Ελληνικό καλοκαίρι και ιταλικός χειμώνας
«Καλοκαίρι προετοιμασίας για έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται ή καλοκαίρι χαλάρωσης ύστερα από την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλαμε τους προηγούμενους 9 με 10 μήνες;», γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Στην Ελλάδα διανύουμε τους τελευταίους μήνες μία περίοδο κατά την οποία δεν μπορούμε να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τον κόσμο, και κυρίως για το τι μας περιμένει τους φθινοπωρινούς μήνες και τον επόμενο χειμώνα.
Και αυτό, γιατί έχει ανέβει τόσο πολύ η δουλειά στον Τουρισμό, που έχει επικαλύψει τα πάντα. Από τα τέλη Μαΐου και τον Ιούνιο οι μηχανές της βαριάς μας βιομηχανίας έχουν πάρει για τα καλά μπροστά, και ήδη με ταχύτατους ρυθμούς καταρρίπτονται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αυτό έχει αντίκτυπο στην Οικονομία, στα νοικοκυριά και, κυρίως, στην επιχειρήσεις, που τόσο πολύ το είχαν ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο που και τον Ιούνιο παρατηρήθηκε άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 2,7 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται σε αύξηση κατά 2 δισ. από επιχειρήσεις και κατά περίπου 700 εκατ. από νοικοκυριά.
Όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι, τα αυξημένα έσοδα προέρχονται κυρίως από τον Τουρισμό, και μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις. Τα έσοδα αυτά, ενίσχυσαν τόσο τα ταμεία των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, με την εποχική απασχόληση, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως οι τουριστικές εισπράξεις κινούνται προς το 90% του 2019, έναντι αρχικών προβλέψεων για 80%-82%. Και αν συνεχιστεί αυτή η «έκρηξη», στο τέλος της τουριστικής σεζόν θα ξεπεραστεί και η χρονιά-ρεκόρ του 2019. Αυτή η αύξηση στην τουριστική κίνηση έχει κάνει τους περισσότερους κλάδους να αφήσουν κατά μέρος όλα τα υπόλοιπα και να προσπαθούν να επωφεληθούν από την πολύ καλή συγκυρία.
Όλα δείχνουν πως αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Δεν ήθελε να τινάξει στον αέρα τη θετική ψυχολογία που υπάρχει στην αγορά και να κάνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης την καλή οικονομική συγκυρία που δίνει στην Ελλάδα ο Τουρισμός. Με απλά λόγια, τα φετινά θετικά αποτελέσματα από την αύξηση του Τουρισμού θέλησε να τα πιστωθεί πολιτικά η κυβέρνηση και να μην αφήσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης να τα αμφισβητήσουν για να προκαλέσουν φθορά στην εικόνα της Ν.Δ.
Και θα πει κάποιος, ωραία είναι μέχρι εδώ, αλλά το χειμώνα τι θα γίνει με την ακρίβεια και όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, στην Ευρώπη και στον κόσμο; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, γιατί κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει τι θα γίνει από το φθινόπωρο. Το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει η κυβέρνηση για την επόμενη σεζόν είναι αν το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να βρει τα χρήματα που χρειάζονται για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Το φετινό πλεόνασμα που θα δημιουργήσει ο Τουρισμός, θα μπορέσει να ανοίξει ικανό δημοσιονομικό χώρο ώστε να καλυφθούν τυχόν νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα, την Ενέργεια, αλλά και στα βασικά καταναλωτικά είδη στην αγορά; Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως όπως τα κατάφερε μέχρι τώρα η ελληνική Οικονομία, έτσι θα πορευτεί και το επόμενο διάστημα. Και ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μηχανισμοί για να αντιμετωπίσουν και να απορροφήσουν τυχόν νέους κραδασμούς στην αύξηση της Ενέργειας και των καυσίμων.
Άλλωστε στις Βρυξέλλες, όπως λέει και κάποιος κορυφαίος οικονομικός παράγοντας, έχουν άλλα, πολύ μεγαλύτερα, προβλήματα να αντιμετωπίσουν και δεν τους απασχολεί τόσο η Ελλάδα. Έχουν στα χέρια τους τη μεγάλη «βόμβα» της Ιταλίας, που είναι έτοιμη να «εκραγεί», αλλά και το δύσκολο ενεργειακό χειμώνα της Γερμανίας, που κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιμετωπίσει το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αεριού από τον Πούτιν. Και το παράδειγμα της Ιταλίας, με το πολύ μεγάλο Χρέος και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, μας φέρνει στο μυαλό τα δύσκολα χρόνια των δικών μας Μνημονίων, όταν άνθησαν τα λουλούδια του λαϊκισμού και κάθε μορφής ακραίων. Τότε που οι εύκολες εξαγγελίες, οι μαγικές λύσεις και τα παχιά λόγια έβρισκαν ακροατήριο. Και σε αυτό τον τομέα η κατάσταση τώρα στην Ελλάδα είναι καλύτερη, καθώς η Οικονομία έχει πάρει μια βαθιά ανάσα και βαδίζει αργά αργά σε ανοδική πορεία. Γι’ αυτό, άλλωστε, και δεν μπορούν να βρουν πολιτικό χώρο και επιχειρήματα οι λαϊκιστές και οι ακραίοι.