Απόψεις

Τα play off των συμπεριφορών…

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο vradini.gr για το πρωτάθλημα της Super League, την διεκδίκηση του τροπαίου και την παράμετρο της ψυχολογίας

Αντώνης Κατσαρός, Άποψη, Άρθρο, Super League, Τρόπαιο, play off
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Το κλισέ: «Είναι πολλές οι αγωνιστικές των play off, μπορούν να συμβούν τα πάντα», επαναλαμβανόταν διαρκώς όσο πλησίαζε η ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα της Super League.

Εκτός των κουραστικών κλισέ, υπάρχει, πάντως, και η πραγματικότητα. Αυτή, από την πρώτη κιόλας αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος, μας αποκαλύπτει ότι ένα- δύο στραβά αποτελέσματα αρκούν για να ακυρώσουν μία ολόκληρη πορεία στους 26 αγώνες που έχουν προηγηθεί, καθώς από αυτά προκύπτει μία κρίσιμη παράμετρος που μπορεί να καθορίσει πολλά. Εκείνη της ψυχολογίας. Έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για οριακές αναμετρήσεις, η σημασία των οποίων έχει μεγαλύτερο βάρος από εκείνες της κανονικής περιόδου.

Για παράδειγμα, εάν η ΑΕΚ μετά την εντός έδρας ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό, ηττηθεί ή δεν νικήσει τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, θα νιώθει ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός εντός έδρας με το Βόλο και ο Ολυμπιακός με τον Άρη στον Πειραιά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν με νίκες.
Το θετικό ή αρνητικό κλίμα σε αυτά τα χωρίς αύριο παιχνίδια μπορεί να κρίνει τα πάντα, διότι ο χρόνος που υπάρχει για οποιαδήποτε διόρθωση είναι από ελάχιστος έως μηδαμινός. Στα play off δεν συμμετέχουν ομάδες των οποίων το μικρότερο αγωνιστικό μέγεθος μπορεί να αποτελέσει «διορθωτικό παράγοντα». Επομένως, σε αυτή την καθοριστική φάση τα πάντα θα κριθούν από την αποφασιστικότητα παικτών και προπονητών.

Σε μία σεζόν όπου η ΑΕΚ έπεισε πολλούς ότι μπορεί να επιστρέψει στην κορυφή, είχε τον προπονητή της να χτυπιέται γονατιστός στο χόρτο στην ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την ίδια ώρα, ο τεχνικός των «πράσινων» κοουτσάρει με την ίδια νηφαλιότητα και διαχείριση που επεδείκνυε και όταν η ομάδα του ήταν οκτώ βαθμούς μπροστά. Αυτή η συμπεριφορά του Σέρβου αποφορτίζει τους παίκτες, που αντιμετωπίζουν τα παιχνίδια με ηρεμία, σε αντίθεση με εκείνους της Ένωσης, όπως ο Άμραμπατ που προκαλεί την τύχη του σε κάθε φάση.

Η ηρεμία και η αφοσίωση στο πλάνο είναι εκείνη που έχει οδηγήσει, χάρη στον Μίτσελ, και τον Ολυμπιακό να μοιάζει περισσότερο απειλητικός από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Τα αφεντικά του πάγκου θα έχουν στα play off καθοριστική συμμετοχή…

Δείτε επίσης