Απόψεις

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα το αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν του αρέσει;

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για τους κινδύνους που κρύβουν οι πολιτικές συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική αναμέτρηση

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα το αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν του αρέσει;
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Στη διαδρομή προς τις κάλπες, κάθε παράταξη και κάθε πολιτικός αρχηγός κρίνονται από τις πράξεις τους. Ακόμη περισσότερο τώρα, που πλησιάζει η ώρα της κρίσης των πολιτών. Καθώς έχει αποδειχθεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν ότι οι πιο πρόσφατες - πολιτικές και μη - συμπεριφορές μετράνε καθοριστικά.

Καλώς η κακώς, είναι λίγοι εκείνοι που πριν ψηφίσουν κάνουν το συνολικό απολογισμό της τετραετίας για την κάθε πλευρά, ώστε να αποφασίσουν με ψυχραιμία προς ποια θα κινηθούν.

Ακόμη και αυτοί που το κάνουν πάντως, σίγουρα επηρεάζονται από τα νωπά πολιτικά «δρώμενα».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, επιλέγοντας να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ώστε να μη νομιμοποιήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πόλωση μέχρις εσχάτων ασφαλώς δεν είναι κάτι που ανακάλυψε ως προεκλογικό σενάριο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την ώρα πάντως μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. Καθώς, όταν επιλέγεις ένα οποιοδήποτε σενάριο, πρέπει να γνωρίζεις εάν είσαι σε θέση να το υποστηρίξεις κιόλας.

Η ασθενής συνοχή και η συζητήσιμη ενότητα του συγκεκριμένου κόμματος στις μέρες μας, δείχνουν πως αυτά που γίνονται είναι υπόθεση κυρίως του αρχηγού του. Αυτό δεν μένει κρυφό στα μάτια του κόσμου, διότι σε κάθε του κίνηση αποκαλύπτεται πως κινείται και λειτουργεί προσωποκεντρικά.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του (ακόμη και αν τα γνωρίζουν όλα) δεν καταλαβαίνουν τι πράττουν με τέτοιες αποφάσεις. Καταρχάς, δεν τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων και των νομοσχεδίων που ψηφίζονται στη Βουλή.

Τη νομιμότητα, πιο σωστά τη συνταγματικότητα των Νόμων, κρίνει μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Το ανησυχητικό όμως δεν είναι αυτό, αλλά κάτι που εάν υπάρχει στο βάθος του μυαλού τους, θα είναι πλέον επικίνδυνο για τον τόπο. Σε έναν κατήφορο που δεν φαίνεται να έχει φρένο, εάν αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, με πρόσχημα τις υποκλοπές, ή όποια άλλη τραγική αφορμή επικαλεστούν, η κοινωνική τάξη θα υπονομευθεί.

Ευτυχώς, στη γελοιότητα της αποχής από τις ψηφοφορίες, κανένα άλλο κόμμα δεν τους ακολούθησε. Θα ήταν καλό αυτό το παράδειγμα να τους κάνει να σκεφτούν πως, εάν χάσουν τις εκλογές και σχηματιστεί κυβέρνηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν θα ήταν καλό να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης, με καμία επίκληση.

Εάν τους νοιάζει η τάξη και η νομιμότητα. Εκτός εάν επιθυμούν τη διάλυση συνολικά, επειδή τότε θα μπορούν να επιβιώσουν…

Δείτε επίσης