Απόψεις

Τα λόγια και οι πράξεις…

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για το αφήγημα των πολιτικών δυνάμεων, που αφορά στην επόμενη ημέρα, πριν τις εκλογές

Εκλογές 2023, Εκλογές στις 21 Μαϊου,
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Για την εκλογική αναμέτρηση του Μαϊου ο χρόνος δεν μετράει απλά αντίστροφα. Έχει τελειώσει! Εξηγούμαι. Τα περιθώρια πλέον είναι τόσο περιορισμένα, ώστε οι παρατάξεις που ζητούν την ψήφο του λαού δεν προλαβαίνουν να αντιστρέψουν το διαμορφωμένο, για διαφορετικούς λόγους, εις βάρος τους κλίμα. Ό,τι κι αν σκεφτούν, εμπνευστούν, φανταστούν, να κάνουν την τελευταία ώρα, η κλεψύδρα έχει αδειάσει.

Καθώς αυτή μοιάζει να είναι μία από τις λίγες φορές που ο κόσμος δείχνει να θέλει να καταδικάσει με την ψήφο του το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Τιμωρητικά! Σε όλες τις έρευνες, ο «Κανένας» είναι πιο δυνατός από ποτέ! Το αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις, σε μεγάλο ποσοστό.

Σωστό, θα απαντήσει κανείς, ακολουθώντας την αντίδραση που «υπαγορεύει» το θυμικό. Από την άλλη, εκείνο που χρειάζεται στα δύσκολα μία χώρα είναι το «καθαρό μυαλό». Διότι με «Κανέναν» μπορούμε να καταλήξουμε στο «Τίποτα» ή και στο «Πουθενά».

Σας προλαβαίνω, προκειμένου να ξεκαθαριστεί, ότι αυτή η άποψη δεν έχει σκοπό κατεύθυνσης. Όμως το ζήτημα αυτή την ώρα, είναι να εντοπιστεί - με ψυχραιμία – κάποιο αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Καθώς οι πολίτες δεν καλούνται να ψηφίσουν μόνο με τη σύγκριση του χθες με το σήμερα, αλλά κυρίως με την προσδοκία του τι θα φέρει η επόμενη ημέρα.

Δεν είναι λίγα όσα μπορούν να καταλογιστούν στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Όλες οι κυβερνήσεις όμως έχουν καταγράψει αστοχίες, παραλείψεις και αναποτελεσματικές πρακτικές. Εκείνο που πρέπει πάντοτε να μπαίνει στη ζυγαριά ωστόσο είναι η πρόθεση, η προσπάθεια και η θετική προσέγγιση. Και τα αποτελέσματα ασφαλώς που όλα αυτά αποφέρουν.

Ο Μητσοτάκης, για παράδειγμα, τελείωσε ένα θέμα που επιχείρησε να ανεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κάτι ανάλογο, αλλά θα διορθώσει αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταβιβάζοντας τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο. Εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ, αμέσως μετά τις εκλογές, οι μετοχές θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στο επίσης σημαντικό θέμα των συνταξιούχων, έδειξε ότι σκοπεύει να κλείσει κάτι που αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, αυτό της προσωπικής διαφοράς. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι σκοπεύει είτε να συνεχίσει την στήριξη μέσω επιδόματος, όπως έκανε πριν από λίγες ημέρες, ή να προχωρήσει σε μόνιμη λύση. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις.

Προφανώς η άμεση απορία, εάν μόνο αυτά αρκούν προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα, σε μία κατηγορία πολιτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στις εκλογές του 2019 είχαν στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, θα απαντηθεί στις κάλπες, 21η Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει στα λόγια. Πείθει! Όμως επειδή κρίνεται πλέον έχοντας κυβερνήσει, η…απόσταση εκείνων που έλεγε προ 2015 σε σχέση με όσα πραγματοποίησε ήταν σοκαριστικά μεγάλη. Η αλήθεια είναι βέβαια πως αυτά που είπε ο Μητσοτάκης τώρα, σε σχέση με όσα έχει πει ο Τσίπρας, ευνοούν τον δεύτερο.

Το θέμα ωστόσο είναι ποιος μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται.

Τα αφηγήματα είναι πλέον διαμορφωμένα, όπως και η εικόνα λόγων και πράξεων...

Δείτε επίσης