Απόψεις

Αλλάξτε κινητά, όχι πρωθυπουργό…

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για την επιλογή Μητσοτάκη να βγει μπροστά, σε αντίθεση με τη λογική του «κρυφτού», πρωθυπουργών του παρελθόντος…

Αλλάξτε κινητά, όχι πρωθυπουργό…
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί στην εκκίνηση της πρωθυπουργικής του θητείας μία νέα Ελλάδα. Δεν μπήκε βέβαια σε ακριβείς λεπτομέρειες και πολύ καλά έκανε. Καθώς σε αυτή τη χώρα δεν μπορείς ποτέ να είσαι βέβαιος για τίποτα, ακόμη κι αν είσαι ο πρωθυπουργός της!

Η ίδια η ζωή το επιβεβαιώνει, για ολόκληρες δεκαετίες. Ότι φτάνουμε στο σημείο να μαθαίνουμε όλοι (και ο πρωθυπουργός…) ότι παρακολουθείται το τηλέφωνο αρχηγού κόμματος είναι άκρως ενοχλητικό, αν και πρέπει να ζει κανείς σε διαφορετικό πλανήτη, εάν εκπλήσσεται τελικά υπερβολικά.

Εκείνο πάντως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, απολύτως θετική, είναι η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγει μπροστά, προκειμένου να αποκαταστήσει την ηθική τάξη, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει από μία δημόσια τοποθέτηση, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση. Ούτε διαρροές για ανίκανους υπουργούς, ούτε φταίνε οι προηγούμενοι, ούτε ο Ερντογάν, ούτε κανένας…

Η στιγμή που επισημαίνει ότι χάνονται μάχες με χρόνιες παθογένειες, σίγουρα αποτελεί την απόλυτη παραδοχή για το ποια είναι η Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως εμφανίζει άνθρωπο ο οποίος ενοχλείται από αυτές και θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να τις μειώσει.

«Επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!».

Αυτή η κίνηση λοιπόν, να μιλήσει ανοικτά για το αυτονόητο, αλλά και σωστό, όχι, δεν είναι γνωστή για την Ελλάδα. Δεν είναι και τόσο μακριά εκείνα τα χρόνια όπου αρχηγοί κυβερνήσεων ούτε αναλάμβαναν καμία ευθύνη, ακόμη και για περιστατικά τα οποία ξεφτίλιζαν τη χώρα διεθνώς, αλλά περνούσαν με τον τρόπο τους στη δημόσια σφαίρα ότι συμπεριφέρονταν και ως μάγκες!

Εκείνοι οι τύποι λοιπόν, που ο λαός μας τους είχε δώσει το χρίσμα του αρχηγού κράτους, εάν τους έλεγε κάποιος πως θα υπήρχε στο μέλλον έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα έκανε από μόνος του δημόσια δήλωση για να καλύψει λάθη και να ζητήσει συγγνώμη, θα έλεγαν ότι δεν κάνει για τη δουλειά!

Όμως αυτός, ο σημερινός, είναι που κάνει και παρακάνει. Και θα κάνει έως το τέλος, ακόμη κι αν αυτοί που βλέπουν ότι δεν πέφτει πριν την ώρα του (αν και θα το ήθελαν πολύ από υποτιθέμενες φυσικές καταστροφές ή επεισόδια στο Αιγαίο) εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στα κινητά τηλέφωνα. Εάν αυτά δεν κάνουν, τέλος πάντων, ας τα αλλάξουμε, να πάρουμε καινούργια…

Δείτε επίσης