Απόψεις

Τι μάθαμε από το Ιωβηλαίο

«Στην περίπτωση της μακροβιοτέρας μονάρχου της Ευρώπης ενημερωθήκαμε ότι το Χρυσό Ιωβηλαίο εορτάζεται κάθε πενήντα χρόνια, το Διαμαντένιο κάθε εξήντα, και το Πλατινένιο κάθε εβδομήντα.», γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Τι μάθαμε από το Ιωβηλαίο
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Την προηγούμενη εβδομάδα, θέλοντας-μη θέλοντας, ο πλανήτης ολόκληρος παρηκολούθησε, άλλος πιο προσεκτικά, άλλοι δια του κανθού, τις εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασιλίσσης Ελισάβετ.

Το πρώτο, λοιπόν, πράγμα που μάθαμε είναι τι σημαίνει Ιωβηλαίο. Πρόκειται για μία βιβλική έκφραση, που στην συνέχεια υιοθετήθη τόσο από την Καθολική Εκκλησία όσο και την βρεταννική βασιλική οικογένεια, υπό την έννοια της επετείου. Επί παραδείγματι, κάθε 25 χρόνια ο Πάπας δίνει άφεση αμαρτιών και ανοίγει την πόρτα του Αγίου Πέτρου, που είναι εντοιχισμένη.

Στην περίπτωση της μακροβιοτέρας μονάρχου της Ευρώπης ενημερωθήκαμε ότι το Χρυσό Ιωβηλαίο εορτάζεται κάθε πενήντα χρόνια, το Διαμαντένιο κάθε εξήντα, και το Πλατινένιο κάθε εβδομήντα. Μία ερώτηση που έθεσε ένας royal observer (σ.σ.: οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το βασιλικό ρεπορτάζ), μας διεφώτισε για το τι απασχόληση θα είχε η Ελισάβετ εάν δεν ανέβαινε στον Θρόνο. Υπενθυμίζεται στους αναγνώστες ότι εάν ο Εδουάρδος Η’ δεν παραιτείτο από τον Θρόνο για τα μάτια μίας διαζευγμένης Αμερικανίδος, ο πατέρας της Γεώργιος Στ’ δεν θα εστέφετο ποτέ βασιλεύς. «Είναι βέβαιον ότι θα αφιέρωνε την ζωή της στα άλογα», ήταν η απάντησις. Στο ντοκυμαντέρ του Ρότζερ Μίτσελ, το οποίο μετεδόθη την προηγούμενη εβδομάδα, ανακαλύψαμε μία σκηνή όπου η Ελισάβετ πλένει τα πιάτα ύστερα από ένα πικ-νικ. Την εδανείσθηκε από ένα αφιέρωμα που είχε κάνει το B.B.C., το 1969, το οποίο απεσύρθη από την κυκλοφορία με συνοπτικές διαδικασίες μετά την προβολή του, λόγω των αρνητικών σχολίων που προεκάλεσε η «ανίερη» εικόνα.

Η βασίλισσα, λαντζέρισσα! Τι ύβρις! Ένα άλλο περιστατικό που ανεδύθη από την μνήμη ήταν το δάκρυ που εκύλησε στο μάγουλό της στην προβλήτα του λιμένος του Πόρτσμουθ, όταν αποχαιρετούσε την βασιλική θαλαμηγό «H.M.S. Brittania», τo 1997. Με το δεδομένο ότι τα royalties έχουν εκπαιδευθεί να μην εκφράζουν ποτέ δημοσίως τα συναισθήματά τους, ήταν μία πρώτη και τελευταία έκφρασις συγκινήσεως. Για να γίνει αντιληπτή η σπανιότης, η βασίλισσα δεν εδάκρυσε ούτε στην κηδεία του συζύγου της, πρίγκηπος Φιλίππου, δουκός του Εδιμβούργου.

Δείτε επίσης