Απόψεις

Ποδοσφαιρικός πολιτισμός

«Το ποδόσφαιρο είναι μία ιστορία στην οποία παίζει τεράστιο ρόλο και η ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών του»

Ποδοσφαιρικός πολιτισμός, Champions league
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Οι τελευταίες εβδομάδες της ποδοσφαιρικής Ευρώπης έχουν… εκθέσει αγωνιστικά ορισμένους από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές των ομάδων. Την περασμένη Τετάρτη, στο Μόναχο, ο κατά τα άλλα σπουδαίος κεντρικός αμυντικός της Μπάγερν Νταγιό Ουπαμεκανό γλίστρησε ενώ έτρεχε προς το μέρος του ο Έρλινγκ Χάαλαντ, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να εμποδίσει το Νορβηγό να σκοράρει σε ρυθμό προπόνησης, σε τόσο σπουδαίο ντέρμπι Champions League.

Ο ίδιος αμυντικός, στον πρώτο προημιτελικό της ομάδας του κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, είχε χαρίσει ουσιαστικά με δικό του λάθος –πάσα στον αντίπαλο– το δεύτερο γκολ που δέχθηκαν οι Βαυαροί. Μετά την ολοκλήρωση των δύο αγώνων και τον αποκλεισμό της γερμανικής ομάδας δεν υπήρξε κείμενο εφημερίδας, ούτε στα social media, όπως και ιστοσελίδας της χώρας, να αποκαθηλώνει τον 25χρονο Γάλλο στόπερ. Ούτε καν στο γήπεδο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το θυμό των οπαδών της «κόκκινης» ομάδας στη διάρκεια του αγώνα.

Υπάρχει ασφαλώς εξήγηση, και είναι απλή. Καθώς εάν αντιλαμβάνεσαι το προφανές, δηλαδή πως το ποδόσφαιρο είναι μία ιστορία στην οποία παίζει τεράστιο ρόλο και η ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών του, φροντίζεις να συμπεριφέρεσαι ψύχραιμα, με σεβασμό, δίνοντας χρόνο στον ποδοσφαιριστή της ομάδας που υποστηρίζεις, προκειμένου να επανέλθει. Όλες οι πλευρές βγαίνουν έτσι κερδισμένες, ενώ, παράλληλα, ο… εγκληματίας ποδοσφαιριστής που «κρέμασε» με τα λάθη του μία ομάδα, προφανώς βελτιώνεται και μαθαίνει περισσότερο.

Όχι, δεν πρόκειται για θεωρίες και πράγματα τα οποία μπορούν να συμβούν μόνο στα παραμύθια! Είναι η πραγματικότητα μίας ποδοσφαιρικής Ευρώπης πολύ διαφορετικής από εκείνη την οποία βιώνουμε ολόκληρες δεκαετίες στην καθημερινότητά μας. Που, δυστυχώς, τη χρησιμοποιούμε για να «εκτελούμε», μέσω εκπομπών και κειμένων, ποδοσφαιριστές στο πρώτο σοβαρό τους λάθος και που αναζητούμε θεωρίες συνομωσίας όταν οι ομάδες δεν τους κόβουν την μπάλα…

Ο Νταγιό Ουπαμεκανό εάν έπαιζε στην Ελλάδα θα διάβαζε πως είναι κάποιος άσχετος με το ποδόσφαιρο, που τον περιμάζεψε μία ομάδα κοψοχρονιά για να μπαλώσει τα προβλήματά της. Ότι υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία με μάνατζερ για να παίζει. Ευτυχώς, αυτή η τρομακτική πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από τη ζωή του, σε βαθμό που εάν ακούσει ποτέ μία παρόμοια ιστορία θα δυσκολευτεί να την πιστέψει…

Δείτε επίσης