Απόψεις

Οι Έλληνες της Ουκρανίας

Ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής Ουκρανών στην περιοχή της Αζοφικής ανέρχεται στους 240.000, των μεικτών γάμων συμπεριλαμβανομένων. Το ερώτημα σχετικώς με το μέλλον τους, προσώρας παραμένει αναπάντητο.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

«Οι πρώτοι Έλληνες πήγαν στην Κριμαία τον 8ο-9ο αιώνα π.Χ. και ίδρυσαν αποικίες. Εμείς είμαστε οι απόγονοί τους. Το 1780, με διάταγμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, μας μετέφεραν στην Άγρια Στέπα, κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, όπου ζούμε μέχρι σήμερα».

Τα λόγια ανήκουν στην κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πανταζή, την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, και είναι απόσπασμα μίας συνεντεύξεως που μου είχε παραχωρήσει το 2015, η οποία δεν εδημοσιεύθη ποτέ. Οι λόγοι δεν έχουν και τόση σημασία, πλέον, σήμερα, αλλά όσα μου είπε τότε, ξαναδιαβάζοντας το κείμενο, μοιάζουν σαν να έχουν ειπωθεί σήμερα. «Μας βομβαρδίζουν καθημερινά στην Ουκρανία», είχα τιτλοφορήσει τότε το άρθρο, με τον υπότιτλο να είναι πιο φορτισμένος: «Μη μας αφήσετε, γιατί αλλιώς θα χαθούμε».

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που της είχα κάνει, τότε, ήταν πόσοι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής ζουν στην περιοχή της Αζοφικής Θαλάσσης. Η απάντησίς της με είχε αφήσει έκπληκτο, διότι εκείνη την εποχή οι περισσότεροι εξ’ ημών αγνοούσαμε όσα γνωρίζουμε τώρα. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής είμαστε 91.500, αλλά σ’ αυτά δεν υπολογίζονται οι μεικτοί γάμοι. Κατά τους δικούς μας υπολογισμούς, με στοιχεία που μαζέψαμε από τους 106 συλλόγους της Ομοσπονδίας, ανέρχονται στους 240.000. Έξι από τους συλλόγους μας μετά την απόσχιση της Κριμαίας πήγαν στην Ρωσική Ομοσπονία», με είχε ενημερώσει.

Η κυρία Προτσένκο-Πανταζή, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι ομογενείς της Ουκρανίας, δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα. Το ίδιο ίσχυε και με τους γονείς της και με τους παππούδες της. Η εκλογή της στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού απετέλεσε την αφορμή για το πρώτο της ταξίδι στην γη των προγόνων της. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μου έδωσε ήταν η χρηματοδότησις από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Άντριου Άθενς, του ελληνικού νοσοκομείου της Μαριουπόλεως. Τα ελληνικά της ήταν άπταιστα, αν και διστακτικά, ενώ με υπερηφάνεια μου είχε αναγγείλει, τότε, την λειτουργία της Έδρας της Ελληνικής Γλώσσης στο Πανεπιστήμιο της Μαριουπόλεως, που ετοιμάζει τους δασκάλους που θα την διδάξουν.

Υ.Γ. Η κυρία Προτσένκο-Πανταζή έφθασε ασφαλής, προ ολίγων ημερών, στην Αθήνα.

Δείτε επίσης