Ρεάλ Μαδρίτης- Λίβερπουλ: Ο τελικός του Champions League είναι απλά μέρος των ποδοσφαιρικών business…
Για τα μυθικά ποσά που έτσι κι αλλιώς διακινούνται γύρω από τα μεγάλα club του ποδοσφαίρου και πολλαπλασιάζονται όταν φτάνουν έως και τον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης , γράφει ο Αντώνης Κατσαρός στο Vradini.gr

Για τα μεγάλα club του ποδοσφαίρου ο κύριος στόχος στο τέλος της κάθε αγωνιστικής σεζόν είναι η κατάκτηση τίτλων. Όπου η λέξη «μεγάλα» ερμηνεύεται σύμφωνα με την ιστορία και τον κόσμο ο οποίος συνοδεύει αυτές τις ομάδες.
Πάμε παρακάτω. Στις μέρες μας ο στόχος των τίτλων από μόνος του δε λέει τίποτα! Εξηγούμαι. Μία ομάδα το όνομα της οποίας συνιστά τεράστιο brand, όπως για παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ (για να ξεκινήσω από τις εφετινές φιναλίστ του Champions League), όταν σχεδιάζει τα οφέλη που πρέπει να κληθεί να αποκομίσει στο τέλος της σεζόν, προχωρά σε αναλυτικό και εξαιρετικά μεγάλο οικονομικό σχεδιασμό.
Τα business plans αυτών των συλλόγων είναι μεγαλύτερα και πιο σημαντικά από εκείνα απίστευτα δυνατών εταιρειών της αγοράς, καθώς εισφέρουν πολλά εκατομμύρια. Σε αυτή τη λογική άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, η UEFA έτρεξε να προλάβει τη σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή Super League, που ετοίμαζαν οι ομάδες από μόνες τους, προκειμένου να την αναγκάσουν να προσφέρει περισσότερα χρήματα. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία το έκανε, όσο πιο γρήγορα γινόταν (!), κράτησε τις ομάδες που αποτελούν μεγάλα brands στις τάξεις της και αυτή την ώρα δίνει περισσότερα χρήματα!
Άρα λοιπόν, από εφέτος κιόλας, ο νικητής του τελικού του Champions League (η έδρα του οποίου μεταφέρθηκε στο Παρίσι από την Αγία Πετρούπολη, όπου αρχικά είχε ορισθεί, εξ’ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία), θα εισπράξει αυξημένα bonus 20 εκατ. ευρώ και ο ηττημένος 15,5 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά βέβαια συγκριτικά με το χρηματικό έπαθλο της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 είναι μόλις 4,5 εκατ. ευρώ αφού και οι δυο έχουν διασφαλίσει μόνο με τη συμμετοχή τους, από 15,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στους δυο φιναλίστ θα διανεμηθούν 35,5 εκατ. ευρώ.
Τώρα, εάν υπολογισθεί ωστόσο το σύνολο της πορείας των δυο ομάδων, το ποσό των πριμ αυξάνεται κατά πολύ, με τα bonus κάθε γύρου, αλλά και των αποτελεσμάτων στο πρώτο στάδιο των ομίλων.
Τα maximum έσοδα που μπορεί να αποκομίσει μια ποδοσφαιρική ομάδα από την καθαρά αγωνιστική πορεία της στο Champions League φτάνουν έως και τα 85,14 εκατ. ευρώ.
Ένα μεγάλο μέρος των διανεμημένων εσόδων από το UEFA Champions League συνδέεται και με το «market pool», η κατανομή του οποίου καθορίζεται από την αξία της τηλεοπτικής αγοράς σε κάθε χώρα, με τη διοργανώτρια να βγάζει από τα ταμεία της 2,022 δισ. Ευρώ, προκειμένου να ανταμείψει και τους 32 συλλόγους του θεσμού.
Η ιταλική ιστοσελίδα «Calcio e Finanza», εξειδικευμένη στα οικονομικά του ποδοσφαίρου, έχει υπολογίσει ότι σε περίπτωση κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου, η Ρεάλ θα βάλει τα περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της από όλες τις πηγές, 141,54 εκατ. ευρώ. Που θα είναι ενισχυμένα κατά 36,4 εκατ. ευρώ από το δείκτη της ιστορικής κατάταξης της και αντίστοιχα η Λίβερπουλ 128,29 εκατ. ευρώ, με το πρόσθετο πριμ για τους βρετανούς στα 22,75 εκατ. ευρώ.
Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για εκπληκτικά ποσά, αν αναλογισθεί κανείς ότι η παγκόσμια ποδοσφαιρική «βιομηχανία» υπέστη σημαντικές οικονομικές απώλειες εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.
Στα προαναφερόμενα κέρδη προφανώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις των ομάδων από τα εισιτήρια, τους χορηγούς τους και άλλες εμπορικές συμφωνίες.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη έκθεση της Deloitte Football Money League 2022, στον πίνακα με τα έσοδα των ομάδων, η Λίβερπουλ βρίσκεται στην 7η θέση με τζίρο 550,4 εκατ. ευρώ και η Ρεάλ στη 2η με 640,7.
Οι χορηγοί που υποστηρίζουν οικονομικά τους δυο συλλόγους είναι κολοσσοί και σπάνε κάθε οικονομικό μέτρο για χάρη τους. Καθώς η Λίβερπουλ διαπραγματεύεται με την βρετανική πολυεθνική εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών Standard Chartered, νέο deal-ρεκόρ με διπλάσιες ετήσιες απολαβές ύψους 95 εκατ. ευρώ ετησίως για την επέκταση της συνεργασίας τους, την ίδια ώρα που η Ρεάλ Μαδρίτης διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της τις : Emirates, Adidas (ως Main Sponsors), Nivea Men, Audi, Hankook, Μahou, Abbott, easyMarkets, Coca Cola, PlayStation, Unicaja Banko, Cisco και άλλες…
Οι μαδριλένοι, όπως αναμενόταν, δεν συμμετέχουν στην κεντρική επενδυτική συμφωνία της La Liga με τον «κολοσσό» της CVC Capital Partners και προωθούν δικό τους business plan, με επίκεντρο την εμπορική εκμετάλλευση του υπό γενική ανακατασκευή γηπέδου τους Σαντιάγκο Μπερναμπέου, σε συνεργασία με την Legends και χρηματοδότηση από τις J.P. Morgan και Bank of America…
Βρέθηκα την Τετάρτη (4/05) στην ισπανική πρωτεύουσα για τον ημιτελικό του Champions League της Ρεάλ με τη Λίβερπουλ και αντίκρυσα το… απόκοσμο θέαμα ενός Μπερναμπέου- οικοδομή! Κανείς δεν ήξερε που είναι οι είσοδοι του γηπέδου, ούτε μπορούσε να κατευθύνει 62.000 θεατές, δημοσιογράφους, εκπροσώπους χορηγών και επίσημους. Το απόλυτο μπάχαλο! Για να πλησιάσεις έως το γήπεδο και να επιχειρήσεις να μπεις σε αυτό, από κάποια πόρτα τέλος πάντων, χρειάζεται να περπατήσεις μέσα στην κεντρική λεωφόρο ανάμεσα στα αυτοκίνητα (!) καθώς τα έργα έχουν εξαφανίσει τα πεζοδρόμια. Κανείς δε λέει ωστόσο το παραμικρό. Καθώς το παγκόσμιο brand της Ρεάλ ετοιμάζεται να προσφέρει ακόμη περισσότερα…