Απόψεις

Κοκτέϊλ πολεμικών και υγειονομικών συνεπειών απειλούν την ελληνική οικονομία

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για τη μεγαλύτερη κυβερνητική άσκηση ετοιμότητας, μπροστά στο σαρωτικό οικονομικό τσουνάμι που έρχεται εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας.

Κοκτέϊλ πολεμικών και υγειονομικών συνεπειών απειλούν την ελληνική οικονομία
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Η λέξη και η έννοια «κρίση», τα τελευταία 12 χρόνια έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας. Η αφετηρία της εισόδου στην πολιτική σκηνή του Γιώργου Παπανδρέου με το : «λεφτά υπάρχουν» και όσα αυτή προκάλεσε στη συνέχεια, δείχνει μικρή μπροστά σε αυτά που ακολούθησαν.

Στις μέρες μας, η υγειονομική περιπέτεια, εξαιτίας της πανδημίας και τώρα ο πανικός που προκαλούν οι αναταράξεις του πολέμου, ασφαλώς και δεν είναι ελληνικά «προνόμια». Η διαχείρισή τους όμως είναι.

Οι δραματικές εξελίξεις, στο πεδίο των μαχών αλλά και τις συσκέψεις που αποφασίζονται, βάζουν τις χώρες της Ευρώπης σε μία νέα, μαύρη οικονομική συνθήκη. Ο κίνδυνος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι εδώ για όλους!

Οι εύθραυστες ιδιαιτερότητες της χώρας μας την καθιστούν περισσότερο ευάλωτη από άλλες, με τον κίνδυνο της ύφεσης να απειλεί εκ νέου την ελληνική αγορά, στο σύνολό της.

Αυτή είναι λοιπόν η ώρα της μεγαλύτερης ευθύνης για το υπουργείο οικονομικών, προφανώς και της κυβέρνησης, προκειμένου να συγκρατηθούν οι αλόγιστες δαπάνες και να προχωρήσει το σχέδιο της οικονομίας με τις αναπροσαρμογές που είναι απαραίτητες.

Το πακέτο βοήθειας και παροχών που εξετάζει η ΕΕ, πρέπει να βρει την Ελλάδα σε θέση ετοιμότητας ώστε να ωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στο άμεσο μέλλον αυτή μοιάζει για την κυβέρνηση μία ακόμη δοκιμασία λεπτής ισορροπίας, μία νέα άσκηση ετοιμότητας για τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του, μπροστά στο κοκτέϊλ των συνεπειών του πολέμου, του πληθωρισμού και βέβαια της πανδημίας.

Το ενεργειακό τσουνάμι θα προκαλέσει καίρια χτυπήματα στην ελληνική οικονομία, εάν δεν ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα.

Οι πληροφορίες λένε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ο οποίος γίνεται επάνω σε αυτή τη βάση των νέων προβλημάτων για την οικονομία, θα μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Δείτε επίσης