Απόψεις

Σε τι διαφέρει ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη

«Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη βρίσκεται σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο και αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πιο σοβαρή, ίσως, κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Σε τι διαφέρει ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Ο φετινός χειμώνας θα είναι, για την Ευρώπη, ίσως ο πιο δύσκολος των τελευταίων δεκαετιών. 

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί οι πιο δύσκολοι χειμώνες ήταν αυτοί των Μνημονίων που μας επέβαλαν οι Βορειοευρωπαίοι πριν από 10 χρόνια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αντέστρεψε τα πράγματα και έφερε σε δύσκολη θέση πολλές ισχυρές Οικονομίες. Κανείς, όμως, δεν μιλάει για την επιβολή νέων Μνημονίων.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη βρίσκεται σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο και αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πιο σοβαρή, ίσως, κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Μία-μία οι ισχυρές χώρες μπαίνουν στο «κόκκινο» και ετοιμάζονται για μία παρατεταμένη ύφεση και για πρωτόγνωρα ποσοστά πληθωρισμού.

Η γερμανική Οικονομία μοιάζει, πλέον, σαν καρυδότσουφλο πετάμενο στον ωκεανό, με τον καγκελάριο Σολτς να προσπαθεί μάταια να κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια αερίου και καυσίμων, πότε με τη Γαλλία και πότε με τον Καναδά.

Δεύτερη, σε πολύ άσχημη κατάσταση είναι η ακυβέρνητη Ιταλία, με το δυσθεώρατο Χρέος της να πνίγει την Οικονομία της και να δημιουργεί συνθήκες που θυμίζουν την Ελλάδα των capital control και την περίοδο των Μνημονίων. 

Σε πολλές πόλεις της Ιταλίας έκαναν την εμφάνισή τους οι νεόπτωχοι και τα συσσίτια, με τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν χιλιάδες πολίτες, μετά τα φαινόμενα χρεοκοπίας της τρίτης ισχυρότερης χώρας στην Ευρώπη.

Καθόλου καλά δεν είναι τα πράγματα και στη Μεγάλη Βρετανία, που δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο.

Ο μύθος του BREXIT κατέρρευσε και μαζί του και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Η χώρα βρίσκεται, ίσως, στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της, καθώς δεν έχει ούτε ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση ούτε την ισχυρή βασίλισσα του παρελθόντος για να στηρίξει με το κύρος της τις κυβερνητικές επιλογές. 

Η νέα πρωθυπουργός, που φημίζεται για τις πολιτικές κυβιστήσεις της, θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με πληθωρισμό της τάξης του 18% και ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα ξαναζεστάνει τις σχέσεις με την Ευρώπη ή θα ακολουθήσει τη ρητορική του προκάτοχού της.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες χώρες του Βορρά, και οι επόμενοι μήνες προβλέπονται εφιαλτικοί για τους πολίτες. 

Και όλοι αναρωτιούνται πόσο μπορούν να αντέξουν αυτές οι Οικονομίες τον ενεργειακό στραγγαλισμό που επιβάλλει ο Πούτιν.

Όπως και να το δει κάποιος, η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια μοίρα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά ή την Ιταλία.

Η Οικονομία της δεν οδηγείται σε ύφεση, αντίθετα παρουσιάζει ισχυρά σημάδια ανάπτυξης, που δίνει την δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πλεόνασμα που δημιουργείται.

Η κρίση που δημιουργεί η άνοδος στις τιμές των καυσίμων, του ρεύματος και του φυσικού αερίου, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Όμως, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί, κυρίως, η παραγωγική διαδικασία δεν είναι τόσο εξαρτημένη από την Ενέργεια της Ρωσίας, ούτε ο ελληνικός χειμώνας μοιάζει με αυτόν της Βόρειας Ευρώπης.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι πως φέτος ο Τουρισμός δούλεψε και δουλεύει ακόμη, πολύ καλά, αφήνοντας μεγάλα κέρδη σε επιχειρήσεις και τα δημοσιά ταμεία.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορούν ακόμη να υπολογίσουν πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για να βγάλουν το χειμώνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται πως η κατάσταση ελέγχεται.

Αυτό που περιμένουν στην πλατεία Συντάγματος είναι τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και τις συμφωνίες για την αγορά φυσικού αεριού με πλαφόν στις τιμές.

Γιατί, αργά ή γρήγορα, οι Βρυξέλλες είναι αναγκασμένες να καταλήξουν σε μία τέτοια πρακτική προκειμένου να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο τις επιχειρήσεις και να μην υποκύψουν στο σύνθημα του Πούτιν «Παγώστε» την Ευρώπη.

Από τις αποφάσεις των Βρυξελλών θα εξαρτηθεί και το πλεόνασμα που θα προκύψει στην ελληνική Οικονομία.

Πλαφόν στην τιμή αγοράς φυσικού αερίου σημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών θα εξοικονομήσει μερικά δισ., τα οποία θα έρθουν ως μάννα εξ ουρανού για την κάλυψη των αναγκών σε μία δύσκολη προεκλογική χρονιά.

Έτσι και αλλιώς, η πρακτική έχει δείξει πως ό,τι πλεόνασμα προκύπτει στα ταμεία, διοχετεύεται στην αγορά, σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ευπαθείς ομάδες. Πολύ, δε, περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Υπολογίζεται πως μέχρι τώρα έχουν διατεθεί πάνω από 50 δισ. ευρώ, και το πακέτο συνεχώς αυξάνεται. Αυτό που παραμένει ακλόνητο είναι η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, που κρατάει καθηλωμένη τη χώρα.

Μόνο το 10% με 20% των κρατικών Οργανισμών και δήμων έχουν καταφέρει να συμμετέχουν στην προσπάθεια της Πολιτείας να καταγράψει τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας τους χειμωνιάτικους μήνες.

Ούτε οι απειλές ούτε τα πρόστιμα είναι ικανά να τρομάξουν διοικητές, προέδρους Οργανισμών, αλλά και δημάρχους.

Ίσως όμως, αν οι αρμόδιοι δημοσιοποιούσαν τα ονόματα όλων αυτών που δεν συμμερίζονται την αγωνία μας, τότε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και να υπήρχε συμμόρφωση.

Δείτε επίσης