Απόψεις

Γιώργο δεν σου αξίζει η εκτέλεση! Κάτσε στα αυγά σου, χωρίς να το δείχνεις…

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για την σπουδαία προσωπικότητα του Γιώργου Καπουτζίδη, η οποία δεν γλιτώνει – ούτε αυτή- την ομοφοβική «εκτέλεση»

Γιώργο δεν σου αξίζει η εκτέλεση! Κάτσε στα αυγά σου, χωρίς να το δείχνεις…
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν έκρυψε ποτέ την ταυτότητά του. Στο σύνολό της. Ποιος είναι, με τι θέλει να απασχολείται επαγγελματικά, ούτε και ποιες είναι οι επιλογές του στον έρωτα.

Προφανώς κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται την άποψη του, σίγουρα πάντως δεν είναι μάγκας, όταν θεωρεί ότι μπορεί να τον ξεφτιλίσει επειδή διαφέρει.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης λοιπόν ενοχλεί διότι διαφέρει. Έξυπνος, δημιουργικός, αποτελεσματικός. Χωρίς εμμονές, αποδίδει εξίσου καλά όταν αλλάζει τηλεοπτικό σταθμό, αντικείμενο, προσέγγιση επικοινωνίας, ακόμη και φιλοσοφία ολόκληρη.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, στην τεράστια θεατρική επιτυχία «Θα σε πάρω να φύγουμε», όπου παρουσιαζόταν η αναβίωση των επιθεωρήσεων, που στην ουσία παρακολούθησαν την ιστορία της Ελλάδας. Προπολεμικά, στη διάρκεια της κατοχής αλλά και μέχρι τη δικτατορία, τα ανασκευασμένα κείμενα είχαν κεντρικά πρόσωπα, σε μία παράσταση μεγαλύτερη των τριών ωρών, τον Αντώνη Λουδάρο (ως «γιαγιά επιθεώρηση) και τον συνομιλητή – κάτι σαν εγγονό σε ρόλο κομπέρ Γιώργο Καπουτζίδη.

Το θέατρο Badminton ήταν γεμάτο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και στις διπλές παραστάσεις του Σαββατοκύριακου. Με κόσμο να έρχεται στην Αθήνα με πούλμαν από την επαρχία. Γι αυτό η ακριβή παραγωγή συνεχίστηκε δεύτερη χρονιά, αν και βρισκόταν στη μνημονιακή εκκίνηση της Ελλάδας.

Ο Καπουτζίδης και ο Λουδάρος έπαιζαν στα δάχτυλα τα κείμενα και ως προς την ιστορική τους σημασία, αλλά και ως προς την αναπροσαρμογή τους από τον Άγγελο Πυριόχο, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά εύστροφους καλλιτέχνες/ανθρώπους. Άνοιγαν κουβέντα ανάλογα με τα γέλια του κοινού και με τον Γιώργο Κατσαρό που είχε την ευθύνη των διασκευών της μουσικής και τους κοιτούσε μπροστά από μία πολυμελή ορχήστρα.

Όταν συστηθήκαμε με τον Καπουτζίδη, μετά την πρεμιέρα, αναγνωρίζοντας την επαγγελματική μου ταυτότητα, με ρώτησε πριν του πω καλησπέρα : «Πότε θα ανέβει ο Πανσερραϊκός στη Super League;». Δεν πίστευα στα αυτιά μου! Μου εξήγησε ότι η καταγωγή του είναι από τις Σέρρες, αλλά και ότι παρακολουθεί με τρέλα κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Του μιλούσα για την απίθανη παράσταση και μου απαντούσε για το ποδόσφαιρο…

Όταν είχε έρθει μάλιστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, είχα καταλάβει ότι μπορούσε να κάνει τη μετάδοση των αγώνων του στίβου καλύτερα από κάθε έναν από εμάς, τότε στην ΕΡΤ! Ήξερε- θυμόταν σχεδόν κάθε επίδοση και ρεκόρ χωρίς να κοιτάξει καν κάποια σημείωση!

Ο Καπουτζίδης λοιπόν, που έχει αναλάβει χρόνια τη μετάδοση στη Eurovision, αφού δέχθηκε εφέτος μήνυμα για τις ερωτικές επιλογές του από τηλεθεατή, προχώρησε στον τηλεοπτικό αέρα σε απάντηση, η οποία συζητήθηκε αρκετά, με απόψεις κάθε είδους.

Είπε στη διάρκεια του τελικού : «Επίσης, την Πέμπτη που σχολίαζα τη Σουηδία, κάποιος μου έγραψε ότι είμαι κακιά αδελφή. Που αδελφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Κι όμορφη κι έξυπνη και πετυχημένη. Και μη σοκάρεστε, μη σοκάρεστε. Αυτά πρέπει να τα συζητάμε. Και να τα συζητάμε ανοιχτά. Αν δεν τα συζητήσουμε, δεν θα τα αντιμετωπίσουμε ποτέ».

Σωστά Γιώργο. Αλλά…

Ενώ είναι σίγουρο πως όταν μιλούσες στον τηλεοπτικό αέρα, γνώριζες τι έκανες, θεωρώ ωστόσο πως έπεσες στη γνωστή παγίδα, την οποία σπάνια αποφεύγουν οι άνθρωποι με τη δική σου αυξημένη αντίληψη. Απάντησες εκτιμώντας τη νοηματική αξία αυτού που είπες και το θετικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αποφέρει. Στην πραγματικότητα ωστόσο, σημαντικό μέρος της κοινωνίας δεν είναι έτοιμο να δεχθεί τη στάση σου.

Δεν θα πω, διπλωματικά, καλώς ή κακώς. Κακώς σκέτο (!), όμως αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για την ομοφοβική πλευρά μας.

Εάν θέλεις την ησυχία σου βέβαια κάθεσαι στα αυγά σου. Ο Καπουτζίδης όμως ποτέ δεν διάλεξε αυτό το σενάριο ζωής. Όταν δεν σου αξίζει το εκτελεστικό απόσπασμα, είναι κρίμα να βάζεις τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση, από μόνος του. Σε μία χώρα μάλιστα που έχει αποδείξει ότι βρίσκει πάντοτε τους τρόπους να εκτελεί τους ικανούς. Επομένως κάτσε στα αυγά σου, χωρίς να κάθεσαι εντελώς. Ρώτα και κανέναν πολιτικό…

Δείτε επίσης