Απόψεις

Η διπλωματία των σεισμών αλλάζει τα σχέδια σε Άγκυρα και Αθήνα;

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, εκτός από τις χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια αστέγους, προκαλεί μεγάλες αναταράξεις σε όλο το πολιτικό σκηνικό

Η διπλωματία των σεισμών αλλάζει τα σχέδια σε Άγκυρα και Αθήνα;
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Μία χαρά είχε στρώσει την παρτίδα των εκλογών ο Ερντογάν εξουδετερώνοντας τον έναν μετά τον άλλο τους πολιτικούς του αντίπαλους και ετοιμαζόταν τον Μάιο να συνεχίσει τη διακυβέρνησή του με νέα εντολή για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η λαϊκή παροιμία που λέει «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει», ισχύει και για τον Αλλάχ. Έτσι λοιπόν, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινούσε με φόρα την προεκλογική του εκστρατεία, ήρθε ο φονικός σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία και του ανέτρεψε όλα τα σχέδια.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες στη γειτονική χώρα θα ζουν με το φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού σε άλλη περιοχή της Τουρκίας, ενώ στις περιοχές που επλήγησαν θα περάσουν μήνες ολόκληροι μέχρι να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων που σωθήκαν από τον Εγκέλαδο. Μία ολόκληρη περιοχή μήκους άνω των 600 χλμ., που περιλαμβάνει 10 μεγάλες πόλεις και συνολικά 10 εκατ. κάτοικους, έχει σχεδόν καταστραφεί από το σεισμό. Υπολογίζεται ότι Θα χρειαστούν πάνω από 5 δισ. δολάρια για να αποκατασταθούν οι ζημίες και να στεγαστούν τα εκατομμύρια των αστέγων. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον Ερντογάν, ο οποίος δείχνει από τις πρώτες του κινήσεις να μην έχει καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που έπαθε η χώρα του.

Από τις πρώτες επισκέψεις του στις πληγείσες περιοχές έδειξε πως υπολογίζει μόνο το πολιτικό κόστος και καθόλου την ανθρώπινη τραγωδία των κατοίκων στις κατεστραμμένες περιοχές. Ξέρει πολύ καλά ότι στις περισσότερες από αυτές τις πόλεις τα ποσοστά του είναι πολύ μικρά και οι πολίτες θα τον καταψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Γι’ αυτό και οι επισκέψεις του περιορίζονται μόνο στις πόλεις εκείνες που έχει ισχυρό κομματικό στρατό. Πάρα ταύτα, δεν γλίτωσε τις αποδοκιμασίες και την έντονη κριτική, κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους χειρισμούς του.

Μόλις περάσει το πρώτο σοκ από τη μεγάλη καταστροφή και έρθει ο απολογισμός νεκρών και αγνοουμένων, τότε ο Ερντογάν θα αποφασίσει αν θα μπορεί να κάνει εκλογές στα μέσα Μαΐου ή αν θα τις αναβάλει. Το σίγουρο είναι πως ο σεισμός τού χάλασε το προεκλογικό του αφήγημα και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούσε για την Ελλάδα, τους Κούρδους και τους Αμερικανούς.

Η μεγάλη βοήθεια που δόθηκε από την πρώτη στιγμή από την ελληνική πλευρά και η αποθέωση των Ελλήνων ΕΚΑμιτών και πυροσβεστών αφαίρεσαν κάθε λυτρωτικό επιχείρημά του κατά των ελληνικών νησιών μας. Πολύ δύσκολα, πλέον, ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορέσει, πια, να ξαναπεί «προσοχή Έλληνες, γιατί οι Τούρκοι θα έρθουν νύχτα». Γιατί όπως του επισήμαναν και οι πολίτες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «οι Έλληνες ήρθαν νύχτα στην Τουρκία για να μας βοηθήσουν». Ύστερα από αυτή τη ριζική ανατροπή στο σκηνικό που είχε στήσει η Άγκυρα φαίνεται ότι και στην Αθήνα άρχισαν να ακούγονται δεύτερες σκέψεις για το χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα. Ενώ δηλαδή όλος ο σχεδιασμός του Μαξίμου έδειχνε ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 9 Απρίλιου, τώρα που δεν υπάρχει η πίεση της Αγκύρας στα εθνικά θέματα, γίνονται εισηγήσεις οι πρώτες εκλογές να γίνουν μετά το Πάσχα και οι δεύτερες μετά τις Πανελλήνιες, μέσα στον Ιούνιο. Ένα σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι και παλαιοτέρα, αλλά αποσύρθηκε.

Τα επιχειρήματα αρκετά και για το δεύτερο σενάριο. Καταρχήν, λένε στην κυβέρνηση, θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ενισχύσεις στα εισοδήματα των συνταξιούχων και των εργαζομένων, με την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απρίλιου. Με απλά λόγια, θα δουν «ζεστό» χρήμα στις τσέπες τους οι οικονομικά ασθενέστεροι. Ένα δεύτερο επιχείρημα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να αποσυρθεί από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Όπως λένε ανοιχτά, πλέον, υπουργοί σε δηλώσεις τους, με αυτό τον τρόπο θα γίνει αισθητή η απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Και ένα τρίτο, εξίσου σημαντικό, επιχείρημα είναι πως όσο πιο κοντά έρθουν οι εκλογές προς το καλοκαίρι, τόσο θα φτιάχνει το κλίμα για την κυβέρνηση, αφού θα έχει ξεκινήσει και η τουριστική σεζόν και θα έχουν βρει δουλειά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Από την άλλη βέβαια, όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Όλα τα σενάρια έχουν τα υπέρ, έχουν και τα κατά τους. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, μάλλον οι εξελίξεις και η ζωή θα δείξουν ποιος θα επιβεβαιωθεί.

Δείτε επίσης