Απόψεις

Αδέλφια όταν χιονίζει καθόμαστε σπίτι…

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini. gr για τις ευθύνες της Πολιτείας, αλλά και των πολιτών

xxioan

Ο φίλος Γιάννης Καλλιάνος, μετεωρολόγος και βουλευτής, μου είχε πει την περασμένη Πέμπτη, σε μία στιγμή που συναντηθήκαμε στο Mega, τι θα συμβεί από τη Δευτέρα το μεσημέρι και μετά!

Κατά λέξη, μου εξήγησε : «Σύμφωνα με τα μοντέλα που έχω μπροστά μου, η βεβαιότητα της πρόγνωσης για χιόνια παντού, είναι 99%. Θα χιονίσει ακόμη και στις παραλίες, μέχρι και τα βότσαλα!».

Η πιασάρικη ατάκα με τα βότσαλα ήταν τρομακτική, έμοιαζε υπερβολική, αποδείχθηκε ωστόσο πέρα για πέρα αληθινή.

Επικαλούμαι τον Γιάννη, διότι από τη στιγμή που οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά, συνάδελφοί του όπως και ο ίδιος, γνώριζαν επακριβώς τι ερχόταν και μας είχαν προειδοποιήσει γι΄αυτό,, έπρεπε άπαντες να έχουν λάβει τα μέτρα τους. Τα μέτρα μας. Όλοι!

Δεν γίνεται να φταίνε πάντοτε οι άλλοι και μόνο αυτοί. Κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς, ώστε να προλαβαίνουμε καταστάσεις.

Καταρχάς το πιο απλό. Όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο σε τέτοιες συνθήκες, προκειμένου να διανύσεις μία απόσταση η οποία (υπό κανονικές συνθήκες) διαρκεί μία ώρα, τότε οφείλεις να σκεφτείς και να εκτιμήσεις πως είναι απαραίτητο να έχεις τώρα, ένα μπουκάλι νερό μαζί σου, μπαταρία στο κινητό, λίγα χρήματα και βενζίνη. Δύο, τρία βασικά και απλά.

Πάμε παρακάτω. Δεν εξηγείται εύκολα τέτοια πολυκοσμία στους δρόμους, σε τέτοια έκτακτη περίσταση. Δηλαδή για πείτε μας, άπαντες τρέχουν αναγκαστικά να υπηρετήσουν κάποιο επάγγελμα, το οποίο αποτελεί λειτούργημα για την κοινωνία; Το μποτιλιάρισμα οφείλεται μόνο σε πολλούς γιατρούς, δημοσιογράφους, πυροσβέστες, αστυνομικούς κλπ;

Ή μήπωςκαι σε εκείνους που αποφάσισαν να πάνε στο γραφείο τέτοια ημέρα, όταν τόσο καιρό πριν δούλευαν με τηλεργασία ; Έλεος κάπου.

Τώρα σε ότι αφορά στην ανακοίνωση της Αττικής Οδού, η οποία έριξε τις ευθύνες στους οδηγούς που έμειναν, επειδή όπως εξήγησε είναι άπειροι (!), δεν θα πω ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας από αυτή την εξήγηση (έτσι κι αλλιώς αυτό συμβαίνει..), αλλά πως ζούμε σε μία χώρα όπου η αξιοπρέπεια είναι λέξη άγνωστη.

Μία χώρα στην οποία πληρώνουμε ακόμη διόδια στην πρωτεύουσα, ενώ όταν φτιαχνόταν το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο μας έλεγαν ότι αυτά (τα διόδια) θα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, όχι μεγάλη.

Όσο για εκείνους, που όταν βλέπουν τηλεοπτική κάμερα φωνάζουν πως φταίει ο Μητσοτάκης, θα συμφωνήσω ότι επειδή είναι Πρωθυπουργός φταίει για όλα!

Και για τη χιονόπτωση και για τη βροχή. Όπως και για την καθυστερημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Όχι συνολικά.

Η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία ήταν απόλυτα σωστή. Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε εάν είχαν λειτουργήσει σήμερα. Από την άλλη οι εγκλωβισμοί και οι καθυστερήσεις στο Μαραθώνα και την Κατεχάκη δεν εξηγούνται με άνεση.

Όμως αυτό είναι άλλο, από την ατομική ευθύνη και των πολιτών. Διότι όταν χιονίζει και μπλοκάρει ο τόπος, αδέλφια – εκτός απροόπτου ή σοβαρής υποχρέωσης- καθόμαστε σπίτι μας.

Δείτε επίσης