Απόψεις

Οι εκλογές θα κριθούν από την Οικονομία και την σύγκριση των Αρχηγών

Μπήκαμε αισίως στο τελευταίο δωδεκάμηνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης και ο μήνας των εκλογών παραμένει άλυτος γρίφος.

Οι εκλογές θα κριθούν από την Οικονομία και την σύγκριση των Αρχηγών
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Μέσα σε όλη αυτή την παγκόσμια αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αλλαγή του γεωστρατηγικού χάρτη, στην Ελλάδα κάποιοι, κυρίως από την αντιπολίτευση προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη πως η χώρα καταρρέει και πως βρίσκεται σε ένα δρόμο χωρίς αύριο.

Μπήκαμε αισίως στο τελευταίο δωδεκάμηνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης και ο μήνας των εκλογών παραμένει άλυτος γρίφος.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία. Οι περισσότεροι μέσα και έξω από την κυβέρνηση, αλλά κυρίως στην αντιπολίτευση θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει να βρει τον κατάλληλο χώρο και χρόνο για να στήσει κάλπες πριν από την Άνοιξη του 2023.

Βέβαια κάνεις δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον μήνα που θα στηθούν οι κάλπες, γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του δεν έχουν αποφασίσει μια πιθανή δεύτερη ημερομηνία, εκτός της Άνοιξης του 2023.

Και γιατί ο Μητσοτάκης το τραβάει τόσο πολύ; Είναι η ερώτηση που προσπαθούν να απαντήσουν οι περισσότεροι που δεν κατανοούν πως ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει την δική του θεωρία για τον τρόπο διακυβέρνησης, ότι και αν του εισηγούνται οι συνεργάτες του.

Πολλά μπορούμε να εξηγήσουμε αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και δούμε από ποιον έχει επηρεαστεί πολιτικά ο σημερινός πρωθυπουργός και τις πολιτικές επιρροές, όσων έχει δίπλα του.

Το επόμενο στάδιο είναι να δούμε σε ποια κατάσταση είναι η οικονομία της χώρας. Γιατί στην νεότερη Ελλάδα, αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών είναι η οικονομία και οι προσδοκίες που δημιουργούνται στους πολίτες για την επόμενη ημέρα.

Μια μικρή αναδρομή στις εκλογές μετά το 1981, αλλά και τις δύσκολες περιόδους των μνημονίων, μας δείχνει πως βασικό κριτήριο της πλειοψηφίας των Ελλήνων για το τι θα ρίξουν στην κάλπη είναι αν η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί μετά τις εκλογές και ποιος είναι η καταλληλότερος να κάνει κάτι τέτοιο.

Αν μελετήσουμε τα πράγματα από μια απόσταση θα δούμε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κλείσει την μεγάλη διαφορά που το χωρίζει στις δημοσκοπήσεις από το κυβερνών κόμμα, γιατί δεν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες πως αν κυβερνούσε η κατάσταση θα ήταν καλύτερη στην χώρα και η οικονομία θα πήγαινε καλύτερα.

Αντιθέτως οι μνήμες είναι ακόμη νωπές για τις παλινωδίες και τα μεγάλα λάθη της προηγουμένης διακυβέρνησης.

Παρόλα αυτά πάντως, αν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είχε αρθρωθεί μια υπεύθυνη, ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση για το οικονομικό μοντέλο της χώρας για την επόμενη πενταετία, τότε οι πολίτες θα την άκουγαν, άσχετα από αυτά που πέρασαν 4,5 χρόνια.

Με λίγα λόγια. Αφενός, η οικονομία μας, μετά την πανδημία και εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης, δεν καταρρέει. Αντίθετα ψηλώνει, έχει μοιράσει 45 δις ευρώ για να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και κυρίως ετοιμάζεται για την καλύτερη τουριστική σεζόν, που θα ξεπεράσει και τα μεγέθη του 2019.

Αφετέρου δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτό, όσο και αν δεν το καταλαβαίνουν στην αντιπολίτευση, δίνει την πεποίθηση στον πρωθυπουργό πως όποτε και αν κάνει τις εκλογές, ακόμη και στο τέλος της τετραετίας, οι πολίτες θα τον ξαναεμπιστευτούν, όταν έρθει η ώρα να σταθεί διπλά δίπλα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπάρξει σύγκριση μεταξύ τους.

Δείτε επίσης