Απόψεις

Ποιός θα συνεργαστεί με ποιόν μετά τις εκλογές;

«Όλοι ψάχνουν να βρουν, ο καθένας για τον δικό του χώρο, τα σενάρια εκείνα που θα τον βγάλουν νικητή», γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος στο «Vradini.gr»

Ποιός θα συνεργαστεί με ποιόν μετά τις εκλογές;
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Μεγάλη συζήτηση έχει αρχίσει στο παρασκήνιο μεταξύ των στελεχών και βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Όλοι ψάχνουν να βρουν, ο καθένας για τον δικό του χώρο, τα σενάρια εκείνα που θα τον βγάλουν νικητή.

Για παράδειγμα στην ΝΔ στόχος από την αρχή είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κάθε άλλο σενάριο δεν το επιθυμούν αλλά και δεν το συζητούν.

Θεωρούν ότι στις επόμενες εκλογές και με βάση και τις δημοσκοπήσεις θα είναι πρώτο κόμμα με καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από την δυναμική των άλλων κομμάτων και αυτή θα είναι που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι όχι μόνο δεν έχουν δυναμική πρώτου κόμματος, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί στην προεκλογική περίοδο να παλέψουν με το ΚΙΝΑΛ για την δεύτερη θέση.

Θεωρούν ότι η διαφορά τους με το ΚΙΝΑΛ θα είναι πάνω από 8 μονάδες, όμως έχει αρχίσει και τους «ζώνουν τα φίδια» μήπως εξαιτίας κάποιου ατυχήματος ανατραπούν τα δεδομένα.

Η κατάσταση στην Κουμουνδούρου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς οι εξελίξεις ενόψει του συνέδριου δεν δείχνουν πως υπάρχει μεγάλη συσπείρωση στο εσωτερικό του κόμματος. Αντίθετα, η απολυτή κυριαρχία του Αλ. Τσίπρα στους αντιπροσώπους του συνεδρίου, με την βοήθεια των προεδρικών και των πασοκογενων, έχει φέρει μια απογοήτευση και μια αποστασιοποίηση σε στελέχη και οπαδούς των άλλων τάσεων.

Και οι δυο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ θα είναι εύκολος συνομιλητής τους την επόμενη ημέρα των εκλογών και δεν θα δυσκολευτούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αν χρειαστεί σε ενδεχόμενο αδιέξοδου.

Δηλαδή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και στην Πειραιώς και στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως το ΚΙΝΑΛ θα συνεργαστεί με αυτό το κόμμα με το οποίο, το άθροισμα των βουλευτών τους θα ξεπερνά τις 152 έδρες.

Με απλά λόγια στον Σύριζα λένε πως αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί βγάζουν πάνω από 152 έδρες, τότε θα προχωρήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Αντίθετα, στην Πειραιώς φοβούνται πως αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ ως πρώτο κόμμα, τότε αν τα αλλά δυο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ φτάνουν τις 151+ ψήφους, τότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο και τρίτο κόμμα.

Μα καλά θα πει κάποιος τι κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα συγκυβερνήσουν τα κόμματα της μειοψηφίας και δεν θα μετέχει το πρώτο κόμμα που θα έχει τους περισσοτέρους βουλευτές;

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαδίδουν πως αν δεν προχωρήσει η συνεργασία με την Χαρίλαου Τρικούπη, τότε στην Πειραιώς είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τον Κυριάκο Βελόπουλο και τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Στο ΚΙΝΑΛ ακόμη δεν έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τα σενάρια ώστε να έχουν για όλα τα σενάρια απαντήσεις. Πάντως αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι πως ο κ. Ανδρουλάκης ψαρεύει από παντού ψήφους επειδή ακριβώς δεν θέλει να δεσμευτεί προκαταβολικά για κυβέρνηση συνεργασίας . Όσο περισσότερες αποστάσεις κρατά από τα δυο μεγάλα κόμματα τόσο ενισχύεται, δημοσκοπικά τουλάχιστον.

Δείτε επίσης