Απόψεις

Οι εξορύξεις στο Ιόνιο και το πάθημα των Γερμανών

Τί έγινε και αλλάξαν τακτική οι Ευρωπαίοι και τώρα μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε τις έρευνες;

Οι εξορύξεις στο Ιόνιο και το πάθημα των Γερμανών
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Η είδηση της εβδομάδος είναι η έναρξη των ερευνών στην περιοχή της Πελοποννήσου και της Κρήτης για την εξόρυξη φυσικού αεριού από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση την φύλαγε ως κόρη οφθαλμού και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να την ανακοινώσει.

Τί έγινε όμως και αλλάξαν τακτική οι Ευρωπαίοι και τώρα μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε τις έρευνες;

Η ιστορία των υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα το Ιόνιο και την Κρήτη ξεκινά δέκα και πλέον χρόνια πριν . Τότε που η χώρα περνούσε πολύ δύσκολα λόγω των μνημονίων που μας είχαν επιβάλει οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

Σαν χθες φαντάζει η είδηση που είχε ανακοινωθεί από την τότε συγκυβέρνηση Σαμαρά να ξεκινήσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο στο Ιόνιο.

Μάλιστα τότε υπήρχε και ειδικό σχέδιο για να συνδεθούν τα κέρδη της Ελλάδος από την πώληση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με το ασφαλιστικό σύστημα που είχε καταρρεύσει.

Οι αρμόδιοι υπουργοί τότε είχαν πει πως ένα μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στα ταμεία , σε μια προσπάθεια να δοθούν ελπίδες στους πολίτες και τους συνταξιούχους για τους οποίους η Τρόικα και το ΔΝΤ είχαν επιβάλει μεγάλες περικοπές στις αποδοχές τους.

Τότε, αυτή η προσπάθεια αναπτέρωσης του ηθικού των Ελλήνων κράτησε λίγο.

Όπως, πολύ γρήγορα εξαγγέλθηκε, έτσι μπήκε στο συρτάρι με την επόμενη επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνας.

Όπως λένε οι αρμόδιοι υπουργοί, τότε είχε κριθεί από τους δανειστές πολύ κοστοβόρα η επένδυση για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Και η Ελλάδα δεν είχε χρήματα για μια τέτοια επένδυση υποστήριζαν οι Βρυξέλλες.

Άλλωστε, υπήρχε και η άλλη παράμετρος. Η αγορά φυσικού αεριού από την Ρωσία ήταν πιο συμφέρουσα από την εξόρυξη.

Όλοι τότε αγοράζαν φθηνό ρωσικό αέριο σε πολύ μειωμένες τιμές.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που υπήρχε στο παρασκήνιο ήταν η πολύ καλή σχέση του Βερολίνου με την Μόσχα και η όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση της από το φθηνό ρωσικό αέριο. Αυτό έδινε την δυνατότητα στην Γερμάνια να χτίζει μια ισχυρή οικονομία με ανταγωνιστική παραγωγή, βασισμένη στην φθηνή ενεργεία που είχε εξασφαλίσει από τους Ρώσους.

Το άλλοτε ισχυρό δίδυμο Μερκελ Σόιμπλε δεν ήθελε τότε, σε καμμιά περίπτωση να διαταράξει τις σχέσεις του, με τον Ρώσο πρόεδρο και τις συμφωνίες που είχε υπογράψει.

Η μικρή και χρεοκοπημένη Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν να ξεκινούσε έρευνες γιατί εκτός των άλλων θα προκαλούσε την αντίδραση της Ρωσίας.

Δέκα χρόνια μετά, όμως, όλα αυτά έχουν αλλάξει και έγινε η μεγάλη ανατροπή.

Η Μόσχα έχει εισβάλει στην Ουκρανία και έσπασε την συμφωνία με την Γερμάνια, η οικονομία της οποίας κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα λόγω της έλλειψης αεριού.

Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλοτέρους από τον Μ.Ο της Ευρωζώνης και τώρα έχει την δυνατότητα να ναυλώσει ερευνητικά σκάφη και να αρχίσει τις εξορύξεις , εφόσον βρεθούν κοιτάσματα καταλληλά.

Παράλληλα ανοίγει και η συζήτηση για το κοίτασμα των Ιωάννινων που μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο για πολλά χρονιά.

Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται η κεντρική Ευρώπη και η Γερμάνια ήταν η αίτια που άναψε το πράσινο φως στην Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα εξόρυξης φυσικού αερίου.

Τώρα κατάλαβαν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι την σημασία της ελληνικής πρότασης και πόσο πιο φθηνή ενεργεία θα είχαν για να αντιμετωπίσουν τον δύσκολο χειμώνα αν επέτρεπαν πριν από δέκα χρόνια να αρχίσουν οι έρευνες στο Ιόνιο.

Τώρα θα χρειαστούμε μερικά χρονιά για να διαπιστώσουμε αν τα κοιτάσματα είναι εκμεταλλεύσιμα και για πόσα χρόνια μπορούν να στηρίξουν ενεργειακά την χώρα και την Ευρώπη.

Άλλο ένα πάθημα των Γερμανών που πρέπει να γίνει μάθημα για όλες τις χώρες γιατί στην πολιτική και στα γεωστρατηγικα παιγνίδια , οι ισορροπίες αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη. Ισχυρές χώρες και οικονομίες που ευημερούσαν για δεκαετίες , καταρρέουν μέσα σε λίγους μήνες και μικρές χώρες με ευάλωτες οικονομίες που πλήρωσαν ακριβά το κόστος της προσαρμογής μπορούν και στέκονται στα πόδια τους , γιατί έχουν λιγότερες ανάγκες και μικρότερη εξάρτηση από το αέριο της Μόσχας.

Μάθημα όμως πρέπει να γίνει το ενεργειακό και για όλες τις πολίτικες δυνάμεις της χώρας , οι οποίες πρέπει να καταλάβουν πως χρειάζεται εθνική στρατηγική και κάνεις δεν μπορεί να αποκομίσει πολιτικά ωφέλη διατυπώνοντας προτάσεις ανεφάρμοστες τις οποίες δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν επί των ημερών τους και θα ξεχαστούν την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Δείτε επίσης