Απόψεις

Το Μουσείο των Μουσείων

«Παρουσία του πρωθυπουργού ανεκοινώθη, την προηγουμένη εβδομάδα, η πρότασις για την επέκταση και την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου»

Το Μουσείο των Μουσείων
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Η ανακοίνωσις από τον πρωθυπουργό των σχεδίων για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, παραλλήλως με το θετικό πρόσημο που εισέπραξαν οι εχέφρονες πολίτες, προεκάλεσε την μήνιν των αρχαιολόγων και όσων έχουν αναγάγει την κριτική σε… επιστήμη.

Ένας από τους στόχους της «επιστημονικής» τους προσεγγίσεως ήταν η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα. Ποιο ήταν το αμάρτημά της; Ότι ενδιαφέρεται εξωθεσμικώς, από το 2017, για την επέκταση εν υπογείω του μεγαλυτέρου και σημαντικοτέρου αρχαιολογικού μουσείου της χώρας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στα δέκα ερωτήματα που θέτει ο Σ.Ε.Α. προς την κυβέρνηση, ερωτά «με ποια ιδιότητα και για ποίο σκοπό η σύυγος του πρωθυπουργού και επιτυχημένη επιχειρηματίας κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη μετείχε σε συσκέψεις επί του θέματος;».

Ερώτησις-απάντησις. Μήπως του ενεργού πολίτη, που αντί να κάθεται αμέτοχος να οικτίρει και να λοιδωρεί, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το καλό του τόπου; Αφού ο ευφυής συντάκτης της ανακοινώσεως ξεκαθάρισε πως η ιδέα της επεκτάσεως των εγκαταστάσεων του Μουσείου δεν εγείρει, επί της αρχής, διαφωνίες, αναλίσκεται σε γενικόλογες κατηγορίες περί «εκποιήσεως της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και της εκμεταλλεύσεως του Πολιτισμού ως ένα ακόμη τουριστικό προϊόν».

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι οι εκατομμύρια τουρίστες που θα σπεύσουν να επισκεφθούν το νέο Εθνικό Μουσείο, μετά την αποπεράτωση των εργασιών, θα μας προκαλέσουν κακό; Από πότε η ανάδειξις της πολιτιστικής κληρονομιάς με έργα μεγάλης πνοής είναι επιλήψιμος; Ένα άλλο σημείο της κριτικής επικεντρώνεται στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με διορισμένη Διοίκηση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Όπως θα παρατηρήσει ο προσεκτικός αναγνώστης της διπλανής στήλης, η βρεταννική κυβέρνησις επέλεξε τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν τραπεζίτη Τζωρτζ Όσμπορν ως επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του Βρεταννικού Μουσείου. Πού είναι το πρόβλημα να διορίζονται και στην Ελλάδα, αμισθί, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνθρωποι με αποδεδειγμένη εμπειρία στην Δημόσια Διοίκηση; Για το τέλος άφησα ένα ερώτημα που είναι προσβλητικό για την νοημασύνη μας να απαντηθεί. «Για ποιο λόγο προτιμήθηκε ιδιωτική χορηγία (από την ΑΜΚΕ Ν.Σ. Λαιμού) για τον διαγωνισμό ενός εμβληματικού δημοσίου έργου;».

Δείτε επίσης