Απόψεις

Σκέψου πριν με κρίνεις, ίσως κρίνεσαι μαζί μου

«Εσύ έχεις αναρωτηθεί ποτέ, ποιος είναι ο σκοπός της δικής σου κριτικής;», γράφει στο Vradini.gr η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Άννα Ντόκου

Σκέψου πριν με κρίνεις, ίσως κρίνεσαι μαζί μου
Αρθρογράφος: Άννα Ντόκου
Από Άννα Ντόκου

Εσύ έχεις αναρωτηθεί ποτέ, ποιός είναι ο σκοπός της δικής σου κριτικής; Πόσο χρόνο δίνεις για να διαμορφώσεις την άποψη σου και ποιος είναι ο απώτερος σκοπός σου όταν τελικά την εκφράζεις;

Για να θαυμάσουν εσένα ή για να μισήσουν τον άλλον;

Για να επιμορφώσεις ή για να αποπροσανατολίσεις;

Για να τιμωρήσεις ή για να βελτιώσεις;

Για να προσθέσεις η για να αφαιρέσεις;

Η αλλιώς, πες μου το κίνητρο σου να σου πω ποιος είσαι.

Διότι κάθε φορά που λες την γνώμη σου είτε για να υπερασπιστείς με αξιοπρέπεια το αναφαίρετο δικαίωμα σου να διαφοροποιηθείς από κάτι που δε σε βρίσκει σύμφωνο είτε για να βοηθήσεις και να κάνεις τον διπλανό σου καλύτερο, θα βλέπεις στον καθρέφτη σου την δική σου καλύτερη εκδοχή.

Κάθε φορά που την λες για να τον πληγώσεις και να τον αποθαρρύνεις καθώς προσπαθεί να περπατήσει την ανηφόρα του, είσαι εσύ που στο τέλος κατηφορίζεις.

Κι αν δε σου αρέσει το πως κάνει κάποιος τη δουλειά του ή το πως μιλάει ή το πως ντύνεται ή τι επιλογές κάνει, θέλεις να προσπαθήσεις να μην ακυρώσεις όλη του την ύπαρξη για αυτό το ένα πράγμα που κατά την κρίση σου δε κάνει καλά;

Θέλεις να σου δώσεις λίγο χρόνο τη στιγμή που εντοπίζεις το «λάθος» του, πριν γεμίσεις την ψυχή σου με μίσος που πιθανό να αναπαράγεις και να αναλογιστείς;

Μήπως είχε μια δύσκολη μέρα; Μήπως εσύ είχες μια δύσκολη μέρα;

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να φωνάζουμε για το πόσο κακοί είναι οι άλλοι με απώτερο σκοπό να ακουστεί και να υπερτονιστεί η δική μας «καλοσύνη» εξασφαλίζοντας μας με αυτόν τον τρόπο μια ψευδαίσθηση υπεροχής.

Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου πριν διαμορφώσεις την άποψη σου. Προσπάθησε να είσαι αποδέκτης των σωστών πληροφοριών και να μη γίνεσαι φερέφωνο κανενός.

Δεν είναι οι γύρω μας οι κάδοι των δικών μας ψυχικών απορριμμάτων και όταν γίνονται, κάποιος άλλος σου φταίει. Αυτός που συνήθως δυσκολεύεσαι η φοβάσαι περισσότερο να αντιμετωπίσεις.

Βρες την δύναμη και το κουράγιο να αναγνωρίσεις τον πραγματικό σου εχθρό εάν επιθυμείς κάποια μέρα να τον νικήσεις. Τέτοιοι εχθροί βρίσκονται συχνότερα μέσα μας ή δίπλα μας και σπανιότερα απέναντι μας.

Η κριτική όπως και η αυτοκριτική είναι από τα πιο σπουδαία δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας. Ας μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Διαφορετικά ίσως να μην βλάπτουμε τόσο τον άλλον όσο τον εαυτό μας, τον φίλο μας που μας εμπιστεύεται, το παιδί μας που μας μιμείται και όποιον άλλον βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα επιρροής μας.

Η αλλιώς,

«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ»

Νίκος Καζαντζάκης

Δείτε επίσης