Απόψεις

Οι υποκλοπές, ο Καλογρίτσας, ο Έβρος, η ακρίβεια και οι κάλπες

«Ο «πόλεμος» μόλις ξεκίνησε και ήδη τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για την επόμενη μάχη.»

Οι υποκλοπές, ο Καλογρίτσας, ο Έβρος, η ακρίβεια και οι κάλπες
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Μπορεί η πρόταση μομφής να απορρίφθηκε, αλλά ούτε το θέμα των υποκλοπών θα τελειώσει, ούτε οι αποκαλύψεις από το Ειδικό Δικαστήριο θα σταματήσουν, ούτε, πολύ περισσότερο, η πόλωση και η ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων θα υποχωρήσει. Ο «πόλεμος» μόλις ξεκίνησε και ήδη τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για την επόμενη μάχη.

Με την κίνησή του να καταθέσει πρόταση μομφής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήξερε ότι «καίει» ένα από τα βασικά χαρτιά που φύλαγε για να τα χρησιμοποιήσει την προεκλογική περίοδο. Δεν είχε, όμως, άλλο δρόμο, καθώς το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση είχε καταφέρει να επιβάλει τη δική της ατζέντα στην ειδησεογραφία και το δημόσιο διάλογο, όπου κυριαρχούσαν η Οικονομία και οι εξαγγελίες για τις αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις, και τα επιδόματα για την στήριξη διάφορων κοινωνικών ομάδων. Και επειδή έβλεπαν στην Κουμουνδούρου πως τόσο ο Φεβρουάριος όσο και ο Μάρτιος θα ήταν μήνες που τον πρώτο λόγο θα είχαν οι παροχές προς εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, αποφάσισαν ότι πρέπει να κάνουν κινήσεις για να αλλάξουν την ατζέντα.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επέλεξε τώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση να πολώσει το πολιτικό κλίμα ήταν οι καταιγιστικές αποκαλύψεις στο ειδικό δικαστήριο από την πλευρά Καλογρίτσα. Το σκηνικό βάρυνε και στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά και στο δημόσιο διάλογο τα ερωτήματα για τα «μαύρα» χρήματα Καλογρίτσα προς την Κουμουνδούρου αλλά και τα SMS Παππά που εμφάνισε, ήταν δύσκολο να απαντηθούν δημοσίως από τα στελέχη και την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Βέβαια, μετά τις εκλογές, η επόμενη μέρα στην ΑΔΑΕ και τον κ. Ράμμο θα είναι τελείως διαφορετική. Και αυτό, γιατί στην κυβερνητική παράταξη είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής έπαιξε το παιγνίδι της αντιπολίτευσης στο θέμα των υποκλοπών.

Κοινή πεποίθηση είναι πως όλα τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις υπουργών, βουλευτών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων διοχετευτήκαν πρώτα στην αντιπολίτευση, ήρθαν στη δημοσιότητα, και όταν στήθηκε το σκηνικό ο κ. Τσίπρας άρχισε την αλληλογραφία με τον κ. Ράμμο φέρνοντας στη Βουλή τα ονόματα του κ. Χατζηδάκη, του κ. Φλώρου και των υπολοίπων στελεχών. Στην παρούσα φάση, επισήμως η κυβέρνηση δεν θέτει θέμα παραίτησης του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, όμως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν η Ν.Δ. ξανακερδίσει τις εκλογές.

Θα πρέπει, επίσης, να λάβει κανείς υπ’ όψιν του πως το κυβερνών κόμμα κατάφερε να ακυρώσει δύο βασικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, η οποία δίνει μεγάλη βαρύτητα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθέριες και περιμένει να κερδίσει ψήφους από τον κεντροαριστερό χώρο. Η πρώτη περίπτωση αφορά την υπόθεση με τα fake news στον Έβρο και το δήθεν περιστατικό με το νεκρό παιδάκι σε ελληνική βραχονησίδα. Ύστερα από αρκετό διάστημα αποδείχθηκε ότι η υπόθεση ήταν μία καλοστημένη φάρσα για να πληγεί το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και η εικόνα της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Η δεύτερη περίπτωση που πλήττει ευθέως την εικόνα της Κουμουνδούρου, αφορά τις αποκαλύψεις του κ. Καλογρίτσα και της γραμματέως του, οι οποίες αν θα αποδειχθούν αληθινές στο δικαστήριο, θα θολώσουν σημαντικά την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του σε θέματα διαφθοράς και διαφάνειας. Και δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα είναι το σκηνικό μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, στις 9 Απρίλιου, με τη Βουλή να διαλύεται ένα μήνα πριν. Η Ν.Δ. θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της οικονομικής της πολιτικής για να κρατήσει τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης και του Κέντρου, ενώ κρατάει συνεχώς ψηλά την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας και την απομόνωση του Ερντογάν, για να περιορίσει τις διαρροές του κόμματος προς την Άκρα Δεξιά.

Αχίλλειος πτέρνα της κυβερνητικής παράταξης εξακολουθεί να είναι τα θέματα ακρίβειας στην αγορά, γι’ αυτό και δίδεται πολύ μεγάλη βαρύτητα στα επιδόματα με τα οποία το ελληνικό νοικοκυριό θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις στα Τρόφιμα, τα Καύσιμα και την Ενέργεια. Τα θέματα της ακρίβειας, όσο και αν φαίνεται παράξενο, δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση, γιατί το οικονομικό της επιτελείο δεν έχει καταφέρει να διατυπώσει μία αξιόπιστη οικονομική πρόταση για την επόμενη τετραετία, η οποία και την ανάπτυξη δεν θα φρενάρει αλλά και θα προστατεύει τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει μέχρι τέλους το θέμα των υποκλοπών, γιατί γνωρίζει ότι είναι ένα θέμα για το οποίο ποτέ κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για το τι ακριβώς συμβαίνει στο παρασκήνιο.

Δείτε επίσης