Θέση μάχης ενόψει καλοκαιριού και εκλογών
Τα κομματικά επιτελεία παίρνουν θέσεις μάχης και οι αρχηγοί στην ατζέντα τους εβδομάδα - εβδομάδα, μήνα - μήνα έχουν συμπεριλάβει και ένα μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών, γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος στο Vradini.gr

Ο Μάιος και ο Ιούνιος παραδοσιακά είναι δύο μήνες, που όλοι προετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές και σιγά σιγά αποφορτίζεται η ένταση των προηγουμένων μηνών.
Φέτος όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε όλα σχεδόν τα επίπεδα.
Αν ξεκινήσουμε από τα πολιτικά, θα δούμε ότι όλα τα κόμματα ετοιμάζονται για εκλογές, καθώς μέσα στην επόμενη σεζόν έτσι ή αλλιώς, θα στηθούν κάλπες.
Ο Μάιος είναι ο μήνας των συνέδριων για την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.
Τα κομματικά επιτελεία παίρνουν θέσεις μάχης και οι αρχηγοί στην ατζέντα τους εβδομάδα - εβδομάδα, μήνα - μήνα έχουν συμπεριλάβει και ένα μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Στην ΝΔ ετοιμάζονται και δίνουν έμφαση στον μεσαίο χώρο. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της επομένης εκλογικής αναμέτρησης είναι να κρατήσουν τους ψηφοφόρους του κέντρου, οι οποίοι τους στήριξαν στις εκλογές του 2019.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, στην στρατηγική τους μέρα - μέρα, επιχειρούν να ξυπνήσουν τα αντιδεξιά σύνδρομα των ψηφοφόρων που απογοητευτήκαν από την πρώτη διακυβέρνηση του κόμματος, ώστε να αυξήσουν τα ποσοστά τους.
Στο ΚΙΝΑΛ με την επαναφορά του «πράσινου ήλιου» και του ονόματος «ΠΑΣΟΚ» στην μαρκίζα θέλουν να συμβολίσουν την ολική επαναφορά του κόμματος ως πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό και να ξυπνήσουν μνήμες από τις παλιές καλές ημέρες.
Στην Οικονομία, μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας και μια παγκόσμια κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όλοι είναι σε θέση μάχης για μια πολύ καλή σεζόν στον Τουρισμό.
Για το πρώτο ελεύθερο, από περιοριστικά μέτρα, καλοκαίρι.
Όλα τα μηνύματα είναι θετικά. Και στις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και σε αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και οι ξένοι πράκτορες δίνουν πολύ καλές προβλέψεις για την Ελλάδα.
Οι τελευταίες διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, λειτουργήσαν κατευναστικά στην πολύ μεγάλη ένταση που έχει δημιουργηθεί σε όλα τα επίπεδα.
Στις επιχειρήσεις όλοι ανησυχούσαν πως οι εισπράξεις και τα κέρδη από την φετινή τουριστική σεζόν θα πήγαιναν για να πληρωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και καυσίμων.
Τα νοικοκυριά βγήκαν εκτός προγραμματισμού και δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν αρχίσει να ξανασκέφτονται τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ώστε με τα χρήματα αυτά να μπορέσουν να ξοφλήσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι πως θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και κονδύλια για τους επομένους μήνες, μέχρι το καλοκαίρι του 2023.
Για να αντιμετωπισθούν οι αλλεπάλληλες κρίσεις που δημιουργεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία κυρίως στον τομέα των καυσίμων και της προμήθειας πρώτων υλών, χρειάζονται χρήματα.
Ήδη τρία χρονιά τώρα έχουν διατεθεί 45 δισ. ευρώ, ζεστό χρήμα για την στήριξη της οικονομίας, ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει να διαχειριστεί με κατάλληλο τρόπο και τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης.