Απόψεις

Την παρακολουθούσαν ως ύποπτη όταν εξελέγη αντιπρόεδρος

H βελγική αστυνομία παρακολουθούσε τον σύντροφο της κ. Καϊλή, και πιθανόν και την ίδια, την περίοδο που η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αποθεωνόταν με 454 ψήφους στο

Την παρακολουθούσαν ως ύποπτη όταν εξελέγη αντιπρόεδρος
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Ανεξάρτητα από το αν ο Βέλγος εισαγγελέας δεχτεί ή όχι τις αιτιολογίες της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της για την ετυμηγοραί του στην υπόθεση QATARGATE, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που έρχεται το επόμενο διάστημα και φαίνεται πως θα συμπαρασύρει και άλλους στο πέρασμά της.

Αυτός ο πανέμορφος Ιταλός Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον οποίο η Εύα Καϊλή από τότε που τον γνώριζε, τον προστάτευε ως κόρη οφθαλμού από τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να πέσει μαχόμενος. Από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη, ήξερε, γιατί προφανώς το είχε προμελετήσει, πως πρέπει να συνεργαστεί και να μιλήσει ανοιχτά. Μόνο έτσι και η ιταλική και η βελγική αστυνομία θα του αναγνώριζαν την πρόθεση της ειλικρινούς συνεργασίας. Μόνο έτσι θα μπορούσε να πείσει τους δικαστές του Βελγίου και να ελαφρύνει τη θέση της συντρόφου του και μητέρα του παιδιού του, της Εύας Καϊλή.

Και τι δεν αποκάλυψε. Τις σχέσεις του μέντορά του, πρώην ευρωβουλευτή, Πατσέρι και το διπλό παιγνίδι που έπαιξε με το Μαρόκο και το Κατάρ. Τα εκατομμύρια που διακινούνταν σε ανθρώπους-κλειδιά για την προώθηση των συμφερόντων των δύο λόμπι. Και μέσα σε όλα τα άλλα, κατέθεσε πως αυτός ήταν που είχε φέρει τις δεσμίδες των χρήματων στο σπίτι και πως δεν έχει καμία ευθύνη η σύντροφός του. «Θα κάνω τα πάντα για να μην μπει στη φυλακή η Εύα και να φροντίζει το παιδί μας», φέρεται να είπε ο Τζόρτζι, και όλοι, πια, έχουν καταλάβει πως το ζευγάρι έχει καθορίσει από κοινού την στάση που θα κρατήσει απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Ο Τζόρτζι θα φορτωθεί τα πάντα, ενώ η Εύα Καϊλή, όπως προκύπτει από τις διαρροές των συνηγόρων της, θα επιμείνει πως δεν ήξερε τίποτα, πως όταν το έμαθε, συμβούλευσε το σύντροφό της να δώσει ονόματα και διευθύνσεις, και πως από την πρώτη στιγμή ήθελε να συνεργαστεί με τις Αρχές για να λάμψει η αλήθεια. Αυτά σε επίπεδο επικοινωνιακής διαχείρισης και υπερασπιστικής γραμμής μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα που θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα. Όσοι ξέρουν το κλίμα στη βελγική Δικαιοσύνη, λένε πως ανεξάρτητα από το τι λένε οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους, αυτό που θα καθορίσει την στάση του δικαστή θα είναι τα στοιχεία που έχει μπροστά του από την πολύμηνη έρευνα της αστυνομίας.

Και αυτά φαίνεται ότι δεν είναι λίγα. Να θυμίσουμε πως για την υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ, οι βελγικές Αρχές παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον δύο χρόνια τους «εγκέφαλους» Πατσέρι και Τζόρτζι. Υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες, συνεννοήσεις και διακίνηση πολλών χρήματων. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει και η έρευνα που διεξάγεται για την προέλευση των χρημάτων. Πού τυπωθήκαν και από πού έγινε η ανάληψή τους. Μπορεί ο συνήγορος της κ. Καϊλή να υποστηρίζει πως για να κατηγορηθεί η πελάτης του πρέπει να αποδειχθεί ότι δωροδοκήθηκε από το Κατάρ, όμως οι βελγικές Αρχές τη συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω και έτσι παρακάμφθηκε η βουλευτική ασυλία της.

Τα ευρήματα από τις βελγικές Αρχές είναι πολλά και κανείς δεν ξέρει το περιεχόμενό τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, μέχρι τώρα, ακολουθείται από τις δικαστικές και αστυνομικές Αρχές η τακτική της έκθεσης των κατηγορουμένων, ώστε να διαφανεί και ο πραγματικός τους ρόλος στην υπόθεση Qatargate. Η έρευνα των Βέλγων είναι ουσιαστική και έδειξαν από την πρώτη στιγμή πως έχουν αποφασίσει να φτάσουν την υπόθεση στα άκρα, ακόμη και αν χτυπά την καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός πως οι ηγεσίες του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν ενημερώθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μαζί με όλους τους άλλους πολίτες. Δεν είχε γίνει δηλαδή καμία εξαίρεση, ακριβώς για να μην επιχειρηθεί συγκάλυψη και παρακώλυση των ερευνών.

Αυτό, επίσης, που είναι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Εύα Καϊλή εξελέγη αντιπρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2022, και ενώ ήταν σε εξέλιξη, από το 2020, η μυστική έρευνα των βελγικών Αρχών για τη δράση του συντρόφου της Τζόρτζιο και του Ιταλού μέντορά του Πατσέρι. Με απλά λόγια, η βελγική αστυνομία παρακολουθούσε τον σύντροφο της κ. Καϊλή, και πιθανόν και την ίδια, ως ύποπτους για σκάνδαλο διαφοράς, την περίοδο που η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αποθεωνόταν με 454 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Παρόλα αυτά, οι βελγικές Αρχές δεν θεώρησαν, για τους δικούς τους λόγους, ότι έπρεπε να παρέμβουν και να ειδοποιήσουν την Κομισιόν και την ηγεσία της Ε.Ε. Άλλοι λαοί, άλλα ήθη. Αλλιώς δουλεύουν εκεί οι δικαστικές και αστυνομικές Αρχές και αλλιώς οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί. Γι’ αυτό και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης σε όλη της την έκταση.

Δείτε επίσης