Τα βάρη των αρχηγών πριν από τις κάλπες
«Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που "πάγωσε" ολόκληρη την Ελλάδα, άλλαξε και την στρατηγική των κομμάτων για τις εκλογές»

Οι εκλογές αργούν και οι δημοσκοπήσεις προκαλούν νευρικό κλονισμό σε όλα τα κόμματα, καθώς οι πολίτες είναι μουδιασμένοι από την τραγωδία στα Τέμπη και έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Την ακρίβεια και την αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.
Μόνο ο ορισμός της ακριβής ημερομηνίας των εκλογών απέμεινε πλέον, καθώς ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του έδειξε την πρόθεσή του να στηθούν οι κάλπες στα τέλη Μαΐου. Πιθανότερη μέρα εκλογών είναι η 21η Μαΐου, ενώ δεν αποκλείεται και η 28η Μαΐου. Μικρή σημασία έχει πλέον αυτό, καθώς η χώρα κινείται εδώ και αρκετό διάστημα σε προεκλογικούς ρυθμούς, και ήδη από τη Βουλή περνούν και τα τελευταία νομοσχέδια.
Όλοι το γνωρίζουν πως οι εκλογές άλλη αναβολή δεν χωρούν, αν και στην κυβέρνηση θα επιθυμούσαν οι κάλπες να στηθούν σε μεγάλη χρονική απόσταση από την πολύνεκρη τραγωδία. Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τον άδικο χαμό των 57 ψυχών στα Τέμπη, και αυτή η τραγωδία θα στοιχειώνει για αρκετά μεγάλο διάστημα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Άλλα κόμματα λιγότερο και άλλα περισσότερο.
Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που «πάγωσε» ολόκληρη την Ελλάδα, άλλαξε και την στρατηγική των κομμάτων για τις εκλογές. Στην κυβερνητική παράταξη είχαν επενδύσει στα σημαντικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής και την καλή πορεία της Οικονομίας, και έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Τώρα, μετά το δυστύχημα, απολογούνται για τα μοιραία λάθη των σταθμαρχών, των Διοικήσεων των Οργανισμών, τα λάθη του υπουργείου Μεταφορών, και με δυσκολία συγκρατούν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους. Ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μάξιμου μετά την, κατά κοινή ομολογία, θετική αντιμετώπιση τριών πολύ σοβαρών κρίσεων τα τελευταία χρόνια, καλούνται τώρα να διαπραγματευτούν το αν ο κ. Κ. Αχ. Καραμανλής θα βρίσκεται ή όχι, στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βλέπει πως δεν εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης, και μάλιστα οι πολίτες αντιμετωπίζουν, πλέον, τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα συστημικό κόμμα. Την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2014, η συντριπτική πλειοψηφία των αγανακτισμένων από τα Μνημόνια ψηφοφόρων που εγκατέλειπαν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρούσαν αντισυστημικό. Σήμερα το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι αναποφάσιστοι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν μία ανάλογη περίοδο διακυβέρνησης. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει για το οικονομικό του πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, και στην πρώτη γραμμή βρίσκονται πρόσωπα τα οποία δοκιμάστηκαν σε σημαντικά πόστα και απέτυχαν. Στην Κουμουνδούρου επένδυσαν πολύ στην ψήφο των απογοητευμένων πολιτών, όμως καλούνται τώρα να λύσουν το γρίφο Πολάκη. Ακόμη δεν έχουν βρει σε ποια εκλογική περιφέρεια θα είναι υποψήφιος ο Κρητικός, αφού στα Χανιά προέχει για την Κουμουνδούρου η υποψηφιότητα Σταθάκη, ενώ στον Πειραιά υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις για μία ενδεχομένη υποψηφιότητα Πολάκη.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του και το ΠΑΣΟΚ, που παλεύει για να μην συνθλιβεί στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Το μεγάλο δίλημμα της επομένης ημέρας, για το εάν η χώρα θα έχει αξιόπιστη και βιώσιμη κυβέρνηση, βαραίνει καθημερινά όλο και περισσότερο τον κ. Ανδρουλάκη, που καλείται να διαχειριστεί αυτή τη μεγάλη πίεση και από τα δεξιά και από τα αριστερά του κόμματός του, και παράλληλα να ακολουθήσει μία τέτοια τακτική που θα συγκρατήσει τα ποσοστά του αρκετά πάνω από το 10%, κάτι που θα του δώσει αέρα για τις επόμενες κινήσεις του. Στην προσπάθειά του, λοιπόν, αυτή, προσπαθεί από τη μία πλευρά να πείσει τους πολίτες να καταψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα και από την άλλη ότι ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί πως η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Και την ώρα που καλείται να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη εξίσωση και να φέρει εις πέρας το προσωπικό του στοίχημα, βρίσκει απέναντί του τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος πιστεύει πως η τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του κόμματος είναι λανθασμένη.
Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα, τα οποία ζουν το μήνα του μέλιτος, γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως εισπράττουν τη φθορά των μεγαλυτέρων. Εκτός, όμως, από την τραγωδία στα Τέμπη, μεγάλες κατηγορίες πολιτών είναι απογοητευμένοι γιατί στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ ο οικογενειακός προϋπολογισμός για χιλιάδες νοικοκυριά τινάχθηκε στον αέρα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Σε αυτά τα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα επιβίωσης κανείς δεν μπορεί να δώσει λύση, όσο και αν φωνάζουν πως όλοι τους έχουν το μαγικό ραβδί.