Απόψεις

Τα μυστικά των διπλών εκλογών και η χαλαρή ψήφος

«Είναι ολοφάνερο πλέον πως  από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα θα υπάρξει σκληρή πόλωση», γράφει ο Ιορδάνης Χσαπόπουλος στο Vradini.gr

Τα μυστικά των διπλών εκλογών και η χαλαρή ψήφος
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα που λέει και η λαϊκή παροιμία.

Δεν μας έφταναν όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας με την ακρίβεια, τον κορωνοϊό τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απειλές Ερντογάν, έχουμε τον γρίφο των εκλογών μπροστά μας.

Και αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος της ακυβερνησίας θα μπορούσε να πει κάποιος πως οι πολίτες θα εκφραστούν όταν έρθει η ώρα θα εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση για να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα και τις συνεχείς κρίσεις.

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα γιατί η χώρα εξαιτίας του εκλογικού συστήματος αλλά και της έλλειψης παράδοσης στις κυβερνήσεις συνεργασίας, είναι αναγκασμένη να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, αφού αφού την πρώτη Κυριακή δεν θα εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών των υπουργών και των βουλευτών είναι πλέον καθημερινές. Και μεταξύ τους έχει αρχίσει και αναπτύσσεται και ένας άτυπος δημόσιος διάλογος για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές.

Μέχρι την προηγουμένη εβδομάδα στο κυβερνητικό επιτελείο έδιναν μεγάλη βαρύτητα στο αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών γιατί θεωρούν πως εκείνα τα ποσοστά των κομμάτων, θα καθορίσουν και το είδος της συνεργασίας.

Η ΝΔ βλέπει στις δημοσκοπήσεις ότι στις πρώτες εκλογές το ποσοστό της θα κυμανθεί από 33 έως 36%. Κάτι που δεν της δίνει την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Θεωρούν στην Πειραιώς ότι στις επαναληπτικές εκλογές το ποσοστό τους θα ανεβεί λόγω της ισχυρής πόλωσης και αυτό θα τους δώσει ισχυρό πλεονέκτημα στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Όμως εσχάτως κατάλαβαν πως με αυτή την τακτική κινδυνεύουν από την λεγομένη χαλαρή ψήφο της πρώτης Κυριακής. Δηλαδή με απλά λόγια. Αν στην πρώτη κάλπη επικρατήσει η χαλαρή ψήφος δεν είναι δεδομένο ότι στις επαναληπτικές εκλογές τα ποσοστά του κόμματος θα ανέβουν οπωσδήποτε και θα έρθει η αυτοδυναμία. Χρειάζεται- λένε τώρα – υψηλό ποσοστό και στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική.

Στον ΣΥΡΙΖΑ Βλέπουν στις δημοσκοπήσεις πως το ποσοστό του κόμματος θα κυμανθεί από 23 έως 26%. Θεωρούν δεδομένο ότι έχει κλειδώσει η δεύτερη θέση και γι' αυτό προσπαθούν να κόψουν όσους ψήφους μπορούν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης δεν έχουν το άγχος της δεύτερης Κυριακής γιατί πιστεύουν πως το μεγάλο βάρος για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας θα πέσει στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως πρώτο και τρίτο κόμμα αντίστοιχα.

Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν μια άνοδο δημοκοπική αλλά δεν μπουν να την προσδιορίσουν μέχρι που μπορεί να φτάσει. Οι μετρήσεις κοινής γνώμης λένε, ότι το κόμμα θα κυμανθεί από 12 έως και 16%.

Όμως έχουν ένα μεγαλύτερο άγχος για τις δεύτερες εκλογές καθώς παραδοσιακά αυτοί που πιέζονται από την πόλωση είναι τα μικρότερα κόμματα.

Έτσι στην Χαρίλαου Τρικούπη προσπαθούν να αξιοποιήσουν την δυναμική τους και στην πρώτη κάλπη αλλά και να καταφέρουν να την διατηρήσουν σε ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

Το μήνυμα του Ανδρουλάκη προς την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ , ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές και ίσως να μην χρειαστεί να ξαναστήνουν κάλπες, σήμανε καμπανάκι στα επιτελεία των δυο μεγαλύτερων κομμάτων.

Κάνεις δεν θέλει να χρεωθεί την ακυβερνησία γι' αυτό και είναι ολοφάνερο πλέον πως από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα θα υπάρξει σκληρή πόλωση αφού φαίνεται ότι το αρχικό ποσοστό στην πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική θα είναι καθοριστικό και για το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών και για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.

Δείτε επίσης