Απόψεις

Η ανάπτυξη είναι σαν το εμβόλιο. Πρέπει να υπάρχει για όλους!

akropoli-1-2048x1365

Το 2022 πρέπει να είναι καλή χρονιά και για τους εμπόρους, τους καταστηματάρχες, τους απλούς εργαζομένους, τα στελέχη επιχειρήσεων αλλά και τους ανέργους, γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος στο «Vradini.gr»

Όλα τα σημάδια δείχνουν πως το 2022, αυτό που θα κυριαρχήσει, θα είναι η θετική πορεία της οικονομίας και όχι άλλη μια απελπισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τα πρώτα μηνύματα έρχονται από τον τουρισμό και τους μεγάλους tours operators, που ξεκίνησαν να κλείνουν μαζικά τα πακέτα των διακοπών, με επισκέπτες από τους σημαντικούς προορισμούς.

Θετικά, επίσης, είναι τα μηνύματα και από τους δείκτες της οικονομίας μετά το κλείσιμο του 2021, όσον αφορά τα έσοδα αλλά και τις δαπάνες.

Και αυτή η εξέλιξη δίνει την δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να κινηθεί πιο ευέλικτα όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις, τις απαλλαγές, αλλά και την ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών.

Το μεγάλο πρόβλημα αυτή την στιγμή που υπάρχει και δυστυχώς δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, είναι η ενεργειακή κρίση που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος της αγοράς και γενικότερα της καθημερινότητας των πολιτών.

Όσο κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας για το ουκρανικό πρόβλημα, κάνεις δεν μπορεί να είναι σίγουρος μέχρι, πού μπορούν να φτάσουν οι τιμές της ενέργειας.

Όπως, επίσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, πότε θα αποκλιμακωθεί αυτή η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων.

Αυτά σε διεθνές επίπεδο. Γιατί στην εγχώρια αγορά το μόνιμο πρόβλημα που ακόμη φρενάρει τις εξελίξεις είναι οι τράπεζες, που προσαρμόζονται με πολύ αργούς ρυθμούς και δεν ακολουθούν την δυναμική της οικονομίας.

Και για να έχουμε μια εικόνα, τι γινόταν στο παρελθόν, ας θυμηθούμε ότι οι τράπεζες και το χρηματιστήριο, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και με τους ιδίους δείκτες, θα είχαν ήδη προεξοφλήσει την ανάπτυξη και την δυναμική που έχει η ελληνική οικονομία.

Θα πει κάποιος μα οι τράπεζες και δάνεια έχουν αρχίσει να δίνουν στις επιχειρήσεις και χρηματοδοτούν σημαντικές επενδύσεις. Αλήθεια είναι αυτό. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα χωρίς μια στοιχειώδη χρηματοδότηση και βέβαια υπάρχουν και όσοι ταλαιπωρούνται ακόμη με τα κόκκινα δάνεια, που δεν ρυθμίζονται.

Γιατί μπορεί οι μεγάλες επενδύσεις να έχουν αρχίσει να ξεμπλοκάρουν, όμως στο τέλος η κυβέρνηση θα κριθεί από τους μικρομεσαίους και την μέση ελληνική οικογένεια.

Το 2022 δεν πρέπει να είναι καλή χρονιά μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να είναι καλή χρονιά και για τους εμπόρους, τους καταστηματάρχες, τους απλούς εργαζομένους, τα στελέχη επιχειρήσεων αλλά και τους ανέργους.

Οι δείκτες της οικονομίας μπορεί να προμηνύουν άλμα της οικονομίας, όμως σε ένα βαθμό αυτό πρέπει να το αισθανθούν όλοι στα εισοδήματά τους και στα έσοδά τους.

Δείτε επίσης