Απόψεις

Ο κορωνοϊός δεν είναι μόδα. Πανδημία είναι…

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για τη χαλάρωση του κόσμου την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει

Ο κορωνοϊός δεν είναι μόδα. Πανδημία είναι…
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

«Η πανδημία έφυγε», «τα μέτρα σταμάτησαν», «ο κορωνοϊός τελείωσε». Ακούγονται συνέχεια, όχι επειδή ισχύουν αλλά γιατί ανακουφίζουν τα αυτιά του κόσμου! Μόνο γι’ αυτό.

Η πραγματικότητα ωστόσο μας αποκαλύπτει δυστυχώς σε καθημερινή βάση πως όσο απειλητικά κι αν είναι τα δεδομένα για τον κορωνοϊό, ταυτόχρονα είναι πολύ απλά και δεν διαφεύγουν της κοινής λογικής. Εάν αυτή έχει εγκαταλείψει εμάς, η κοινή λογική…, αυτό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο…

Είναι προφανές και κατανοητό ότι ο κόσμος έχει κουραστεί. Καθώς μετά τη μεγάλη ένταση της πανδημίας, μας προέκυψε και η εκτόξευση της ακρίβειας. Οι συνέπειες της οποίας, οριακά μπορεί να αποδειχθούν εφάμιλλες της πανδημίας, μακροπρόθεσμα. Και η φτώχεια σκοτώνει…

Είναι ωστόσο αυτή ακριβώς η ώρα όπου θα πρέπει ο κάθε ένας να αναλογιστεί τι βρίσκεται ακόμα μπροστά. Η βιαστική ελληνική ατάκα- συνώνυμο της τεμπελιάς: «να βρουν τη λύση, να προβλέψουν και να μας σώσουν οι πολιτικοί, γι’ αυτό τους ψηφίζουμε» έχει νόημα όταν συνεργάζεται μαζί τους και ο κόσμος. Όταν όμως τα περιμένει όλα από εκείνους, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Για πολλούς λόγους, ας μην αλλάξουμε ωστόσο τη συζήτηση.

Τι θέλω να πω. Βρέθηκα την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, η νέα διευρυμένη μορφή του οποίου τα τελευταία δύο χρόνια είναι άκρως λειτουργική. Οι πτήσεις τσάρτερ προς κάθε ευρωπαϊκό σημείο διαδέχονταν η μία την άλλη ανά πεντάλεπτο, κατά συνέπεια οι επιβάτες στο χώρο των αναχωρήσεων ήταν αμέτρητοι. Λεπτομέρεια : Εκτός των εργαζόμενων δεν φορούσαν μάσκα ούτε είκοσι άνθρωποι, συνολικά!

Οι περισσότεροι (που δεν φορούσαν) ήταν ξένοι, μεταξύ αυτών ωστόσο και αρκετοί έλληνες! Δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας πως ο θάνατος υπάρχει δίπλα μας, παντού! Το θέμα δεν είναι να δείξεις συνεργάσιμος πολίτης, αλλά να ζήσεις!

Και – ξαναλέω- η ψυχολογική κούραση, μετά από τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα δύο ετών, είναι λογική. Σίγουρα δεν χρειάζεται να φοριέται η μάσκα παντού, εντός και εκτός εσωτερικών χώρων. Η λογική της κυβερνητικής απόφασης για την άρση των μέτρων ακολούθησε αυτή την παράμετρο. Της ψυχολογίας. Προφανώς όμως κανείς δεν θεωρεί ότι η πανδημία τελείωσε!

Η πέμπτη μετάλλαξη της Όμικρον άλλωστε δεν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια που ήδη έχουμε κάνει. Έτσι κι αλλιώς οι μεταλλάξεις προηγούνται πάντοτε των εμβολίων. Επομένως και οι συνέπειες δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες, για κανέναν.

Η «καθαρή» σκέψη είναι το βασικότερο ζητούμενο για όλους μας, στη διάρκεια του καλοκαιριού και ακόμα περισσότερο όταν αυτό τελειώσει. Διότι οι επιστήμονες λένε πως, ο κορωνοϊός δεν θα φύγει ποτέ από κοντά μας. Δεν είναι μόδα. Πανδημία είναι, με εξάρσεις και υφέσεις…

Δείτε επίσης