Απόψεις

Γιατί θα λείψει η Meghan από την Στέψη;

«Η μοναχική παρουσία του Χάρρυ στην ενθρόνιση του πατέρα του, ενέπνευσε ορισμένους ευφάνταστους σχολιαστάς να ομιλήσουν περί επικείμενου χωρισμού του ζεύγους»

Μέγκαν Μαρκλ, Χάρρυ, Στέψη Καρόλου
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Η Μέγκαν Μαρκλ δεν θα παρίσταται, παρ΄ότι προσεκλήθη, στην στέψη του πατρός του συζύγου της, βασιλέως Καρόλου Γ’, στις 6 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Η επίσημη δικαιολογία που προεβλήθη είναι πως την ίδια ημέρα εορτάζει τα τέταρτα γενέθλιά του ο υιός της Άρτσι, και θεώρησε καθήκον, ως μητέρα, να μην τον αφήσει μόνο του στην έπαυλή τους στην Καλιφόρνια. Ο λόγος της απουσίας της από την σπουδαιότερη στιγμή στην ζωή του πεθερού της είναι σοβαρός, αν και υπάρχει άλλος ένας παράγων που ενδέχεται να επηρέασε την απόφασή της. Από τότε που απεφάσισαν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δούκες του Σάσεξ έχουν προκαλέσει την μήνιν των Βρεταννών, όπως τουλάχιστον αυτή εκφράζεται από τον Τύπο και τις δημοσκοπήσεις.

Η εμφάνισίς της στο Λονδίνο, είναι βέβαιον ότι θα πυροδοτήσει αρνητικές αντιδράσεις, τις οποίες η ίδια ούτε θέλει αλλά και ούτε δύναται να αποτρέψει. Η μοναχική παρουσία του Χάρρυ στην ενθρόνιση του πατέρα του, ενέπνευσε ορισμένους ευφάνταστους σχολιαστάς να ομιλήσουν περί επικείμενου χωρισμού του ζεύγους, επικαλούμενοι την τελευταία τους κοινή εμφάνιση προ αρκετών μηνών. Ό,τι πάντως και να συμβαίνει στην προσωπική τους ζωή, το βέβαιον είναι πως ουδείς άνθρωπος, πόσω μάλλον μία υπερήφανη Αμερικανίς, θα ανέχετο την χλεύη που θα της επεφύλασσαν οι Βρεταννοί. Η αιτία; Η προσβολή που θεωρούν ότι επέφερε σε έναν από τους ιστορικότερους θεσμούς της χώρας τους. Την Μοναρχία.

Η αγωνία κράτησε αρκετές ημέρες μετά την παραλαβή της προσκλήσεως. Ένα γαϊτανάκι εικασιών. Το «θα έλθουν ή δεν θα έλθουν;» απησχόλησε τον διεθνή Τύπο, με τις αρνητικές απαντήσεις να υπερισχύουν. Είναι αλήθεια ότι μετά την έκδοση των απομνημονευμάτων του δουκός του Σάσεξ, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Spare», «H Ρεζέρβα», επικρατούσε μία σχετική ψυχραιμία ανάμεσα στην βασιλική οικογένεια της Αγγλίας εν τω συνόλω της και την έως πρότινος Αυτού Βασιλική Υψηλότητα (Α.Β.Υ.) πρίγκηπα Χάρρυ. Για όσους εκ των αναγνωστών δεν έχουν παρηκολουθήσει το «σήριαλ», όλα ξεκίνησαν όταν ο δευτερότοκος υιός του νυν βασιλέως Καρόλου Γ’ και της αδικοχαμένης πριγκιπίσσης του λαού, όπως πέρασε στην Ιστορία, Νταϊάνα, γνώρισε την ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ. Παρ’ ότι η πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «Suits» δήλωσε σε πρόσφατο συνέντευξή της στην Όπρα Ουΐνφρεϋ, ότι δεν είχε ιδέα ποιος ήταν, η συνέχεια απέδειξε το αντίθετο. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για την εν λόγω συνέχεια. Η πρώτη υποστηρίζει πως ο Χάρρυ ένοιωθε εγκλωβισμένος στο πνιγηρό, κατά τις εξομολογήσεις του, περιβάλλον του Παλατιού και έψαχνε δίοδο εξόδου. Η δεύτερη έχει ως κεντρικό πρόσωπο την «πλανεύτρα» Μέγκαν, η οποία «πήρε τα μυαλά» του επιπόλαιου, κατά ορισμένους, γαλαζοαίματου.

Όποια θεωρία και να επιλέξει κανείς, το αποτέλεσμα, η εξέλιξις, ξεπερνά σε φαντασία αυτήν των σεναριογράφων του Χόλλυγουντ. Εν τάχει, μετά τον φαντασμαγορικό γάμο του ζεύγους, τον οποίον παρηκολούθησαν 2 δισ. τηλεθεαταί, ακολούθησε άτακτος φυγή των νεονύμφων, πρώτα στον Καναδά και μετά στην Καλιφόρνια. Η ισχυρή παρουσία της βασιλίσσης Ελισάβετ δεν εστάθη ικανή να αποτρέψει την διάσπαση της οικογενείας της. Μετά τον θάνατό της, ίσως και λίγο πριν, άρχισαν οι «βολές προβολικού» από τα απολωλότα πρόβατα εναντίον των συγγενών τους. Η αρχή έγινε με μία κοινή συνέντευξη στην αμερικανική τηλοψία, όπου, μεταξύ άλλων, κατηγορούσαν μέλος της βασιλικής οικογενείας για ρατσισμό. Είχε τολμήσει να ερωτήσει, είπαν, «τι χρώμα θα έχει το παιδί». Η θυματοποίησις του Χάρρυ και της Μέγκαν ήταν το κεντρικό θέμα στις επόμενες δημόσιες εμφανίσεις τους, με την στοχοποίηση του Παλατιού να λαμβάνει πολεμικές διαστάσεις.

Έχοντας υιοθετήσει την συμβουλή της μητρός του, «Never explain, never complain», «Δεν εξηγούμε, δεν παραπονούμεθα», ο Κάρολος κράτησε σιγήν ισχύος στις επιθέσεις. Αντιθέτως, η άλλη πλευρά, ωσάν να ετρέφετο από το μίσος, δεν έπαυσε ούτε λεπτό την εκτόξευση κατηγοριών, χρησιμοποιώντας ορισμένες φορές αθέμιτα μέσα, όπως την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, όπως το γραπτό μήνυμα που έστειλε η νυν πριγκίπισσα της Ουαλλίας, Καίητ, στην συννυφάδα της. Εντός αυτού του κλίματος, της αμοιβαίας καχυποψίας, ο βασιλεύς Κάρολος επέδειξε ανωτερότητα και προσεκάλεσε τον υιό του μετά της συζύγου του. Λεπτομέρεια υψίστης, ίσως, σημασίας. Επικαλούμενο το νεαρόν της ηλικίας τους, το Παλάτι δεν συμπεριέλαβε τα δύο τέκνα του ζεύγους. Ο Χάρρυ δεν είχε πολλές επιλογές. Εάν ηρνείτο θα αποξενώνετο ακόμη περισσότερο από την οικογένειά του, επιδεικνύοντας εν τη πράξει την έλλειψη σεβασμού τόσο προς τον πατέρα του όσο και στον θεσμό που αντιπροσωπεύει. Η Μέγκαν, αντιθέτως, είχε επιλογή. Η τελική απόφασίς της εξέπληξε πλείονες του ενός, διότι έως πρότινος έκαναν τα πάντα μαζί. Τελευταίο σχόλιο, σχετικό με την προσπάθεια που καταβάλλει ο νέος βασιλεύς για να συμφιλιώσει τα αντιμαχόμενα μέρη. Οι περισσότεροι αναλυταί έχουν την πεποίθηση ότι ο πρωτότοκος Ουΐλλιαμ και διάδοχος του Θρόνου θα σνομπάρει τον μικρότερό του αδελφό καθ’ όλην την διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο.

Δείτε επίσης