Απόψεις

Η επικοινωνία αφού τον νίκησε κατέληξε σε…ντέρμπι με τον κορωνοϊό…

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr πόσο καθοριστική ήταν η επικοινωνία στην αρχή της πανδημίας, αλλά και τι ρόλο έπαιξε η…απουσία της στη συνέχεια

mask

Αναρωτιόμαστε συχνά τι άλλαξε, μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Οι υποψήφιες απαντήσεις είναι αμέτρητες. Υπάρχει ωστόσο μία πολύ συγκεκριμένη, που τα λέει όλα.

Η επικοινωνία!

Ναι, σωστά διαβάζετε και πριν προλάβετε να θεωρήστε πως αυτή είναι μία επιφανειακή διαπίστωση, καλό θα είναι να θυμηθούμε ότι :

Στην εκκίνηση της όλης ιστορίας, το Μάρτιο του 2020, η κεντρική απόφαση της κυβέρνησης ήταν να επικοινωνεί τις συνέπειες του κορωνοϊού, στη λογική του φόβου.

Αποδείχτηκε άκρως αποτελεσματική.

Το έκανε με καθημερινά μηνύματα, από κάθε μέσο, με κάθε τρόπο.

Με συμπαθείς φυσιογνωμίες στον κόσμο, όπως εκείνη η ωραία, φιλική και πειστική διαφήμιση, με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Έκτοτε, στο επικοινωνιακό επίπεδο, η μπάλα ψιλοχάθηκε!

Διότι η κυβέρνηση θεώρησε πως, επειδή λειτουργούσε τις περισσότερες φορές με αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις, αυτό θα ήταν αρκετό.

Τα μηνύματα του Πρωθυπουργού προφανώς και ήταν απαραίτητα.

Όπως και οι ενημερώσεις από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Την ώρα όμως που η πολιτική ηγεσία έδειχνε ταυτόχρονα, με όλες τις δράσεις και αποφάσεις πόσο το παλεύει, (εξηγώντας έμμεσα πόσο καλύτερα αντιμετωπίζεται η πανδημία σε σύγκριση με ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), την ίδια στιγμή οι πολίτες σταμάτησαν να λαμβάνουν τα μηνύματα της επικοινωνίας, με την ίδια αμεσότητα.

Αυτά έδωσαν τη θέση τους στα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων, με τις δηλώσεις του κόσμου από τις παραλίες «δεν μπορώ να καθίσω άλλο στο σπίτι, καλοκαίρι είναι» κλπ.

Η καθημερινή ενημέρωση (σωστά) σταμάτησε και ξαφνικά βγήκαν μπροστά οι αντιπολιτευτικές κορώνες, οι διαφωνίες της επιστημονικής κοινότητας και η λογική κούραση του κόσμου.

Κάπου εκεί η κυβέρνηση φαίνεται πως θα μπορούσε, δεν προχώρησε ωστόσο στο δικό της δεύτερο κύμα επικοινωνίας.

Δεν το έκανε, ίσως γιατί θεώρησε πως η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γήπεδο της πολιτικής είναι αρκετή. Άρα και όσα έλεγαν και οι συνεργάτες του, εκτός από τον ίδιο.

Οκ, δεν υπάρχει κανένας αρχηγός άλλου κόμματος που να τον συναγωνίζεται στο κλασικό ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται αυτονόητα ότι ο κόσμος θα ακολουθήσει τη σωστή πορεία, επειδή ο Πρωθυπουργός είναι λειτουργικός και ο καλύτερος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βλέπει πως μετρά αντίστροφα για το τέλος των μαύρων ημέρων της πανδημίας.

Μοιάζει αυτή η περίοδος να είναι η πιο σωστή, προκειμένου να γίνουν αντικείμενο της επικοινωνίας οι τελευταίες απαραίτητες επιλογές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Είμαστε πριν το καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν, λίγο πριν οι τραγικές συνέπειες αυτού του εφιάλτη μας αποχαιρετήσουν οριστικά.

Τώρα είναι που ο κόσμος θέλει να ακούσει τι μπορεί να περιμένει για την επόμενη ημέρα του.

Σε καθημερινό, ανθρώπινο επίπεδο. Όχι πολιτικό…

Δείτε επίσης