Απόψεις

Μνήμη γείτονος

«Εις μνήμην του, το αλσύλλιον φέρει το όνομά του, όπως και η οδός, μετά το πέρας της Κατεχάκη, δεξιά από την Μεσογείων»

Μνήμη γείτονος
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Το 1978 εισήχθην στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, οπότε, όπως κάθε επαρχιώτης, έπρεπε να αναζητήσω στέγη στην πρωτεύουσα.

Ύστερα από ελάχιστη αναζήτηση, εφ’ όσον τα σύνορα ήσαν σαφώς προσδιορισμένα –Κολωνάκι– ,όπως και ο προϋπολογισμός, ανευρέθη ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στον 2ο όροφο της οδού Ξενοκράτους, με θέα τον ακάλυπτο.

Η θέα προς το αλσύλλιο που βλέπει προς την οδό Σπευσίππου κατελαμβάνετο όλη από το διαμέρισμα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε το Google για να κάνω αναζήτηση στα βιογραφικά στοιχεία του νέου γείτονος, αλλά με δική του παρότρυνση, όταν συναντηθήκαμε τυχαίως στην είσοδο της πολυκατοικίας, τον ακολούθησα ένα απόγευμα στην Βουλή, και εκεί έμαθα την ταυτότητά του.

Ως πρώην πρωθυπουργός, ο τελευταίος νόμιμος πριν από την 21η Απριλίου 1967, διέθετε το δικό του Γραφείο στο Κοινοβούλιο, όπου εδέχετο κυρίως ανθρώπους του Πνεύματος. Θυμάμαι χαρακτηριστικώς τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο και τις ατελείωτες συζητήσεις περί Φιλοσοφίας, που ασφαλώς ένας έφηβος της ηλικίας μου ήταν αδύνατον να παρακολουθήσει. Η συγκατοίκησίς μας διεκόπη ύστερα από έναν χρόνο, όταν, επιτέλους, ενοικίασα ένα δώμα με θέα, δύο δρόμους πιο πάνω, στην οδό Δεινοκράτους, αλλά η συναναστροφή μας συνεχίσθη, κυρίως με γεύματα στο εστιατόριο του Φιλίππου.

Μετά την εκδημία του το 1986, ερώτησα τον ανηψιό του, τον Σπήλιο Λιβανό, πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγιώτου Κανελλοπούλου, για την τύχη του αρχείου του, ώσπου προ ολίγων ημερών, στο πάνελ της παρουσιάσεως του βιβλίου «Πριγκίπισσες στη δίνη του Πολέμου», του Νίκου Παπακωνσταντίνου, εγνώρισα τον βιογράφο του, τον Μελέτη Μελετόπουλο, αυτό είναι το όνομα του συγγραφέως που απετόλμησε να ερευνήσει και να καταγράψει την ζωή και το έργο του σπουδαίου πολιτικού και πνευματικού ανδρός.

Τον είχα ανεκαλύψει το 1994, όταν σε δίσεκτους χρόνους ετόλμησε να εκδώσει ένα σύγγραμα με τίτλο «Η βασιλεία στην Νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Από τον Όθωνα στον Κωνσταντίνο Β’» (Εκδόσεις Λιβάνη). Εκείνο το βράδυ είχε την καλωσύνη να με προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου του «Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του» (Εκδόσεις Καπόν).

Πρόκειται για μία αγγλοσαξωνικού τύπου βιογραφία 752 σελίδων, με πλούσια εικονογράφηση, που αποκαθιστά με ανέκδοτα στοιχεία την μνήμη ενός από τους σημαντικότερους υπηρέτες του Δημοσίου Βίου, αλλά και λαμπρού, μεταξύ άλλων, διακόνου της Κοινωνιολογίας, την οποία εισήγαγε και εδίδαξε στην Ελλάδα, με πνευματική παρουσία πέραν των ελληνικών συνόρων.

Δείτε επίσης