Απόψεις

Ο σουλτάνος μοιάζει με τον τσάρο…

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για τις ομοιότητες Ρωσίας- Τουρκίας και τα κακά μαντάτα που αυτές προκαλούν…

Ο σουλτάνος μοιάζει με τον τσάρο…
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

«Είμαστε σε πόλεμο», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και δεν αναφερόταν στο επιχειρησιακό σκέλος της Ουκρανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις συνέπειες όσων διαδραματίζονται εκεί, αναφερόμενος στο κόστος, όπως αυτό υπαγορεύεται για χάρη της εθνικής μας άμυνας, μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση που γιγαντώνεται και απαιτεί απάντηση – και - από την Ευρώπη.

Διότι στις μέρες της παγκόσμιας οικονομίας, φταρνίζεσαι στην πόλη σου και μέχρι να σκουπίσεις το πρόσωπό σου, πέφτει το χρηματιστήριο σε άλλη ήπειρο!

Η Ελλάδα αποτελεί μέρος κάθε απαραίτητης αντίδρασης, εκτός όμως από τη διαχείριση της πολιτικής ηγεσίας, σχετικά με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα! Εκείνη που διαμορφώνεται σε παγκόσμια κλίμακα από τα κακά δεδομένα και επηρεάζει τις ζωές κάθε πολίτη.

Η Ρωσία δυστυχώς δεν παίζει μπάλα μόνη της, στο γήπεδο της αλαζονείας και του επεκτατισμού. Καθώς οι τωρινές, δύσκολες συνθήκες, εκτός από τις επιλογές του Πούτιν, διαμορφώνονται και από τις διεθνείς συμπεριφορές της Τουρκίας.

Ο μάγκας και «πολλά βαρύς» Ερντογάν πάντως, όταν έφτασε η ώρα της κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, κατέβασε το κεφάλι! Διότι μπορεί να μην συνεισέφερε σε τίποτα, δεν μπήκε ωστόσο καν στη διαδικασία να αποτελέσει εμπόδιο για το ο,τιδήποτε!

Αλλιώς μας τα έλεγε, όμως λειτούργησε ως φρόνιμος μαθητής (!), μπροστά στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, να μη διανοηθεί να διαταράξει την ασφάλεια στο Αιγαίο και τη Συρία. Αυτά βέβαια εκεί…

Την ώρα που και οι χώρες μέλη της Συμμαχίας αυξάνουν τους προϋπολογισμούς της άμυνάς τους και η διεύρυνση με δύο χώρες της Σκανδιναβίας προχώρησε, ενισχύθηκε η δύναμη της Ευρώπης με τη συμμετοχή των κυρώσεων προς τη Ρωσία από τις Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Από την άλλη πάντως, η…φιλική διάθεση της Κίνας προς τη Ρωσία, προκαλεί ανοικτά μία γεωπολιτική ανισορροπία. Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί και η ουδέτερη στάση κάποιων χωρών, λόγω των ενεργειακών τους εξαρτήσεων, τότε μιλάμε για ανατροπή και μάλιστα μεγάλη.

Στη Μαδρίτη αποφασίστηκε η αναβάθμιση της άμυνας του ΝΑΤΟ, ην ίδια ώρα βέβαια η Τουρκία δεν σταματά να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας, μίας χώρας του ΝΑΤΟ. Και δεν έχει σκοπό να σταματήσει!

Οι κινήσεις της είναι επικίνδυνες και οι απειλές της δε γίνεται να εξαφανιστούν στα καλά καθούμενα. Εάν ο Ερντογάν τις σταματήσει, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης στην ηγεσία της χώρας. Κι ενώ εξακολουθεί να κάνει ανοίγματα προς την ακροδεξιά.

Στην πραγματικότητα διακρίνει κανείς με δυσκολία τις διαφορές Τουρκίας-Ρωσίας! Καθώς η γείτονα προς εμάς χώρα αμφισβητεί και αυτή σύνορα. Εμφανίζει και αυτή αναθεωρητική στάση. Λειτουργεί επίσης στο μοντέλο του αρχηγού του κράτους, που αποφασίζει για όλα. Ο οποίος αναφέρεται συχνά στην αυτοκρατορία του παρελθόντος. Ο καθένας στη δική του…

Δηλαδή, την ώρα που το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή, φαίνεται πως εντός του σώματός του καιροφυλακτεί μία διαφορετική… Ρωσία, με πολλά όμοια χαρακτηριστικά…

Δείτε επίσης