Απόψεις

Η Γυναίκα στο Προσκήνιo

«Αν θέλουμε να ομιλούμε για πραγματική ισότητα πρέπει να αφήσουμε περισσότερες γυναίκες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε θέσεις ευθύνης, σε ηγετικές θέσεις»

Η Γυναίκα στο Προσκήνιo
Αρθρογράφος: Εβίτα Βαρελά - Ευαγγελία
Από Εβίτα Βαρελά - Ευαγγελία

Γράφει η Εβίτα Βαρελά - Ευαγγελία

Υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ.

Δικηγόρος, Master of Law UZH

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει σε όλους μας τις διαχρονικές μάχες της Γυναίκας στην πρώτη γραμμή, για να εξασφαλίσει το αυτονόητο, το λογικό, το δικαίωμα της στην ψήφο, στην ισότητα, στη Δικαιοσύνη και κατ’ επέκταση την ανάδειξή της σε δημόσια αξιώματα.

Παρά τις μεγάλες αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, η εξίσωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στην πράξη έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Εάν δεν αλλάξει η απαρχαιωμένη άποψη πολλών, οι ρίζες της πατριαρχίας, που εξακολουθούν να είναι αρκετά βαθιές και που επιτάσσουν συγκεκριμένα στερεοτυπικά μοντέλα συμπεριφοράς, αν δεν γίνει κατανοητό, ότι η γυναίκα είναι ελεύθερη να διάγει το βίο που εκείνη επιθυμεί, οι ανισότητες θα διατηρούνται.

Η βία κατά των γυναικών συνιστά την πρωταρχική εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η σκιώδης πανδημία της βίας κατά των γυναικών την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού, η έκρηξη των κρουσμάτων ενδο-οικογενειακής βίας, οδήγησε, ευτυχώς, παράλληλα στην έκρηξη καταγγελιών από πλευράς γυναικών.

Το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα, μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, ως ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια σε οποιασδήποτε μορφής βία και κακοποίηση, εδραιώθηκε το 2020 και ήρθε για να μείνει. Εν συνεχεία, τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχαν και έχουν ως επίκεντρο τη Γυναίκα και την πραγματική ενίσχυση της θέσεώς της στη χώρα μας, με στόχο την άρση των πραγματικών ανισοτήτων και την προστασία της από κάθε μορφής κακοποίηση. Πυλώνας της ανάκαμψης και της εξέλιξης της γυναίκας είναι και παραμένει η Εκπαίδευση, η μόρφωση, η γνώση και η κατάρτιση, που οδηγεί στην εργασία, την οικονομική ανέλιξη και εν τέλει την πραγματική ανεξαρτησία. Οι δυνατότητες στην εργασία και η καταπολέμηση του φαινομένου της «γυάλινης οροφής», δηλαδή των αόρατων εμποδίων στην εξέλιξη της γυναίκας, οδηγούν στην πραγματική της ανάκαμψη.

Όμως, αν θέλουμε να ομιλούμε για πραγματική ισότητα πρέπει να αφήσουμε περισσότερες γυναίκες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε θέσεις ευθύνης, σε ηγετικές θέσεις, ώστε να εφαρμόσουν μια διαφορετική πολιτική, ενωτική, ειρηνική, διαφορετική. Η ισότιμη αντιπροσώπευση των γυναικών συνιστά πρωταρχικό μέλημα αυτής της κυβέρνησης, που θα παρουσιάσει ψηφοδέλτια με πολλές γυναικείες υποψηφιότητες καθώς η βιώσιμη ανάκαμψη έχει ως επίκεντρο τη Γυναίκα. Άλλωστε, οι καταιγιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν υπογραμμίσει το πόσο ο ηγετικός ρόλος των γυναικών είναι κρισιμότερος από ποτέ.

«Όταν ο κόσμος επενδύει στις ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια, το σύνολο της ανθρωπότητας κερδίζει».

Χρόνια μας πολλά! Πάμε μπροστά!

Δείτε επίσης