Απόψεις

Ο Ερντογάν αναθάρρησε και ψάχνει σοβαρό επεισόδιο

Και ξαφνικά οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθε όριο με τις παραβιάσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου δείχνοντας ένα διαφορετικό προσωπείο από αυτό που μας είχαν συνηθίσει τους τελευταίους μήνες, γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος στο Vradini.gr

Ο Ερντογάν αναθάρρησε και ψάχνει σοβαρό επεισόδιο
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Είναι φανερό, πλέον, πως η Άγκυρα και ο Ερντογάν βγαίνουν σιγά σιγά από το καβούκι που είχαν κλειστεί μετά την αποχώρηση του Ντ. Τραμπ από το Λευκό Οίκο.

Τότε που η Οικονομία της Τουρκίας άρχισε να καταρρέει και οι Αμερικανοί είχαν αποφασίσει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, πως τα πράγματα αλλάξαν και δεν θα είχε την ίδια στήριξη.

Μετά ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος, στη διάρκεια του οποίου βρήκε διπλωματικό χώρο ο Ερντογάν, με την ανοχή και την παρότρυνση των Αμερικανών, και προσπάθησε να παίξει το διαμεσολαβητή μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.

Όλο αυτό το διάστημα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα πράγματα είχαν ηρεμήσει.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να πείσουν τόσο την Ελλάδα όσο και το Ισραήλ πως οι παλιές, δύσκολες ημέρες στις σχέσεις τους έχουν περάσει και πρέπει να τις ξεχάσουμε.

Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η πρόσκληση σε γεύμα του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Τούρκο πρόεδρο, στον Βόσπορο.

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, η στάση της Άγκυρας κλιμακώθηκε επικίνδυνα.

Αυτό που γίνεται στο Αιγαίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δεν έχει προηγούμενο.

Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τα τουρκικά μαχητικά και οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά έχουν ξεπεράσει κατά πολύ και αυτές που γίνονταν τις ημέρες των σοβαρών κρίσεων.

Οι Έλληνες επιτελείς στο Πεντάγωνο, μόλις αντιλήφθηκαν το μέγεθος της προκλητικότητας των Τούρκων πιλότων έθεσαν αμέσως σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα των νησιών, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και καιρό, από το 2018.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κάνεις δεν γνωρίζει από επίσημα χείλη αν έχει γίνει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πιλοτών, και μέχρι ποιο σημείο έχει φτάσει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Είναι φανερό πως η Άγκυρα επιδιώκει, εδώ και αρκετό καιρό, ένα σοβαρό επεισόδιο ή ένα ατύχημα που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, εν όψει, μάλιστα, και της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν στις ΗΠΑ μέσα στον Μάιο.

Είναι φανερό πως η τουρκική πλευρά αναθάρρησε μετά την επίσκεψη της κ. Νούλαντ, θέλει να βγει και πάλι στο προσκήνιο και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο. 

Η Άγκυρα δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε την αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, ούτε, βέβαια, και την ενίσχυση της Πολεμική μας Αεροπορίας με την παραλαβή των νέων γαλλικών μαχητικών Ραφάλ που δίνουν υπεροχή στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Και προσπαθεί εκ νέου, με κάθε τρόπο να ακυρώσει στην πράξη τη θωράκιση και ισχυροποίηση της χώρας μας με τη βοήθεια και της Γαλλίας, μετά και την στρατιωτική ελληνο-γαλλική συμφωνία.

Οι καλοκαιρινοί μήνες προβλέπονται θερμοί, και ας ελπίσουμε πως η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν, πως δεν μπορεί να αμφισβητεί όποτε θέλει το καθεστώς στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Δείτε επίσης