Απόψεις

Ο Μενέντες, η τροπολογία των ομογενών και τα F-16 του Ερντογάν

«Ένα διαφορετικό καλοκαίρι φαίνεται ότι θα είναι το φετινό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις... Ο Ερντογάν δεν προλαβαίνει να διαβάζει τα δυσάρεστα μηνύματα που του έρχονται από το αμερικανικό Κογκρέσο και το Πεντάγωνο», γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος 

Ο Μενέντες, η τροπολογία των ομογενών και τα F-16 του Ερντογάν
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Χρειάστηκε να περάσουν λίγες, μόνο, εβδομάδες από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να κατατεθεί η τροπολογία των Ελληνοαμερικανών γερουσιαστών που βάζει όρους στην Τουρκία προκειμένου να πάρει τα F-16 όπως του είχε υποσχεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Και πριν κλείσει ο μήνας, η τροπολογία των Ελλήνων ομογενών με τους αμερικανικούς όρους έγινε δεκτή από το Κογκρέσο.

Για μία ακόμη φορά έχει πολύ μεγάλη σημασία η στάση του επικεφαλής της επιτροπής Μενέντες. Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ορισμένοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την ολιγοήμερη σιωπή του ως αδυναμία ή και υπαναχώρηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ότι δεν είχε βγει να μιλήσει και να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ήταν μία ένδειξη πως στο παρασκήνιο τα έχει βρει με την Άγκυρα και προέτρεπε τον Μπάιντεν να κλείσει το μέτωπο. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές, ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγαν ότι οι Αμερικανοί θα υποχωρούσαν, τελικά, μπροστά στις απαιτήσεις του Ερντογάν.

Να όμως που για ακόμη μία φορά οι άνθρωποι της ελληνικής Ομογένειας και ο Ρόμπερτ Μενέντες δούλευαν στο παρασκήνιο για να ακυρώσουν τις μεθοδεύσεις του Τούρκου προέδρου και τα ενδεχόμενα οφέλη από τους εκβιασμούς του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας με τις δηλώσεις του μετά την κατάθεση της τροπολογίας για τους όρους στην Τουρκία, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400. Το σύστημα που αγόρασε ο Ερντογάν από τη Μόσχα, παραβιάζοντας τη διαλειτουργικότητα με το πολεμικό υλικό του ΝΑΤΟ. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο γερουσιαστής ζητά να σταματήσουν οι υπερ-πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και θέτει θέμα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτά είναι τα βασικά εκκρεμή θέματα που θεωρούν οι Αμερικανοί ότι πρέπει αντιμετωπισθούν προκειμένου να επιτρέψουν την πώληση και την αναβάθμιση των F-16. Και η δήλωση Μενέντες που συζητείται περισσότερο από όλες είναι αυτή που τονίζει πως «η Τουρκία πρέπει να γίνει μία κανονική χώρα» και να μην παραβιάζει τα σύνορα της Ελλάδας.

Ήδη, στην Άγκυρα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία, καθώς η σκληρή στάση Ερντογάν δεν απέδωσε. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήθελε από την αρχή να δώσει πολιτικό χώρο στους σκληροπυρηνικούς της αντιπολίτευσης και προσπάθησε να τους ακολουθήσει. «Γαλάζια πατρίδα» έλεγαν οι μεν, απόβαση στα ελληνικά νησιά έλεγαν οι δε. Και ο Ερντογάν ακολουθούσε αυτό το γαϊτανάκι των προκλήσεων. Τα ψέματα, όμως, τέλειωσαν, γιατί για μία ακόμη φορά οι Αμερικανοί έδειξαν πως δεν αστειεύονται με τις κυρώσεις. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Τούρκος πρόεδρος θα αναγκαστεί στο τέλος να αλλάξει τακτική. Ένα πρώτο δείγμα θα φανεί τώρα με τις κινήσεις που θα κάνει στα Κατεχόμενα της Κύπρου τις ημέρες του Ιουλίου, που συμπίπτουν με την εισβολή του ‘74.

Το βέβαιο είναι πως μετά και την αντίδραση του Κογκρέσου ο Τούρκος άλλη τακτική θα ακολουθήσει απέναντι στην Ελλάδα και άλλη στα ανοιχτά μέτωπα με τη Συρία και τους Κούρδους. Μέχρι να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ερντογάν θα προσπαθεί συνεχώς να πείθει του Αμερικανούς ότι είναι ένας υπάκουος σύμμαχος της Δύσης.

Δείτε επίσης