα έρθουν και τα φάρμακα. Όμως ο κορωνοϊός θα συνεχίζει να υπάρχει, αλλά θα είναι αντιμετωπίσιμος. Όπως υπάρχει κάθε χρόνο η γρίπη έτσι θα υπάρχει και ο κορωνοϊός.

Και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν.

Όσα εμβόλια και αν χρειαστεί να κάνουμε.

Γιατί ακούμε κατά καιρούς κάποιους που λένε «μα είναι δυνατόν κάθε χρόνο να κάνουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό;».

Άλλοι πάλι δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν να περάσει η πανδημία και να εξαφανιστούν όλα δια μαγείας. Αργά η γρήγορα όλοι αυτοί θα καταλάβουν πως αν συνεχίζουν να αρνούνται την εξέλιξη της επιστήμης και την καθημερινότητα όπως διαμορφώνεται, η ζωή τους θα υποβαθμιστεί και θα χάσουν την ελευθέρια τους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε από αυτή την εβδομάδα να περιορίσει ακόμη περισσότερο την μετακίνηση των ανεμβολίαστων. Ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται ήπιο όταν ο αριθμός των κρουσμάτων φλερτάρει καθημερινά με τις 10.000.

Πολύ σύντομα όλοι θα καταλάβουν πως θα χρειαστεί σε ορισμένες τουλάχιστον κατηγορίες δημοσίων υπάλληλων να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

Καλό θα ήταν λοιπόν στην καμπάνια για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι να προστεθεί και το επιχείρημα πως ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας από την ζωής μας ακόμη και αν εμβολιαστούμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν , όπως μάθαμε να ζούμε με την γρίπη, το AIDS και τις άλλες βαριές η ελαφριές μεταδιδόμενες αρρώστιες.

Και να μην καλλιεργούμε μέσα μας και στους γύρω μας την ψευδαίσθηση ότι κάποιος από μηχανής θεός θα μας ξαναδώσει πίσω την ζωή που μας περιόρισε η πανδημία.

Έτσι και αλλιώς μαγικά φίλτρα υπάρχουν μόνο στα παραμυθία.

Δείτε επίσης