Απόψεις

Ο Προσωπικός Γιατρός «για όλους» και το προσωπικό ΕΣΥ όλων

«Ο μοναδικός τρόπος για να επιτύχει ένας τόσο δύσκολος στόχος είναι να τεθεί στο επίκεντρο του σχεδιασμού ο πολίτης και μόνο αυτός»

Ο Προσωπικός Γιατρός «για όλους» και το προσωπικό ΕΣΥ όλων
Αρθρογράφος: ΔΗΜΗΡΗ Α. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Από ΔΗΜΗΡΗ Α. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Tου ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

MD, PhD

Παθολόγος - ηπατολόγος

Ιατρικός διευθυντής στο Τμήμα

Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας

Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ

Η συζήτηση για την υλοποίηση μίας νέας συνθήκης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Ένα Κράτος-νοικοκύρης που πληρώνει, έχει την υποχρέωση να τους έχει όλους ευχαριστημένους και να προσέχει ταυτόχρονα και την τσέπη του.

Όταν λέμε να τους έχει όλους ευχαριστημένους, εννοούμε τους πολίτες, ειδικά τους οικονομικά ευάλωτους, το σύστημα των γιατρών του ΕΣΥ, το σύστημα των πανεπιστημιακών, των στρατιωτικών, των ιδιωτών και των παλαιών και νέων παρόχων Υγείας και, φυσικά, τις φαρμακευτικές εταιρίες και τους κάθε είδους συμμέτοχους στις προμήθειες Υγείας. Μία ειδική κατηγορία εκ προοιμίου δυσαρεστημένων παικτών, αλλά με ισχυρό λόγο και ρόλο στα πράγματα, είναι οι συνδικαλιστές του χώρου, κυρίως η μερίδα που εκφράζει το πολύτιμο και ανυπεράσπιστο, εν πολλοίς, νοσηλευτικό προσωπικό.

Κατ’ αρχάς, είναι απαραίτητο να πετύχει η προαναγγελόμενη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε γνήσιο ασφαλιστικό φορέα και αγοραστή υπηρεσιών Υγείας και να εφαρμοστεί πλήρως ο έλεγχος των δαπανών σε πραγματικό χρόνο, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

Από την ανάγνωση του νομοσχεδίου φαίνεται ξεκάθαρα και οφείλει να είναι σεβαστή η αγωνία των συντακτών να δρομολογήσουν την αναδιάταξη των υπηρεσιών με αναβάθμιση και επέκταση των δημόσιων δομών σε όλες τις βαθμίδες Φροντίδας Υγείας, την εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, την αξιοποίηση της Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και την κατ’ οίκον νοσηλεία.

Επειδή χωρίς τα χρήματα ή για τα χρήματα δε γίνεται τίποτα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ, που προορίζονται για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 350 εκατ. για κτιριακές υποδομές, 250 εκατ. για τα Κέντρα Υγείας, 220 εκατ. σε όλες τις δομές για ψηφιακή αναβάθμιση. Σπουδαίο νέο, χαρακτηριστικό αλλαγής νοοτροπίας θα έλεγε κανείς, είναι η πρόβλεψη 270 εκατ. για προληπτικές εξετάσεις, και, φυσικά, η πιο σημαντική είδηση είναι οι προσλήψεις 6.000 ατόμων.

Ο μοναδικός τρόπος για να επιτύχει ένας τόσο δύσκολος στόχος είναι να τεθεί στο επίκεντρο του σχεδιασμού ο πολίτης και μόνο αυτός. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μπορεί έχοντας κανείς μόνο τον ΑΜΚΑ του (ούτε καν μία κάρτα Υγείας, ίσως την ταυτότητά του), να κοιμάται ασφαλής, με τη διάγνωση στο συρτάρι του και τα φάρμακά του στο κομοδίνο του, και αν χρειαστεί, να ξυπνάει στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου χωρίς το πορτοφόλι του, το οποίο να του είναι αχρείαστο όσο νοσηλεύεται, χωρίς την παραμικρή ανοχή προς τον ανήθικο εκβιασμό που συνιστά η «μαύρη ιατρική αμοιβή». Σε συνάφεια με αυτό, ακούγεται περίεργα η προσδοκία για επιπλέον και νόμιμο εισόδημα του προσωπικού των νοσοκομείων από την επέκταση της λειτουργίας τους το απόγευμα, ενδεικτικό των ορίων και των προθέσεων του συστήματος για επαρκείς τακτικές αποδοχές. Αντί να επιδιώκεται το άνοιγμα του δημόσιου τομέα προς τον ασθενή πελάτη, επωφελέστερο για την εξυγίανση του συστήματος θα ήταν το άνοιγμα του ΕΣΥ προς τον ιδιώτη γιατρό.

Μία τέτοια θεμελιακή αναδιάταξη του Συστήματος Υγείας θα πρέπει να λύσει προβλήματα όπως η κάλυψη κατά το δυνατόν όλου του πληθυσμού, με τους γεωγραφικούς περιορισμούς και τις ιδιαιτερότητες στην προσφορά και τη ζήτηση υπηρεσιών. Κομβικής σημασίας δε, θα ήταν η διαμόρφωση ξεχωριστής φιλοσοφίας διαχείρισης του επείγοντος και η πλήρης αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ.

Σημαντικότερος όλων είναι ο σχεδιασμός για τη μετάβαση και την αξιοποίηση των

υπαρχόντων στοιχείων του εν λειτουργία συστήματος, αποφεύγοντας τον πειρασμό να δημιουργηθούν νέες πολύπλοκες και πολυδάπανες δομές που θα εξυπηρετήσουν μόνο πολιτικές επιδιώξεις ή θα ανακουφίσουν παντοειδείς πιέσεις.

Η αναδιάταξη του συστήματος με Κέντρο τον ασθενή, απαραίτητα περνά μέσα από τη χρήση του «έξυπνου» ιατρικού φακέλου, όποιοι και αν είναι οι περιορισμοί που συνιστά η ασφάλεια των δεδομένων και η χρήση των Big Data της Υγείας.

Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και της τηλεϊατρικής, η χρήση call center (κανείς Προσωπικός Γιατρός δεν θα άντεχε την επί 24ώρου βάσεως εξυπηρέτηση των ασθενών του), θα υποστήριζαν άριστα τη νέα μορφή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με χαρακτηριστικά 24/7.

Υποδειγματική διαχείριση χρόνου και πόρων θα μπορούσε να γίνει με την αγορά υπηρεσιών του ιδιωτικού συστήματος υπηρεσιών Υγείας, και κυρίως του ασφαλιστικού, που θα έπρεπε να εμπλακεί ως κύριος συνεταίρος του ΕΟΠΥΥ στη διεκπεραίωση ομαδικών και μεγάλων συμβολαιακών έργων ασφάλισης.

Ίδωμεν!

Δείτε επίσης