Απόψεις

Το Savoir Vivre του διαδικτύου

«Πόσοι από εμάς δεν θυμώσαμε από ανάρμοστους χαρακτηρισμούς και ύβρεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως;», γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Το Savoir Vivre του διαδικτύου
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Γράφουμε συνήθως που θέλουμε να διαβάσουμε. Κατά την περίοδο της δεύτερης καραντίνας (7/12/2020), σε μία τηλεοπτική εκπομπή, το «Πρωϊνό Αntenna», ετέθησαν ερωτήματα για το διαδικτυακό savoir vivre.

Ακολούθησε ένα τηλεφώνημα από την καλή μου φίλη Τέα Αντωνίου, με την προτροπή: «Γιατί δεν γράφεις ένα βιβλίο για το θέμα;». Αμ έπος, αμ έργον. Η υπόθεσις δεν ήταν απλή, ούτε εύκολη, διότι ενώ διέθετα μία σχετική γνώση για τα θέματα καλής συμπεριφοράς, το Διαδίκτυο ήταν για εμένα terra incognita, αχαρτογράφητη περιοχή.

Με την επιμονή αρχαιολόγου που δεν ανασκάπτει το παρελθόν, αλλά το μέλλον, ένα είδος Ιντιάνα Τζόουνς, εάν θέλουμε να δώσουμε μία κινηματογραφική εικόνα του εγχειρήματος, ανέλαβα την αποστολή της αναζητήσεως του «θησαυρού» που επηρεάζει όσο κανείς άλλος τον 21ο αιώνα την ζωή μας. Τα εμπόδια που συναντούσα στο διάβα μου, κυρίως κατανοήσεως του «Brave New World», του «Γενναίου Νέου Κόσμου» κατά τον Άλντους Χάξλεϋ, αντί να με καταβάλλουν, χαλύβδωναν την θέλησή μου. Η διαδικασία εξοικειώσεως στα νέα Mέσα, επεφύλασσε, πλην της ευχάριστης διαστάσεως της δωρεάν και γρήγορης διεπαφής, και ορισμένες σκοτεινές όψεις, μία από τις οποίες είναι η περιρρέουσα αγένεια στο Διαδίκτυο.

Πόσοι από εμάς δεν θυμώσαμε από ανάρμοστους χαρακτηρισμούς και ύβρεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως; Αλλά και στην ιδιωτική σφαίρα πόσοι δεν ενοχληθήκαμε από αιφνίδιες βιντεοκλήσεις εντός της νυκτός, χωρίς προτέρα ειδοποίηση και πόσοι από εμάς δεν διστάσαμε στο ερώτημα αν είναι σωστό ή όχι, να «μπλοκάρουμε», υπό την έννοια του αποκλεισμού, κάποιον; Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ευγένεια είναι η λυδία λίθος κάθε ανθρώπινης επαφής, είτε γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο είτε σε σύνδεση. Η ευγένεια μειώνει τις εντάσεις, απαλύνει τις οξύτητες, γλυκαίνει τις πίκρες και προφυλάσσει από τις παρεξηγήσεις.

Δείτε επίσης