Απόψεις

Ευρωμπάσκετ 1987 : Η … μεταμόσχευση του αθλητικού μυαλού μίας ολόκληρης χώρας!

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για την ευρύτερη αξία του θριάμβου της Εθνικής μπάσκετ πριν από 35 χρόνια

Ευρωμπάσκετ 1987 : Η … μεταμόσχευση του αθλητικού μυαλού μίας ολόκληρης χώρας!
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Στον αθλητισμό υπάρχουν θρίαμβοι και…θρίαμβοι! Δεν είναι όλοι ίδιοι. Καταρχάς, μία συγκεκριμένη αθλητική επιτυχία είναι πάντοτε σημαντική «έως την επόμενη», όπως έλεγε άλλωστε ο ίδιος ο Νίκος Γκάλης, στη διάρκεια της πορείας της Εθνικής μας ομάδας το 1987. Μέχρι δηλαδή εκείνη που θα ακολουθήσει, να μεταβάλλει το μέγεθος της προηγούμενης. Συνέβη στο εκατό τοις εκατό.

Αυτό που εννοούσε ο Γκάλης αποδείχθηκε περίτρανα σε εκείνο το τουρνουά, στην Αθήνα. Ο ίδιος άνθρωπος το επιβεβαίωσε με τις επιδόσεις του, για λογαριασμό μίας ομάδας και μίας ολόκληρης χώρας.

Η αξία εκείνου του αθλητικού έπους, που το ημερολόγιο σημαδεύει «σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια», εκείνης της παγκόσμιας μοναδικότητας, με τη μικρή και ουσιαστικά ανύπαρκτη μπασκετικά Ελλάδα να κατακτά το Ευρωμπάσκετ κόντρα στο τεράστιο μέγεθος, την Εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης (!), ξεπέρασε τα μεμονωμένα όρια της επιτυχίας ενός αθλήματος.

Άνοιξε αθλητικά το μυαλό των κατοίκων μίας ολόκληρης χώρας! Έκανε τον κόσμο να πιστέψει πως όταν έχεις ταλέντο και δουλεύεις τα πάντα είναι δυνατά. Μέχρι τότε οι φίλοι των σπορ στην Ελλάδα θεωρούσαν πως οποιαδήποτε μεγάλη στιγμή στους αγωνιστικούς χώρους, σε διεθνές επίπεδο δεν μας αφορούσε!

Πήγε η Εθνική ποδοσφαίρου στο Euro του 1980, στα γήπεδα της Ιταλίας και είμασταν ευχαριστημένοι από την παρουσία μας και μόνο στην τελική φάση. Το γκολ του Αναστόπουλου κόντρα στην Τσεχοσλοβακία, το δοκάρι του Καψή με την Ολλανδία και οι αποκρούσεις του Πουπάκη με τη Δυτική Γερμανία μνημονεύονται με ανάλογη βαρύτητα στις εξιστορήσεις, λες και είχαν φέρει νίκες και θριαμβευτικές πορείες.

Αυτό που στην πραγματικότητα πρέπει να γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου είναι πως εκείνος ο θρίαμβος προέβη στη… μεταμόσχευση αθλητικού μυαλού ενός ολόκληρου λαού και συνέβαλλε καθοριστικά προκειμένου να παιδευτούν οι επόμενες γενιές διαφορετικά.

Εκείνοι οι ήρωες άξιζαν πραγματικά το χαρακτηρισμό «είδωλα» διότι συνδύαζαν τα πάντα! Ικανότητα, όρεξη, δίψα, συνέπεια, δουλειά, φιλότιμο και ρομαντισμό!

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποτελούν τον ορισμό των προσωπικοτήτων που θα τους συνοδεύει παντοτινά μία λέξη : «Αθάνατος!».

Διότι εκτός ότι προσέφεραν «ζωή» σε ένα ολόκληρο άθλημα, κατάφεραν τους συμπολίτες τους να αλλάξουν οπτική μπροστά στον αθλητισμό. Τους έκαναν να πιστεύουν. Αυτό είναι με διαφορά το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και ακολούθησε – ακόμη πιο μακριά - και στην ίδια τη ζωή. Δεν μπορεί να διδαχθεί πουθενά αλλού, εκτός των αγωνιστικών χώρων και «υπογράμμισε» τη δύναμη και τη σημασία του αθλητισμού.

Δείτε επίσης