Απόψεις

«Μην ταράζεις τα νερά»

«Οι συνδρομηταί του Netflix δύνανται να παρακολουθήσουν την πιο σκληρή περίοδο, που εχαρακτηρίσθη, μεταξύ άλλων, από σκάνδαλα παντός είδους»

«Μην ταράζεις τα νερά»
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Η φράσις του τίτλου εκστομίζεται από τον Δούκα του Εδιμβούργου, τον «δικό μας» πρίγκηπα Φίλιππο της Ελλάδος, με αποδέκτη την νύφη του πριγκίπισσα της Ουαλλίας.

Μόλις έχει γίνει γνωστό ότι η Νταϊάνα ετοιμάζεται να επιτεθεί προς τον σύζυγό της, πρίγκιπα Κάρολο, μέσω ενός βιβλίου που συγγράφει ο βασιλικός παρατηρητής Άντριου Μόρτον. Η ανωτέρω σκηνή παρουσιάζεται στο δεύτερο επεισόδιο του 5ου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς «The Crown», και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, μόνον πονοκέφαλο δύναται να προκαλέσει στο Μπάκιγχαμ. Λίγες εβδομάδες μετά την εκδημία της βασιλίσσης Ελισάβετ, το μόνο που δεν επιθυμούσε ο νέος μονάρχης Charles III ήταν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεαταί ανά την Υφήλιο να «ταξιδέψουν» σε μία εποχή υψηλών αναταράξεων για την οικογένειά του.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον δικό του δυσλειτουργικό γάμο; Το διαζύγιο της αδελφής του πριγκιπίσσης Άννας; Το σκάνδαλο της νύφης του Σάρα Φέργκιουσον που εφωτογραφήθη σε άσεμνη περίπτυξη με έναν άνδρα που δεν ήταν ο σύζυγός της; Την πυρκαϊά στο Παλάτι του Ουΐνδσωρ ή την διαρροή της τηλεφωνικής συνομιλίας του τότε διαδόχου του Θρόνου με την ερωμένη του Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς περί ταμπόν;

Είναι αλήθεια ότι η περίοδος 1991-1997 με την οποία καταπιάνεται ο 5ος κύκλος, είναι ίσως η δυσκολότερη για τον Οίκο των Windsors από ιδρύσεώς του. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο δημιουργός του «The Crown», Πήτερ Μόργκαν, σεναριογράφος, μεταξύ άλλων, της κινηματογραφικής ταινίας «The Queen», με την Έλεν Μίρεν, αποφεύγει να αμφισβητήσει ευθέως την Ελισάβετ Β’, ίσως άλλωστε και να μην υπήρχε κάτι κακό να πει, πλην της ιστορίας των ανθρακωρύχων. Αντιθέτως, είναι προφανές ότι μάλλον δεν πολυσυμπαθεί τον πρωτότοκο υιό της, τον οποίο ήδη από το πρώτο επεισόδιο τον παρουσιάζει ως έναν αδιάφορο σύζυγο, σε αντίθεση με την Νταϊάνα που αγιοποιείται. Το τι θα συνέβαινε εάν η τελευταία άκουγε τα λόγια του πεθερού της και δεν εισέρχετο σε πόλεμο με την πιο ισχυρή οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της υποθετικής φύσεως του ερωτήματος είναι μάλλον αδύνατον να απαντηθεί. Ίσως, λέω ίσως, να ζούσε ακόμη.

Δείτε επίσης