Απόψεις

Η κοινωνία πρέπει να φροντίσει επειγόντως τις πληγές της

«Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά τις δομές φροντίδας ανήλικων παιδιών έχει ανοίξει διάπλατα μπροστά μας»

Η κοινωνία πρέπει να φροντίσει επειγόντως τις πληγές της
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Θέμα χρόνου ήταν να ανοίξουν τα στόματα και να αρχίσουν οι καταγγελίες για τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας παιδιών. Μετά την υπόθεση παιδεραστίας με τη 12χρονη στον Κολωνό, ακολούθησε ένα τσουνάμι αποκαλύψεων για την «Κιβωτό του κόσμου» και τα νοσοκομεία Παίδων, που κανείς δεν γνωρίζει πού θα σταματήσει.

Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά τις δομές φροντίδας ανήλικων παιδιών έχει ανοίξει διάπλατα μπροστά μας, και φαίνεται σε όλο του το εύρος το μεγάλο έλλειμμα της πρόληψης και της πρόνοιας σε αυτό τον τομέα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτα έσκασε σαν βόμβα η υπόθεση παιδεραστίας της 12χρονης στον Κολωνό, όπου αποδείχθηκε περίτρανα πως ούτε οι κοινωνικοί λειτουργοί, ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε κανένας άλλος φορέας της Πολιτείας μπόρεσαν να προλάβουν το κακό και να σώσουν την ανήλικη και την οικογένειά της. Μία γυναίκα με 8 παιδιά, εγκαταλελειμμένη στη μοίρα της, βρέθηκε να μετέχει στο πιο βρώμικο κύκλωμα παιδεραστίας στο κέντρο της Αθήνας, για λίγα ευρώ. Η μάνα αυτή πήγε στη φυλακή και τα παιδιά σκορπίστηκαν σε συγγενείς. Για μία ακόμη φορά η οικογένεια, με την ευρύτερη έννοια, ανέλαβε τα δύσκολα, να φροντίσει δηλαδή αυτή τη διαλυμένη οικογένεια.

Χωρίς καμία βοήθεια από τις κρατικές δομές, χωρίς να υπάρχει κάποιο ειδικό πρόγραμμα στήριξης το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά για να βοηθηθούν, και, κυρίως, χωρίς να τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ελληνική κοινωνία, οι δικαστικές Αρχές και η ΕΛ.ΑΣ. δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην εξιχνίαση της υπόθεσης. γιατί αυτό προέχει αυτή την ώρα. Τι θα απογίνουν. όμως. η 12χρονη και τα υπόλοιπα αδέλφια της; Αναρωτιέται κάνεις; Τι μπορεί να γίνει για να μην καταστραφούν αυτές οι αθώες ψυχές και να μην καταλήξουν στο περιθώριο ή τη φυλακή;

Ακολουθήσε μπαράζ καταγγελιών για πολλές υποθέσεις βιασμών και παιδεραστίας. Πολλά στόματα άνοιξαν, ώσπου φτάσαμε και στην υπόθεση με την «Κιβωτό του κόσμου». Μία Οργάνωση που μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν παράδειγμα για πολλούς. Όλοι θαύμαζαν τον πατέρα Αντώνιο για το έργο του και το πώς κατάφερνε να κρατήσει αυτή τη μεγάλη δομή υπό έλεγχο, χωρίς να ακουστεί το οτιδήποτε. Κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί εκεί παιδιά με μεγάλη παραβατική συμπεριφορά, παιδιά διαλυμένων οικογενειών, παιδιά παρατημένα στη μοίρα τους. Ο πατέρας Αντώνιος, οι άνθρωποι της «Κιβωτού» και οι Εθελοντές βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια να στηριχθούν παιδιά και οικογένειες, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στις φυλακές. Όμως, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις καταγγελίες των τελευταίων ημέρων, σκέπαζαν με μεγάλη επιμέλεια και την κακή συμπεριφορά κάποιων μέσα στις δομές της «Κιβωτού», προκειμένου να διαφυλάξουν το όνομά της. Υπάρχουν άνθρωποι που τώρα λένε πως ο πατέρας Αντώνιος και οι άνθρωποί του ήξεραν για κακοποιητικές συμπεριφορές και δεν έκαναν τίποτα. Κανείς δεν ξέρει το μέγεθος των αποκαλύψεων που έρχονται. Είναι μία δύσκολη στροφή για την Οργάνωση «Κιβωτός», που δύσκολα θα αποφύγει τη μεγάλη κρίση.

Σε μια άλλη περίπτωση, σε δομή όπου είχαν γίνει παρόμοιες καταγγελίες, μπήκε ο εισαγγελέας, και τελικά η Πολιτεία αναγκάστηκε να την κλείσει. Μήπως έχει δίκιο η αρμόδια υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου, όταν λέει πως όπου υπάρχει δομή φιλοξενίας υπάρχουν και κακοποιητικές συμπεριφορές; Μήπως έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν πρέπει να μεγαλώνουν παιδιά σε τέτοιες δομές και πως θα πρέπει να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες για να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά κακοποίησης εγκαταλελειμμένων παιδιών;

Κάτι ανάλογο γίνεται και στα νοσοκομεία Παίδων, όπου σήμερα φιλοξενούνται περίπου 80 παιδιά, για τα οποία δεν υπάρχει καμία προοπτική ένταξης στην κοινωνία. Εκεί μέσα υπάρχουν παιδιά με εισαγγελική εντολή και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς και πότε θα βγουν από τα δωμάτια των νοσοκομείων και πού θα πάνε. Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές και είναι πολύ δύσκολο οι κρατικές δομές να μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες και να βρεθούν ανάδοχες οικογένειες που θα ενδιαφερθούν για αυτά τα παιδιά. Η γραφειοκρατία είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστούν χρόνια για να αποσυμφορηθεί η σημερινή κατάσταση στις δομές και στα νοσοκομεία.

Η Πολιτεία πρέπει να δράσει γρήγορα και ευέλικτα. Το απόστημα έσπασε και φάνηκε η γύμνια που υπάρχει στο θέμα της πρόληψης. Φορείς υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να παρέμβουν για να βοηθήσουν αυτές τις πεταμένες ψυχές. Είναι, ίσως, από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, για το οποίο όλα τα κόμματα πρέπει να δουλέψουν σε βάθος χωρίς να υπολογίζουν το κέρδος τους. Και αυτό, γιατί στη σύγχρονη κοινωνία κανείς δεν θέλει να ασχολείται με το περιθώριο. Αυτό το θέμα δεν έχει βιτρίνα για να παρουσιάσεις έργο. Είναι κάτι που αφορά ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και ζουν μακριά από τη μέση ελληνική οικογένεια.

Ένα οργανωμένο κράτος Πρόνοιας όμως, έχει υποχρέωση να τους φροντίσει και να κάνει κάτι επειγόντως.

Δείτε επίσης