Απόψεις

Θα σωθεί η Βρετανία μετά την κατάρρευση του λαϊκιστή Τζόνσον;

«Θα μπορούσε να ονομαστεί το τέλος του λαϊκισμού, αν και στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ», γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Θα σωθεί η Βρετανία μετά την κατάρρευση του λαϊκιστή Τζόνσον;
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Με τον πλέον ντροπιαστικό τρόπο παραιτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός από το αξίωμά του, και τώρα θα περιμένει υπομονετικά τον αντικαταστάτη του για να του παραδώσει τα κλειδιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Βρετανός πρωθυπουργός αμφισβητείται από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Στο παρελθόν, είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων της εξουσίας (Συντηρητικό και Εργατικό), αμφισβήτησαν ευθέως τον αρχηγό του κόμματος. Αυτό έγινε και με τον Τσόρτσιλ, και με τη Θάτσερ, αλλά και με άλλους μεταγενέστερους που θεωρήθηκαν πετυχημένοι.

Στην περίπτωση, όμως, του Μπόρις Τζόνσον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρόκειται για έναν πολιτικό ο οποίος από την περίοδο που ήταν ακόμη δήμαρχος του Λονδίνου είχε καβαλήσει στο άρμα του λαϊκισμού και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να προκαλεί την κοινή γνώμη, ενώ έδειχνε πως απολάμβανε τις στιγμές που γελούσε ο κόσμος με τα κατορθώματά του.

Μετά πάτησε πάνω στο ρεύμα του Brexit και «ροκάνιζε» συστηματικά την καρέκλα της Τερέζα Μέι, μέχρι που πήρε αυτός τη θέση της.

Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς από την πολιτική του Τζόνσον!

Έκανε σημαία του την έξοδο από το ευρώ και καλλιέργησε κάθε φόβο των Εγγλέζων για τους αλλοδαπούς εργάτες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους Βρετανούς.

Έκλεισε τα σύνορα για να μην έρθει ο Πολωνός υδραυλικός, και η Βρετανία έμεινε από οδηγούς φορτηγών, μέχρι ανειδίκευτους εργάτες. Σε σημείο, μάλιστα, που έφτασαν οι Άγγλοι να τσακώνονται έξω από τα πρατήρια καυσίμων για λίγα λίτρα βενζίνης.

Ακόμη και τώρα τα βρετανικά αεροδρόμια υποφέρουν από την έλλειψη εργατών και καθημερινά αναβάλλονται δεκάδες πτήσεις αεροσκαφών, ενώ χάνονται χιλιάδες αποσκευές επιβατών.

Επί των ημερών του Μπόρις Τζόνσον έφτασε η Βρετάνια να βάζει αντικλεπτικά σε τρόφιμα και ποτά, στα σούπερ μάρκετ. Εικόνες παρόμοιες με αυτές στην Τουρκία του Ερντογάν, με τον υψηλό πληθωρισμό.

Για να μη θυμηθούμε πώς χειρίστηκε ο λαϊκιστής, αυτός, πρωθυπουργός την πανδημία και τον εμβολιασμό των πολιτών.

Την ώρα που όλος ο κόσμος ήταν σε καραντίνα, ο ίδιος οργάνωνε πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία και δήλωνε πως δεν πιστεύει στον κορωνοϊό.

Χέρι-χέρι πήγαινε με τον Τραμπ, σε μία προσπάθεια να κερδίσουν τους ψήφους των «ψεκασμένων» που τους αποθέωναν.

Και μόνο όταν κόλλησε ο ίδιος κορωνοϊό και τρόμαξε ότι θα πεθάνει, τότε μόνο άλλαξε πολιτική σώζοντας χιλιάδες Βρετανούς.

Ήδη, τώρα, μέσα στο ίδιο του το κόμμα έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που λένε πως η Βρετανία πρέπει να ξαναγυρίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αφήσει πίσω της το BREXIT.

Η Βρετανία, που όλα αυτά τα χρόνια περνάει μία δύσκολη περίοδο, γιατί είχε την ατυχία να την κυβερνά ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά και γιατί δεν υπάρχει απέναντί του αντίπαλο δέος.

Στο κόμμα των Εργατικών, χρόνια τώρα η κατάσταση είναι χειρότερη. Ο σημερινός επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελέγχεται και αυτός για συμμετοχή σε «κορωνοπάρτι», και οι δικοί του βουλευτές τού ζητούν να υποβάλει την παραίτησή του από τώρα, πριν από τις εκλογές. Και αυτό, γιατί οι Εργατικοί βλέπουν πως δημοσκοπικά ο αρχηγός τους είναι ανύπαρκτος και φοβούνται ότι στην κάλπη δεν θα βρουν ούτε την ψήφο τους πάρα την κατάρρευση του Τζόνσον.

Με απλά λόγια, τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βρετανία θα είναι ακέφαλα σε μία περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία.

Δείτε επίσης