Απόψεις

Ως «παίκτης» δυνατός υπολογίζεται η Ελλάδα

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για τη σημασία της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ και τα μηνύματα που θα στείλει ο Πρωθυπουργός

Ως «παίκτης» δυνατός υπολογίζεται η Ελλάδα
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Βρισκόμαστε λίγα εικοσιτετράωρα πριν πραγματοποιηθεί μία πολύ σημαντική διπλωματική κίνηση της Ελλάδας. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, δεδομένα καταγράφεται ως επιτυχία, πριν γίνει καν.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως στην ατζέντα της θα έχει, εκτός από τα ελληνοτουρκικά, την επίκαιρη συζήτηση για την ενέργεια, όπως και άλλες, για όλες τα τρέχοντα ζητήματα. Ειδικά το ενεργειακό θέμα περιλαμβάνει πολλές και σοβαρές παραμέτρους, διότι κρύβει άλλωστε τις εντεινόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας.

Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό ότι η χώρα μας έχει το περιθώριο ν’ «ανοίξει» την κουβέντα σε πολλά επίπεδα, κάτι που αποκαλύπτει τη σημασία που δίνει η Αμερική στις θέσεις μας, προκειμένου να κρατηθούν οι ισορροπίες στην περιοχή. Γι΄αυτό αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως σημαντικό παράγοντα και στη διεθνή διπλωματία.

Το ενδεχόμενο πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία και η αναβάθμιση 80 αεροσκαφών στο ίδιο επίπεδο, δεν ανησυχούν την ελληνική κυβέρνηση, διότι τίποτα από αυτά δεν επηρεάζει την ουσία της ξεκάθαρης στήριξης της χώρας μας από τις ΗΠΑ, ούτε και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη γεωγραφική περιοχή, έναντι της Άγκυρας.

Οι διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη στόχευση για την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα συνοδεύεται από μεγάλη ατζέντα κρίσιμων θεμάτων, με σκοπό την αναβάθμιση των ήδη καλών σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Πολλοί Υπουργοί θα είναι παρόντες, μαζί με τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Κονγκρέσο. Δεν είναι ασήμαντο πως αυτή είναι η πρώτη φορά ομιλίας στην ιστορία της Ελλάδας που θα συμβεί κάτι τέτοιο και θα μας παρουσιάσει δυνατούς, εκτός από υπερήφανους.

Θα δώσει μάλιστα την ευκαιρία να επισημανθεί από τον Πρωθυπουργό πως η χώρα μας είναι πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία, παρά τη νατοϊκή της ιδιότητα.

Τι θα κάνει η Αμερική με την Τουρκία, είναι πάντοτε εξίσου σημαντικό θέμα. Είμαστε σύμμαχοι, αυτό δεν αλλάζει και για την ώρα έχει σημασία πως δεν υπάρχει συμφέρον ρήξης, εκατέρωθεν.

Οι ΗΠΑ προφανώς δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία από την δυτική συμμαχία και υπάρχουν κύκλοι που τη θεωρούν κρίσιμο στρατηγικό εταίρο, που πρέπει να παραμείνει στο δυτικό άρμα. Όσο αυτό δεν επηρεάζει τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα δεν υπάρχει λόγος να μας ενοχλεί.

Εντός των τειχών, η συζήτηση στη Βουλή είχε καλά στοιχεία και από τις δύο πλευρές. Και όμως! Διότι δεν προέκυψε καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι λογικές αντεγκλήσεις, στα πλαίσια της γνωστής διαδικασίας των αντιπαραθέσεων, δεν ανέδειξαν κρίσιμες διαφωνίες.

Ουδείς ζήτησε την αποχώρηση από την πλευρά των ΗΠΑ, ούτε αλλαγή εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δείχνει- αποκαλύπτει κάτι εξαιρετικά σημαντικό αυτή την περίοδο. Διότι υπάρχει κοινός άξονας στην περίοδο των παγκόσμιων κρίσεων και ανακατατάξεων. Στοιχείο που ισχυροποιεί την εξωτερική μας πολιτική.

Αρχίζουμε δηλαδή να… μας παίρνουμε στα σοβαρά, άρα υπάρχει σοβαρή ελπίδα όπως και πιθανότητα να το κάνουν και οι άλλοι, ώστε να μας μετρήσουν ως παίκτη και μάλιστα αρκετά δυνατό…

Δείτε επίσης